14 inculpati au fost trimisi in judecata in legatura cu un prejudiciu de 5,8 milioane euro, in contextul gripei aviare

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a 14 inculpati in legatura cu prejudiciu adus bugetului de stat de 5,8 milioane euro, in contextul aparitiei gripei aviare (2005-2006). Astfel, au fost trimise in judecata urmatoarele persoane, functiile mentionate fiind cele de la data desfasurarii activitatilor infractionale:

BUTEAN VICTOR, director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, complicitate la dare de mita, efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituire de grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la cesionare fictiva de actiuni si parti sociale, toate in forma continuata;
URSACHI TONEL, administrator al S.C. LUMI S.R.L. Iasi, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, aderare si constituire de grup infractional organizat si spalare de bani toate in forma continuata;
HINCU MIHAELA SORINA, director general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, aderare la grup infractional organizat, toate in forma continuata;
PREOTEASA TRAIAN, director general CNCFR, IVANESCU FLORINA CONSUELA, director general adjunct economic al CNCFR, PAPA TRAIAN, director al Directiei de asistenta juridica a CNCFR, VOICU DORINA, director al directiei comerciale a CNCFR, BALUT AUREL, fost directorul general al CNADR si LUPU LAURA, sefa oficiului juridic din cadrul CNADR, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, toate in forma continuata;
APETRI ADRIAN LAZARICA, administrator de facto al S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. (firma controlata de Butean Victor), in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de aderare de grup infractional organizat, spalare de bani prin cesionare fictiva repetata a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, toate in forma continuata;
URSACHE ANDREI LUCIAN, asociat la firma S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L, persoana aflata in relatie de rudenie cu Ursachi Tonel, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita, spalare de bani, aderare la grup infractional organizat, toate in forma continuata;
AFRASINEI VALICA, detinator al S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L. persoana aflata in relatie de rudenie cu Ursachi Tonel, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de spalare de bani si aderare la grup infractional organizat, ambele in forma continuata;
MAFTEI ANDREI, administrator la SC RADU MARKET SRL Iasi, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de marturie mincinoasa si favorizarea infractorului;
ORZESCU SCARLAT, administrator la S.C. MIOR SR.L, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii octombrie 2005, in contextul aparitiei gripei aviare in Romania, inculpata Hincu Mihaela Sorina, director general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, a actionat astfel incat firma S.C. LUMI SRL Iasi, apartinand inculpatului Ursachi Tonel, sa obtina, in mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, in conditiile in care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati.
Intr-o prima etapa, inculpatii Ursachi Tonel, Butean Victor si Hincu Mihaela Sorina, toti trei medici veterinari cu cunostinte de specialitate in domeniu, profitand de situatia creata, au dezinformat autoritatile, reusind sa determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari si in mod inutil unor societati comerciale private, in vederea efectuarii asa-zisei dezinfectii in unele puncte rutiere si feroviare.
Cei trei au constituit un grup infractional organizat, coordonat de inculpatul Butean Victor si in care l-au atras ulterior si pe Apetri Adrian Lazarica. Acest grup a actionat in toata perioada derularii contractelor, si anume octombrie 2005 – martie 2006.
Infractiunile au fost comise in contextul in care directiile sanitar-veterinare controlau fenomenul si nu era necesara interventia unor firme private.
Concret, cu toate ca nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iasi, firma administrata de Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfectie in puncte feroviare si rutiere, finantate din bani publici, atat de la Compania Nationala Caile Ferate Romane (CNCFR) cat si de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR).
Din partea CNCFR, contractul cu S.C. LUMI S.R.L a fost semnat cu incalcarea prevederilor legale de directorul general Preoteasa Traian, impreuna cu Ivanescu Florina Consuela, Voicu Dorina Consuela si Papa Traian, persoane din conducerea companiei.
Din partea CNADR, contractul cu S.C. LUMI S.R.L a fost semnat cu incalcarea prevederilor legale de director general Balut Aurel si de sefa al Oficiului Juridic Lupu Laura.

