Europa 2020: „Statele membre nu au tras invataminte de pe urma esecului Strategiei de la Lisabona”, avertizeaza dna Mercedes Bresso
In contextul in care statele membre isi finalizeaza programele nationale de reforma, prevazute de Strategia Europa 2020, presedinta Comitetului Regiunilor (CoR), dna Mercedes Bresso, constata ca acestea nu au tras suficiente invataminte din esecul Strategiei de la Lisabona: „pentru a evita un nou esec pe care Europa nu poate sa si-l permita, trebuie sa ne concentram cu totii asupra eforturilor solicitate din partea fiecaruia, precum si asupra perspectivelor oferite”. Acesta este mesajul pe care dna Bresso il va transmite presedintelui Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, inaintea Summitului de primavara.
Diagnosticul pus de presedinta CoR este clar: „autoritatile locale si regionale au fost implicate doar intr-un stadiu preliminar si nu in mod sistematic in pregatirea acestor programe nationale”. Dna Mercedes Bresso adauga: „deja, prima analiza a cresterii publicata de Comisia Europeana a scos in evidenta existenta unui decalaj intre ambitiile noii strategii si primele idei prezentate de statele membre in proiectele lor de programe nationale de reforma. Tendinta nu s-a schimbat: proiectele nu sunt la inaltimea asteptarilor”. Dna Mercedes Bresso a facut aceste declaratii cu ocazia unei conferinte despre dialogul teritorial organizate marti, 22 februarie, la Bruxelles.
In Europa, colectivitatile teritoriale injecteaza circa 2 000 de miliarde de euro pe an in structura economica regionala. Acest motor de crestere nu este insa coordonat cu actiunea autoritatilor nationale, fapt pe care il denunta presedinta CoR: „Desigur, UE recurge la coordonarea politicilor macroeconomice pentru a reduce deficitele publice si a investi in sectoarele de crestere. Insa exista o conditie indispensabila pentru ca aceste politici sa aiba succes: parteneriatele intre partile interesate, cu obiective comune si angajamente reciproce”.
Dna Mercedes Bresso pledeaza in favoarea oficializarii colaborarii dintre guvernele statelor membre si orasele si regiunile acestora, pentru a realiza obiectivele Strategiei Europa 2020. „Dorim ca Strategia Europa 2020 sa se bucure de succes si suntem cu totii responsabili de reusita sa”, insista dna Mercedes Bresso. „Insa trebuie sa dispunem de mijloacele necesare: guvernele nationale, regiunile, orasele si alte autoritati publice trebuie sa se angajeze in mod oficial sa urmareasca obiective comune, prin asa-numitele pacte teritoriale”.
Aceasta idee se bucura deja de sprijinul Parlamentului European, al carui reprezentant, dl Lambert Van Nistelrooij (PPE-NL) a recomandat chiar sa se „depaseasca simplul cadru al voluntariatului” in acest domeniu. De asemenea, ea a fost salutata de presedintele Comisiei Europene, dl José Manuel Barroso, in interventia sa din cadrul sesiunii plenare a CoR din luna decembrie 2010, precum si de dl László Andor, membru al Comisiei Europene. Totodata, Comitetul Regiunilor a luat nota, cu satisfactie, de o serie de propuneri care figureaza in comunicarea Comisiei cu privire la revizuirea bugetului UE si care reflecta o abordare parteneriala.
Reprezentantii celor 100 000 de regiuni si orase europene asteapta in prezent ca si statele membre sa ia dispozitiile necesare, la nivelul lor: Comitetul Regiunilor va prezenta Consiliului European de primavara propunerea sa. In acest scop, dna Mercedes Bresso se va intalni mai intai cu ambasadorii celor 27 de state membre, reprezentanti permanenti pe langa UE, la 8 martie, si apoi cu presedintele Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, la 17 martie.
Sursa: Comisia Europeana