Conferinta privind „Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO”, la Bucuresti
Participanti din 20 de state au dezbatut modalitatile, folosite pana in prezent, de solutionare a restituirii proprietatilor in cadrul conferintei privind „Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei CEDO”, care a avut loc astazi, 17 februarie 2011 la Bucuresti.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Europei in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din Romania, cu sprijinul Human Rights Trust Fund.
Conferinta a inclus prezentari si ateliere in care participantii din statele reprezentate au oferit ca exemplu experientele proprii din domeniul restituirii proprietatilor si al acordarii de compensatii, cu scopul de a facilita multiplicarea bunelor practici in domeniu si de a depasi dificultatile aparute in executarea hotararilor Curtii Europene.
„Chestiunea abordata este de cea mai mare importanta pentru toate statele membre ale Consiliului Europei (…). Este vorba despre un proces care a reprezentat un motiv de ingrijorare pentru statele pe care le reprezentati aici, astazi, in ultimii 20 de ani. Unele state au finalizat deja procesul restituirii proprietatilor si al acordarii de compensatii, altele au facut-o recent si dupa mai multe incercari de a gasi echilibrul potrivit intre partile implicate. Pentru alte state procesul este inca in derulare si pentru altele abia a inceput. Avem o varietate de situatii aici, care ne pot conduce la un schimb de experienta productiv”, a spus reprezentantul Consiliului Europei, Geneviève Mayer, referitor la obiectivul acestei conferinte.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a afirmat ca Romania va anunta in urmatoarele luni masurile pentru solutionarea acestei probleme in Romania, plecand de la hotararea pilot a CEDO. „Exista un grup de lucru interministerial care coopereaza pentru evaluarea acestor solutii, exista si cateva concluzii. Sunt convins ca dezbaterile din cadrul acestei conferinte vor ajuta expertii ministerului, prezenti in numar mare la aceasta conferinta, sa isi cristalizeze aceste solutii si cred ca in urmatoarele doua-trei luni de zile putem sa prezentam acest pachet de masuri, care sa conduca la implementarea concluziilor din deciziile pilot in legislatie”, a precizat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.
Moderatorul evenimentului, Agentul Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, subsecretar de Stat in MAE, Razvan-Horatiu Radu, a evidentiat interesul ridicat suscitat de tema conferintei: “Executarea hotararilor CEDO prezinta interes pentru toate statele membre ale Consiliului Europei, iar problematica restituirii proprietatilor priveste toate statele postcomuniste”.
Conferinta a inclus, in prima parte, prezentari specifice din fiecare stat participant, care s-au axat pe experientele specifice in domeniul restituirii proprietatilor si al acordarii de compensatii. Prezentarile au adus in discutie exemplele de bune practici in domeniu. Printre atelierele de lucru care au avut loc mentionam: Restituirea proprietatilor/acordarea de compensatii si perspectiva europeana si un schimb de experienta privind provocarile la nivel national in demersul de restituire a proprietatilor/acordare de compensatii. A doua parte a conferintei a constat in doua mese rotunde derulate in paralel, pe tema celor mai importante provocari intalnite in procesul de executare a hotararilor Curtii Europene: necesitatea de a elabora studii de impact inaintea adoptarii unei legislatii adecvate si nevoia de a lua masuri generale de implementare a legislatiei privind restituirea proprietatilor si acordarea de compensatii.
La manifestare au participat reprezentanti din aproximativ 20 de state (Albania, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Germania, Polonia, Republica Moldova, Georgia, Federatia Rusa, Ucraina etc.), la nivel de ministru sau secretar de stat/vice-ministru din cadrul autoritatilor specializate in problematica restituirii proprietatilor.
Actiunea face parte din planul MAE si ale Agentul Guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de a pune in contact reprezentantii CEDO, ai Consiliului Europei si ai statelor cu experienta/ exemple de bune practici, cu autoritatile romane cu atributii in domeniu, pentru a contribui la amplificarea dialogului dintre cele doua parti.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe