Guvernul a decis mentinerea reglementarilor in vigoare privind adoptiile internationale
Guvernul a aprobat pe 9 martie modificarea si completarea legii privind regimul juridic al adoptiilor, pentru a veni in sprijinul familiilor care doresc sa faca adoptii si pentru reintegrarea cat mai rapida a copiilor adoptabili intr-un mediu familial.
„Executivul a decis, la solicitarea expresa a primului-ministru, sa fie mentinute reglementarile in vigoare privind adoptiile internationale. Cu alte cuvinte, modificarile si completarile adoptate astazi vizeaza doar cererile de adoptie interna”, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Cadrul juridic in materie de adoptie a fost revizuit in sensul redefinirii notiunilor de adoptie interna si adoptie internationala si introducerii criteriului resedintei familiei care adopta in locul criteriului domiciliului. De asemenea, o serie de dispozitii care vizeaza conditiile de fond ale adoptiei au fost corelate cu noul Cod Civil, a explicat, la randul sau, Bogdan Panait, secretar de stat in cadrul Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).
De asemenea, noile reglementari ofera solutii pentru ca anumite categorii de copii, cum este cazul celor cu parinti necunoscuti, sa poata fi mai repede adoptati. Astfel, copiii cu parinti necunoscuti pot fi declarati adoptabili dupa 30 de zile de la emiterea certificatului de nastere.
Este reglementata, de asemenea, situatia copiilor aflati in sistemul de protectie sociala fata de care parintii manifesta dezinteres timp de un an, astfel incat acesti copii sa poata fi declarati adoptabili dupa un an in care directia de asistenta sociala constata clar ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista posibilitati de reintegrare a lui.
O alta reglementare importanta aprobata de Guvern se refera la introducerea probei ADN-ului pentru in cadrul procedurii de incuviintare a adoptiilor unor copii care provin din relatii extraconjugale ale sotilor.
Actul normativ introduce, totodata, o perioada de monitorizare post-adoptie de doi ani, in care se a asigura si consiliere familiei, si pentru a avea garantia unei reintegrari reusite a copilului adoptat intr-un mediu familial.
Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta.
Sursa: Guvernul Romaniei