Executor judecatoresc si avocati trimisi in judecata in stare de arest preventiv

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a urmatorilor trei inculpati:

– ROCOSANU DRAGOS PAUL, executor judecatoresc, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, avand ca rezultat obtinerea un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul;

– VOICU BENONE-OVIDIU, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea, asociere in vederea savarsirii de infractiuni;

– IONAS IOAN DANIEL, avocat stagiar, reprezentant unic al S.C. RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata, fals in declaratii, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea.

In aceeasi cauza s-a mai dispus trimiterea, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:

– UNGUREANU IOAN, fost director general S.C. TERMOELECTRICA S.A, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, avand ca rezultat obtinerea de avantaje patrimoniale pentru sine sau altul, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni;

– TIPA SAVA, administrator si director general de societate comerciala, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni;

– ROATA ELENA LAVINIA, director societate comerciala, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni;

– MANOLACHE VALENTIN, om de afaceri in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave;

– CRIVEI RAZVAN MIRCEA, administrator al S.C. BEST RECUPERARE CREANTE S.R.L, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni;

– DRAGHICI ADRIAN, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii august 2007, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a chemat in judecata pe S.C. ELECTRICA S.A., pentru o datorie reprezentand pret pentru energia electrica livrata si penalitati de intarziere. La data de 1 aprilie 2008, S.C. TERMOELECTRICA S.A., prin directorul general Ungureanu Ioan, a incheiat contractul de cesiune de drept litigios de creanta cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu. Cesionarea s-a facut cu incalcarea prevederilor legale, fapt constatat de altfel si de Curtea de Apel Alba Iulia, instanta care, la 18 februarie 2011, avea sa declare nulitatea absoluta a contractului de cesiune. Ulterior cesionarii drepturilor litigioase, asadar fara a mai fi titulara ale acelor drepturi, la data de 21 aprilie 2008, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a incheiat un contract de asistenta juridica cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu in litigiul respectiv. La 30 martie 2009, instanta a obligat S.C. ELECTRICA S.A. sa achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totala de 31.557.229 lei (7.470.000 euro), suma incluzand datoria initiala, penalitati de intarziere si cheltuieli de judecata.

Ca urmare a celor dispuse de instanta, in zilele de 29 mai 2009, si 16 iunie 2009 S.C. ELECTRICA S.A. a virat prin transfer bancar datoria in contul S.C. TERMOELECTRICA S.A., cont comun cu al Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu, in conformitate cu sentinta instantei de judecata.

Cu toate acestea, in perioada aprilie-august 2009, prin mijloace frauduloase, nota de plata pe care S.C. ELECTRICA S.A urma sa o achite ca urmare a executarii silite a fost incarcata, in mod nejustificat, pana la suma totala de 78.650.017,04 lei (18.621.381 euro). Initial, aceste activitati infractionale au fost concepute si puse in practica de Voicu Benone Ovidiu cu Ungureanu Ioan, ulterior si de Rocosanu Dragos Paul, Ionas Ioan Daniel, la care s-a adaugat prin asociere activitatea inculpatilor Tipa Sava si Roata Elena Lavinia. In suma marita nejustificat intra partea de 31.557.229,06 lei, care deja fusese platita de buna voie de S.C.ELECTRICA S.A., la care se adauga 22.865.584,33 lei penalitati stabilite de o expertiza extrajudiciara, in conditiile in care valoarea penalitatilor fusese deja inclusa in suma stabilita de instanta, precum si 23.335.415,65 lei cheltuieli de executare silita. In cheltuielile de executare silita, de pilda, intra si onorariul de aparator facturat de avocatul Draghici Adrian, de 16.000.000 lei (3.809.523 euro), valoare considerata total nejustificata in contextul unei executari silite.

De altfel, chiar si depunerea cererii de executare silita s-a facut in lipsa unui titlu executoriu.

Prin modalitatea prezentata mai sus, s-a ajuns la o situatie in care, o obligatie deja stinsa, ce viza fonduri publice, sa fie ceruta de catre inculpatul Voicu Benone Ovidiu in nume propriu, fara nicio justificare si doar in folos personal. Prin aceleasi manevre, suma mentionata, executata silit de la S.C. ELECTRICA S.A. a revenit in totalitate societatii comerciale RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L. (al carei reprezentant unic este Ionas Ioan Daniel) si Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu. Caracterul ilegal al executarii silite avea sa fie constatat si prin sentinta din 23 martie 2010 a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.

