Companiile romanesti sunt invitate sa investeasca serios in Republica Moldova

Societatile de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si Turcan Cazac au organizat joi, 02 iunie 2011, la Hotel Intercontinental din Bucuresti, conferinta „Investitiile romanesti in Republica Moldova – Provocari si Perspective”. Evenimentul s-a desfasurat in parteneriat cu societatea de consultanta si audit Grant Thornton si cu sprijinul Finmedia.

La conferinta au participat oameni de afaceri romani si moldoveni, oficialitati din cele doua state, reprezentanti ai unor asociatii patronale, banci, fonduri de investitii, case de avocatura, firme de consultanta etc.

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, a subliniat faptul ca, in prezent, conjunctura politica a statului de peste Prut este extraordinar de favorabila – dupa venirea la putere, in 2009, a Aliantei pentru Integrare Europeana –, mentionand ca acest mediu propice va contribui la atragerea unor investitii straine consistente. „Va invit sa investiti in viitorul european al Republicii Moldova”, le-a spus Iurie Renita oamenilor de afaceri romani prezenti la eveniment.

De la exportul de oameni la exportul de bunuri si servicii

Vicepremierul si ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazar, a sustinut ca actualul guvern a preluat puterea in septembrie 2009 intr-un moment foarte greu pentru tara. El a amintit ca, dupa o crestere economica de aproape 8% in 2008, tara sa a avut o scadere economica de 6% in 2009. Dupa un program de stabilizare realizat de guvern, Republica Moldova a reusit o crestere economica de 6,9% in 2010. „Cea mai mare provocare pentru economia si societatea noastra este schimbarea paradigmei de dezvoltare. Trebuie sa trecem de la exportul de oameni la exportul de bunuri si servicii. Guvernul nostru are viziunea si puterea de a face acest lucru”, a apreciat Valeriu Lazar. Acesta a aratat ca Republica Moldova se claseaza pe locul al treilea in lume dupa valoarea remiterilor efectuate de cetatenii care lucreaza in strainatate, valoare raportata la PIB. „Am pierdut oameni si inteligenta antreprenoriala”, a constatat, cu amaraciune, oficialul moldovean. De remarcat ca in statele Uniunii Europene traiesc si lucreaza in prezent peste un milion de cetateni, iar in Republica Moldova au mai ramas putin peste 3,5 milioane de locuitori.

Exemplul Romaniei

Valeriu Lazar a remarcat faptul ca Republica Moldova poate beneficia de exemplul si expertiza Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana: „guvernarea actuala are ca obiectiv strategic integrarea europeana. Intelegem ca acest proces presupune o agenda foarte ambitioasa de reforme”. Totodata, ministrul a punctat o serie de proiecte pe care institutia le are in vedere, in domeniile energetic, sanatate, infrastructura. De asemenea, a precizat ca, in perioada imediat urmatoare, se va definitiva strategia de privatizare pentru o serie de obiective de interes.

Republica Moldova poate fi o placa turnanta pentru investitiile romanesti in Federatia Rusa

„Republica Moldova poate fi o platforma, o placa turnanta pentru investitiile romanesti in Federatia Rusa”, a aratat vicepremierul Valeriu Lazar.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Claudiu Constantin Stafie, a apreciat ca “parteneriatele reale intre companiile din Romania si Republica Moldova, productia in comun de bunuri, externalizarea afacerilor pe piete atat din spatiul CSI, cat si in Uniunea Europeana sunt pasi care acum, mai mult ca niciodata, trebuie facuti. Cele mai eficiente politici de promovare a cresterii pe termen lung sunt cele care faciliteaza concentrarea geografica si integrarea economica, ambele in interiorul tarilor si intre acestea.”

De asemenea, secretarul de stat in MECMA a asigurat partea moldava ca Romania va ramane un partener important si de incredere al Republicii Moldova din punct de vedere economic, iar MECMA va folosi toate instrumentele de care dispune pentru sprijinirea si valorificarea oportunitatilor de cooperare pe care le ofera cele doua economii. Un pas important va fi facut in luna iunie a.c., cand guvernele Romaniei si Republicii Moldova vor organiza o sedinta comuna la Galati.

La randul sau, presedintele Comisiei de Politica externa din Senatul Romaniei, Titus Corlatean, a evidentiat ca Republica Moldova are acum o guvernare profesionista si cu profil european. El a mentionat ca se va acorda ajutor Parlamentului de la Chisinau sa adopte mai rapid legislatia europeana si, in acest sens, se va constitui o comisie de integrare europeana comuna la nivelul celor doua parlamente. Titus Corlatean a subliniat progresele importante ale Republicii Moldova in interiorul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene (UE), Moldova fiind in prezent in discutii avansate pentru semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Senatorul roman a mai afirmat ca firmele locale ar trebui sa se asocieze cu societati din Republica Moldova pentru a recastiga piata rusa.

