Romania autorizata sa aplice taxarea inversa pentru domeniile cu risc crescut de frauda
Comisia Europeana a adoptat miercuri, 4 mai 2011, decizia de autorizare a Romaniei de a aplica taxarea inversa pentru domeniile cu risc crescut de frauda
Fata de solicitarea Romaniei de derogare de la prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoare adaugata (TVA), Comisia Europeana a adoptat astazi, 4 mai 2011, decizia de autorizare a Romaniei de a aplica taxarea inversa pentru urmatoarele categorii de produse: porumb, grau, secara, floarea soarelui, orz, rapita, sfecla de zahar, soia si orzoaica.
Pentru a permite combaterea pierderilor semnificative de TVA in anumite domenii cu risc crescut de frauda, Romania a transmis Comisiei Europene, in data de 16 iunie 2010, o solicitare de autorizare de a aplica taxarea inversa pentru urmatoarele categorii de produse: porumb, grau, secara, floarea soarelui, orz, rapita, sfecla de zahar, soia si orzoaica.
Ulterior acestei decizii a Comisiei, vor urma, in cadrul Consiliului Uniunii Europene, discutiile tehnice la nivelul statelor membre iar decizia finala va fi luata de catre Consiliul de autorizare a solicitarii de derogare.
Mentionam ca masura va putea fi aplicata numai dupa comunicarea deciziei finale a Consiliului de autorizare a solicitarii de derogare. Conform prevederilor art II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, taxarea inversa se va aplica bunurilor pentru care Romania a fost autorizata prin decizia Consiliului incepand cu a 10-a zi urmatoare comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii pentru aplicarea acestor prevederi. Ministerul Finantelor Publice va publica pe site-ul sau oficial www.mfinante.ro data comunicarii de catre Consiliul Uniunii Europene a aprobarii derogarii.
Avand in vedere necesitatea combaterii in regim de maxima urgenta a fraudei fiscale in domeniul TVA, Romania, prin structurile abilitate, va depune toate eforturile pentru finalizarea acestei proceduri in cel mai scurt termen posibil.
Sursa: Ministerul Finantelor Publice
deci, cu ce data se aplica taxarea inversa la cereale in Romania?