Guvernul va juca rolul principal in integrarea serviciilor de sanatate in urmatorii cinci ani
Spirala costurilor si populatia imbatranita stimuleaza nevoia de integrare
Guvernele nationale ar urma sa realizeze programe pilot si sa stabileasca standarde de calitate
Medicii de ingrijire primara si spitalele considerate drept ”coordonatori” ai ingrijirii pacientilor
Tarile din intreaga lume, indiferent de nivelul de dezvoltare economica, impartasesc parerea aproape unanima ca se pot realiza pasi uriasi in integrarea serviciilor medicale in urmatorii cinci ani, cu guvernele nationale preluand conducerea in coordonarea acestor eforturi, reiese dintr-un studiu realizat de KPMG International.
In cadrul sondajului intitulat Viitorul Serviciilor Medicale la Nivel Global, au fost intervievati 103 administratori din domeniul medical si reprezentanti ai guvernelor la nivel national si regional, pentru a intelege cum anticipeaza ca va evolua integrarea in tarile lor in urmatorii cinci ani, si care va fi impactul probabil.
Spirala costurilor si demografia in schimbare – in special populatia imbatranita la nivel global – reprezinta principalii catalizatori care stimuleaza integrarea, desi influenta acestora este diferita in tarile dezvoltate fata de tarile in curs de dezvoltare. Integrarea[1], care in prezent se aplica in mod neuniform in majoritatea tarilor, este considerata de multi sustinatori ai sai ca un mijloc eficient din perspectiva costurilor, care incurajeaza un concept emergent in domeniul sanatatii conform caruia un program complet de servicii de sanatate care abordeaza intregul spectru al nevoilor populatiei pe masura ce aceasta avanseaza in varsta, ar deveni ceva obisnuit.
“Daca este corespunzator gestionata, integrarea serviciilor medicale ar putea conduce la o populatie mai sanatoasa si o economisire a banilor,” a spus Dr. Mark Britnell, coordonator global al serviciilor de consultanta din domeniul sanatatii si partener la KPMG din Marea Britanie. “S-a constatat ca aceasta integrare a avut drept rezultat reducerea numarului de spitalizari si prevenirea intreruperii serviciilor.”
Cincizeci si doi la suta dintre respondentii din tarile in curs de dezvoltare au indicat costurile in crestere ale serviciilor medicale drept principalul factor care va stimula integrarea spre deosebire de tarile dezvoltate unde costul nu a fost singurul factor critic – aproape o treime dintre respondenti au considerat bolile cronice drept un alt factor cheie. Cu toate acestea, in timp ce majoritatea respondentilor au spus ca reglementarile guvernamentale impun in prezent restrictii integrarii, aproape 70 la suta au spus ca guvernul national va prelua conducerea in stimularea integrarii serviciilor medicale.
“O coordonare robusta la nivel national poate contribui la reconcilierea obiectivelor si prioritatilor diferite pe care le urmaresc oamenii si organizatiile implicate in furnizarea serviciilor medicale” a spus Dr. Britnell.
Aproape jumatate dintre participantii la sondaj – 44% – se asteapta ca rolul principal pe care guvernul national il va juca in promovarea integrarii sa fie acela de a realiza proiecte pilot pentru a testa noile idei. Treizeci si patru la suta se asteapta ca sectorul public ca stabileasca standarde de calitate si aproape 30% anticipeaza crearea unor retele integrate detinute si operate de guvern.
Peste 60% doresc infiintarea unor retele oficiale pentru a se reduce fragmentarea ingrijirilor medicale si a se crea stimulente pentru a-i incuraja pe furnizorii de servicii medicale sa lucreze impreuna. O conditie preliminara pentru succesul unei retele este acordul reciproc asupra costului si obiectivelor de calitate, precum si asupra modelelor de remunerare, ca de exemplu plata pentru intregul pachet de servicii[2] si impartirea castigurilor[3].
Peste jumatate dintre respondenti au indicat ca este necesar un plan general guvernamental care sa asigure politicile necesare pentru a-i stimula pe furnizori sa isi coordoneze serviciile de ingrijire.
Referitor la ingrijirea pacientilor, aproape 75 % dintre respondenti se asteapta ca medicii de ingrijire primara care isi coordoneaza activitatea cu spitalele sa joace un rol in crearea de aliante. Cu toate acestea, o parte dintre respondenti au spus ca un asemenea model nu poate functiona in lipsa unei mai bune politici de remunerare, care sa ii compenseze pe medici pentru serviciile suplimentare.
“Sistemul de sanatate din Romania se confrunta cu multe provocari, in conditiile in care Guvernul trebuie sa faca fata unor mari datorii si unui serios deficit bugetar, dar in acelasi timp si unor probleme cronice acumulate din trecut. Nevoia de a se pregati in vederea unor viitoare cheltuieli pentru a gestiona schimbarile demografice, de a asigura o mai buna calitate si eficienta si de a realiza investitiile necesare in infrastructura sistemului de sanatate, toate acestea contribuie la cresterea provocarilor fiscale care devin critice. Un element cheie al unei bune performante in sistemul medical pare a fi abilitatea individuala sau organizationala de asociere – cu investitori privati, pacienti, clinicieni, organizatii de asistenta sociala sau firme de asigurari. In cazurile in care KPMG a acordat consultanta, capacitatea de a analiza in mod holistic nevoile unei persoane si de a asigura finantare si sprijin din fonduri puse in comun a redus birocratia inutila si a eficientizat procesul de acordare a ingrijirii medicale, personalizandu-l si crescandu-i eficienta. In mod similar, parteneriatele public-private au inregistrat rezultate impresionante, impartind riscurile legate de plata efectuata in functie de numarul pacientilor inscrisi pe liste si integrand serviciile medicale. O crestere spectaculoasa a eficientei pare sa aiba loc acolo unde o singura organizatie si un personal medical dedicat isi asuma responsabilitatea pentru intregul lant al valorii care, cu ajutorul tehnologiei informationale, stratifica nevoile pacientilor si isi concentreaza atentia si eforturile asupra celor mai riscante”, a spus Daniela Nemoianu, Partener Executiv, Coordonator pentru Sectorul Public & Infrastructura in cadrul KPMG in Romania.
1. Integrarea este definita ca o coordonare a serviciilor intre furnizorii de servicii medicale prin mijloace formale sau informale.
2. Un model de plata conceput a reduce costurile si a incuraja coordonarea serviciilor medicale, in care spitalele si medicii impart un singur onorariu.
3. Un model de armonizare a obiectivelor furnizorilor prin distribuirea sumelor economisite, generate prin integrarea serviciilor intre acestia.
Sursa: KPMG