La data respectiva, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat si niciun fel de utilaje. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante si nu in toate situatiile intr-o maniera nesatisfacatoare.
Mai precis, activitatile de dezinfectie pe care, in virtutea contractelor ar fi trebuit sa le execute S.C. LUMI S.R.L au fost subcontractate de catre S.C. MIOR S.R.L., desi prevederile stipulau clar ca subcontractarea este nepermisa. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care in calitate de administrator la S.C. MIOR S.R.L. a subcontractat activitatile altor 12 societati comerciale, a prezentat facturi si devize de plata neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a S.C. LUMI S.R.L., dar si prestatiile subcontractantilor. In acest fel, a permis continuarea efectuarii de plati nejustificate de catre autoritatile contractante.
Prejudiciul cauzat prin faptele inculpatilor, in dauna CNCFR si a CNADR se ridica la suma de 20.425.975 lei, adica aproximativ 5.835.992 euro, iar firma SC LUMI SRL Iasi a inregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 euro.
In schimb, pentru a asigura protectia si a favoriza firma S.C. Lumi SRL, mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv in perioada martie – august 2006, inculpatul Butean Victor a beneficiat direct sau indirect suma totala de 61.800 lei, adica aproximativ 20.000 euro la cursul mediu de 3,5 lei/euro din acea perioada. In acelasi timp, inculpata Hincu Mihaela Sorina coordonandu-se cu inculpatul Butean Victor, nu a facut controale si a permis firmei S.C. LUMI S.R.L. sa incaseze sume de bani in mod nejustificat, a dezinformat in permanenta factorii de decizie, determinand semnarea si mentinerea contractului cu S.C. LUMI S.R.L. In schimb, a primit in contul personal de card, in perioada 28 septembrie 2005 – 20 aprilie 2006, suma totala de 12.050 lei, atat direct de la inculpatul Butean Victor cat si indirect de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel. Ulterior, banii au fost ridicati de catre inculpata atat in numerar, dar si utilizati pentru plati cu cardul la comercianti.
Inculpatul Maftei Andrei a dat o declaratie mincinoasa si a prezentat organelor de urmarire penala un document fals, in incercarea de a-l ajuta pe Buteanu Victor sa justifice sumele de bani primite cu titlu de mita.
De asemenea, pentru a disimula provenienta sumelor de bani din contractele de dezinfectie, inculpatul Butean Victor s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. (firma pe care o controla prin intermediul lui Apetri Adrian Lazarica) cumparand prin intermediul acesteia actiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierduta urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infractional organizat creat de el, a actionat in sensul cesionarii fictive, in mod repetat, a partilor sociale, respectiv a actiunilor detinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obtine o parte banii alocati pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusa S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. in mod artificial in lantul de furnizori de substante dezinfectante. Astfel, firma controlata de inculpatul Butean Victor a incasat de la S.C. LUMI S.R.L. Iasi suma totala de 7.127.811 lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme inseamna peste 2 milioane euro. Este vorba chiar de banii primiti de la CNCFR si CNADNR prin contractele nelegale incheiate. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre inculpatul Butean Victor. Precizam ca, in perioada desfasurarii acestor activitati, Butean Victor a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar in cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi in ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control,
La randul sau, Ursachi Tonel a actionat intr-o maniera identica, in scopul spalarii sumelor de bani provenite din infractiune. Concret, acesta s-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanta infiintate in acest sens, S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L (la care asociati erau cumnatul si nepotul, respectiv Afrasinei Valica si Ursache Andrei Lucian), pentru a efectua retrageri in numerar in numele sau si a nepotului sau. Practic banii au fost doar „rotiti” prin S.C. AGROZOOVET CONSULT-IMPEX S.R.L. si au reintrat in posesia inculpatului Ursachi Tonel.
In acest sens, inculpatul Ursachi Tonel a constituit el insusi un grup infractional organizat, separat, pe care l-a coordonat si din care au facut parte Ursache Andrei Lucian si Afrasinei Valica.

In vederea recuperarii prejudiciului cauzat, precum si a confiscarii sumelor de bani obtinute prin savarsirea infractiunii, s-au luat masuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatilor, respectiv: bunuri imobile in valoare totala de 2.163.031 lei, conturi bancare in valoare totala de 1.336.902 lei si de 170.625 euro.

Amintim ca la data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea Bucuresti fata de inculpatul Butean Victor si masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatul Ursachi Tonel. In urma recursului declarat de procurori, la aceeasi data, Curtea de Apel Bucuresti a dispus masura arestarii preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpati. La data de 10 ianuarie 2011, instanta a dispus punerea in libertate a celor doi inculpati (comunicat nr. 675/VIII/3 din 12 decembrie 2010).

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 Sursa: DNA

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close