Pe de alta parte, si S.C. TERMOELECTRICA S.A., in baza contractului de asistenta juridica incheiat la data de 21 aprilie 2008 cu Cabinetul de avocat Voicu Benone Ovidiu, a fost executata silit de Biroul Executorului Judecatoresc Rocosanu Dragos Paul pana la concurenta sumei de 7.812.650 lei (1.860.154 euro).

La aceasta executare s-a ajuns urmare a faptului ca inculpatul avocat Voicu Benone Ovidiu a falsificat contractul de asistenta juridica, in sensul inscrierii unui onorariu de 5.000.000 lei, in conditiile in care initial nu fusese inscrisa nicio suma. Ulterior contractul a fost cesionat inculpatului Manolache Valentin la suma de 5.950.000 lei, iar prin executare silita s-au adaugat onorariul de executare silita, onorariul de asistenta juridica si diferite taxe.

In perioada 2008- februarie 2009, printr-un mod de operare similar care a presupus manevre frauduloase (inexistenta titlului executoriu si stabilirea unor cheltuieli de executare supraevaluate) inculpatii Voicu Benone-Ovidiu, Rocosanu Dragos Paul, Ionas Ioan Daniel si Crivei Razvan Mircea au determinat executarea silita a S.C. Asirom Teleorman S.A. pana la concurenta sumei de 9.761.290,00 lei (2.323.878 euro). Si in acest caz s-a folosit institutia cesiunii de creanta, dreptul respectiv fiind dobandit de S.C. BEST RECUPERARE CREANTE S.R.L., administrata de catre Crivei Razvan Mircea si la care inculpatul Ionas Ioan Daniel era actionar.

Executarea silita nu s-a finalizat datorita suspendarii ei, insa pe timpul popririi, S.C. Asirom Teleorman S.A. a fost privata de dreptul sau de folosinta a banilor.

De asemenea, in anul 2006, inculpatul Rocosanu Dragos Paul, in calitate de executor judecatoresc, a executat silit un imobil situat in Bucuresti, cu incalcarea drepturilor de creanta a partii vatamate, in favoarea unui alt creditor, neindreptatit.

Prejudiciul produs in dauna S.C. ELECTRICA S.A. este de 78.654.017,04 lei (18.621.381 euro), nerecuperat.

Prejudiciul produs in paguba S.C. TERMOELECTRICA S.A. este de 7.812.650 lei (1.860.154 euro), nerecuperat.

Prejudiciul produs in paguba S.C. ASIGURAREA ROMANEASCA – ASIROM VIENA INSURANCE GRUP S.A. este de 9.761.290,00 lei (2.324.114 euro), recuperat.

Prejudiciul produs in paguba S.C. TOP LEASING S.A. este de 861.145 lei (205.034 euro), nerecuperat.

Total prejudiciu produs celor patru persoane juridice este de 97.089.102 lei echivalentul a 23.010.683 euro. Toate cele patru societati s-au constituit parti civile.

In cauza a fost luata masura asiguratorie a popririi conturilor bancare ale inculpatilor Rocosanu Dragos Paul, Voicu Benone Ovidiu, Ionas Ioan Daniel, Ungureanu Ioan, Tipa Sava, Roata Elena Lavinia, Manolache Valentin si Crivei Razvan Mircea. De asemenea, a fost aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand lui Voicu Benone Ovidiu, Rocosanu Dragos Paul si Ungureanu Ioan.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Sursa: DNA

1 comentariu to “Executor judecatoresc si avocati trimisi in judecata in stare de arest preventiv”

  1. Nicolae spune:

    Din cunostintele mele unii oameni au fost trimisi in Instanta abuziv,nevinovati ei fiind, fara sa comita nici o infractiune din cele mentionate. Intrebarea este cand DNA-ul isi va face treaba corect si cand cetatenii acestei tari vor beneficia de dreptate?? DNA-ul desfasoara o activitate distructiva, in sensul anularii activitatilor unor societati corecte, excluzand din mediul de afaceri persoane corecte si capabile numai pentru un scop in sine: acela de a avea indicatori statistici care sa ii favorizeze

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close