Vanzarea in lipsa: o afacere periculoasa

Cei care investesc in actiuni sau obligatiuni castiga doar daca pretul acestor instrumente financiare creste. O alta categorie de investitori castiga insa cand pietele scad. Acestia sunt vanzatorii in lipsa si au fost invinuiti de exploatarea ghinionului altor investitori si cresterea costurilor imprumuturilor guvernelor. Eurodeputatul francez Pascal Canfin de la Grupul Verzilor ne-a vorbit despre cum poate fi transformata vanzarea in lipsa intr-o activitate mai sigura pentru toata lumea.
Un raport privind vanzarea in lipsa si anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit, intocmit de eurodeputatul francez Pascal Canfin de la Grupul Verzilor, a fost dezbatut in comisia pentru afaceri economice pe 7 ianuarie. Scopul raportului este identificarea riscurilor potentiale la adresa sistemului financiar ce ar putea duce la o noua criza. „Am vazut care sunt costurile unui sistem financiar care se auto-reglementeaza; nu am fost ales ca sa permit o noua criza“, ne-a spus raportorul.
Ce este vanzarea in lipsa?
Un investitor poate profita de scaderea preturilor printr-o strategie comerciala numita vanzarea in lipsa. De exemplu, daca cineva crede ca actiunile Barney’s Hardware vor scadea, poate imprumuta 1.000 de actiuni cu 10 euro actiunea, dupa care le vinde cu 10.000 de euro, asteapta ca actiunile sa scada, cumpara 1.000 de actiuni cu 9.000 de auro, restituie actiunile si ramane cu un profit de 1.000 de euro. Exista bineinteles si riscul ca actiunile sa creasca si atunci pierde.
Ce sunt swapurile pe riscul de credit?
Swapul pe riscul de credit este o forma de asigurare impotriva riscurilor. Daca de exemplu cineva cumpara actiuni Barney’s Hardware si ii este teama ca firma ar putea da faliment, acesta cumpara un swap pe riscul de credit. In cazul in care compania da faliment, asigurarea ii ramburseaza banii. In cazul in care compania nu da faliment, nu pierde decat banii platiti pe asigurare.
Vanzarea in lipsa face ca pietele sa devina mai eficiente, deoarece investitorii pot actiona si in contextul scaderii preturilor. In ceea ce priveste swapurile pe riscul de credit, asigurarile impotriva riscurilor sunt intotdeauna binevenite.
Vanzari in lipsa fara pre-validare si swapuri pe riscul de credit descoperite
Cu toate acestea, vanzarea in lipsa si swapurile pe riscul de credit aduc numeroase dezavantaje. „Aceste produse pot duce la cresterea volatilitatii si reactia exagerata a pietelor“, ne-a explicat raportorul. De exemplu, cand s-a clatinat sistemul financiar SUA, toata lumea s-a grabit sa vanda actiuni, deoarece lumea se astepta la o implozie. Vanzatorii in lipsa au imprumutat actiuni si le-au lansat pe piata, chiar daca unele nu se aflau in posesia lor (vanzari in lipsa fara pre-validare), lucru ce a dus la scaderi masive ale preturilor si instabilitate. SUA au interzis atunci pentru o vreme vanzarea in lipsa a actiunilor bancare.
Cand Grecia a inceput sa aiba probleme, toata lumea s-a grabit sa cumpere swapuri pe riscul de credit, chiar si investitorii care nu posedau obligatiuni grecesti (swapuri pe riscul de credit descoperite) dar care ar fi primit banii de asigurare in cazul unui faliment. O cerere mai mare de swapuri pe riscul de credit duce la cresterea preturilor asigurarilor, lucru care creeaza impresia ca obligatiunile sunt mai riscante, de aceea guvernul trebuie sa plateasca rate ale dobanzii mai mari, intreaga economie avand de suferit.
Interzicerea instrumentelor periculoase si mai multa transparenta
Raportul parlamentar propune interzicerea vanzarilor in lipsa fara pre-validare si a swapurilor pe riscul de credit descoperite. „Bineinteles ca aceasta interdictie nu va rezolva problemele fiscale ale Greciei sau Irlandei. Cu toate acestea, intr-o astfel de situatie, poti alege intre a pune pe foc gaz sau apa. Aceste instrumente nu ar mai trebui folosite ca instrumente speculative“, ne-a spus domnul Canfin.
O alta solutie propusa de raportor este mai multa transparenta pentru consolidarea increderii si evitarea panicii. Domnul Canfin crede ca aceste constrangeri nu vor convinge companiile financiare sa paraseasca pietele europene, povara administrativa fiind chiar mai mare in SUA. „Concurenta necinstita intre firmele europene este mult mai riscanta. De aceea avem nevoie de o autoritate puternica pentru pietele europene care sa asigure implementarea uniforma a regulilor in UE“, a adaugat raportorul parlamentar.
Sursa: Parlamentul European