Sef serviciu inspectie fiscala cercetat penal pentru luare de mita
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:
MODREA ALAIN FLORIN, sef la Serviciul Inspectie Fiscala si Control Ulterior din cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita si
ZUR MOSCHE, cetatean israelian, administrator la S.C. LAURA MODEL S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta si dare de mita.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
La data de 16 martie 2011, inculpatul Zur Mosche a primit de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale din Cluj, suma de 12.000 de euro pentru a o remite inculpatului Modrea Alain Florin, sef serviciu in cadrul Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Cluj, in scopul de a interveni pe langa functionarii publici din subordinea pentru intocmirea unui act de control favorabil. In cursul lunii februarie 2011, echipa de control din cadrul D.R.A.O.V. ii comunicase denuntatorului ca au fost descoperite probleme grave si ca vor fi calculate retroactiv accize, taxe vamale si accesorii pentru marfuri importate de firma sa in decursul a cinci ani.
Astfel, pentru a-i determina pe subordonatii sai sa aplice denuntatorului o amenda in cuantum mai mic, la data de 16 martie 2011, Modrea Alain Florin a primit de la inculpatul Zur Mosche suma de 4.000 de euro cu titlu de mita, fiind prins in flagrant de procurorii anticoruptie.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 17 martie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore urmand ca in data de 17 martie 2011sa fie prezentati Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventiva pe termen de 29 de zile.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA