Obligativitatea inregistrarii fiscale

Codul de procedura fiscala prevede la art. 72 obligativitatea oricarei persoane (fizice sau juridice) sau entitati care este subiect intr-un raport juridic fiscal de a se inregistra fiscal, primind un cod de identificare fiscala.
Codul de identificare fiscala este unul din cele mai importante atribute de identificare fiscala a subiectelor de drept fiscal, fiind utilizat de catre acestia pentru toate categoriile de impozite si taxe datorate bugetului de stat.
Codul de identificare fiscala reprezinta un cod numeric, secvential, unic pe tara si care identifica contribuabilii pe toata durata existentei acestora.
Codul de identificare fiscala reprezinta:
a) pentru persoanele juridice, cu exceptia comerciantilor, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
b) pentru persoanele fizice, codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;
c) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
d) pentru comercianti, inclusiv pentru sucursalele comerciantilor care au sediul principal al comertului in strainatate, codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale;
e) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Procedura de inregistrare a subiectelor de drept fiscal este diferita, in functie de categoria acestora (comercianti – necomercianti, persoane fizice – persoane juridice, persoane fizice romane – persoane fizice straine etc.).
Pentru mai multe detalii, va recomandam Impozite, taxe si contributii, autori Lucian Tatu, Mihai Bragaru, Horatiu Sasu, 268 pag, 36,90 lei.