Republica Moldova are o forta de munca bine calificata si un regim fiscal atractiv

Doina Cebotari, consilier al premierului Republicii Moldova pentru afaceri economice si Dumitru Dediu, consilier al premierului Republicii Moldova pentru atragerea investitiilor straine, au prezentat oportunitatile investitionale ale statului vecin. Ei au aratat ca Republica Moldova dispune de o forta de munca relativ ieftina (salariul mediu este de 190 EUR/luna) si calificata, de o populatie instruita, care vorbeste limbi straine (rusa, franceza, engleza etc.). Totodata, tara vecina are un regim fiscal atractiv, o rata redusa a inflatiei, o rata stabila a cursului valutar si, in general, o economie deschisa, tratate de comert incheiate cu CSI si UE. In plus, in toamna vor demara negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator (ALSAC) cu UE, care va intensifica legaturile comerciale dintre UE si Republica Moldova.

Principalele sectoare economice unde merita investit in Republica Moldova sunt energia, infrastructura, industria agro-alimentara, outsourcing-ul in IT&C, transporturile, sectorul de asamblare si manufacturare, sectorul auto, serviciile etc. Formele de investitii sunt directe, prin programul de privatizare si prin parteneriatele public private (PPP-uri).

Romania si Republica Moldova trebuie sa-si construiasca o cultura comuna de business

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a subliniat necesitatea construirii unei culturi comune de business intre tara noastra si Republica Moldova. El a punctat importanta mentinerii unui cadru bazat pe predictibilitate si stabilitate, adaugand totodata ca, in calitate de Presedinte al Institutului European din Romania, doreste stabilirea unor punti de comunicare cat mai stranse cu omologi din Republica Moldova.

La randul sau, Viorel Badea, presedintele Comisiei pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a invitat companiile romanesti sa investeasca in Republica Moldova, doua dintre sectoarele economice care, din punctul de vedere al domniei sale vor evolua foarte rapid fiind agricultura si energia. Senatorul a subliniat si faptul ca este necesara dezvoltarea pietei de capital si a sistemului financiar si bancar. „Societati mari din Romania, precum Electrica, Transelectrica, Transgaz, Romtelecom, CEC, Eximbank ar trebui sa participe la privatizari in Republica Moldova”, a adaugat senatorul.

Florentin Tuca: Chisinaul m-a cucerit

Florentin Tuca, avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii (cea mai puternica societate de profil din Romania), i-a invitat pe participantii la conferinta sa mearga in Republica Moldova si sa exploreze potentialul ridicat de business al statului vecin. Important, in viziunea avocatului, este contactul cu oamenii. „La Chisinau se respira un aer mai curat decat cel din Bucuresti, mai putin agresiv si pervertit. Chisinaul mi-a adus aminte de Iasiul anilor 1997 – 1998. Acest oras m-a cucerit. Este extrem de prietenos si agreabil si un loc de bune ospete si taifasuri”, a marturisit Florentin Tuca.

Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie 2010, semnarea unui acord de cooperare cu liderul firmelor de avocatura de business din Chisinau, societatea Turcan Cazac. Colaborarea dintre cele doua case de avocatura se bazeaza pe principiul „best friend” si permite acordarea de servicii de consultanta personalizate unui segment important al mediului de afaceri din Republica Moldova si Romania, atat investitorilor care beneficiaza deja de o semnificativa prezenta locala, cat si celor interesati de dezvoltarea unor relatii comerciale cu Republica Moldova sau Romania.

Potrivit reprezentantului Tuca Zbarcea & Asociatii, exista in discutie proiecte de importanta strategica, cele doua case de avocatura colaborand, in diferite etape, cu diferiti investitori si potentiali investitori in Republica Moldova.

Grant Thornton colaboreaza cu multe firme din Republica Moldova

Francezul Stephane Bride, managing partner al Grant Thornton Romania si Republica Moldova, a prezentat oportunitatile fiscale si de afaceri in Republica Moldova, printre care: cota zero la impozitul pe profit, o rata de 15% a impozitului pe dividende (perceputa doar la momentul platii), TVA diferentiata (20% – 8% – 6% sau 0%) si TVA rambursabila pentru investitii efectuate in anumite localitati, exceptie facand Chisinau si Balti. Totodata, mijloacele fixe sunt scutite de TVA si taxe vamale daca sunt subscrise in capitalul social. Republica Moldova are 44 de tratate pentru evitarea dublei impuneri incheiate cu diverse state, dintre care unul este semnat cu Romania.

Potrivit reprezentantului Grant Thornton, chiar si in situatia anuntata a revizuirii cotei de zero la impozitul pe profit la o cota de 12%, Republica Moldova va ramane una din tarile cu cele mici cote la impozitul pe profit din regiune. De asemenea, companiile care investesc intr-una din cele sapte zone economice libere beneficiaza de scutirea integrala la plata impozitului pe profit pentru investitii ce depasesc 1 milion de dolari pentru o perioada de 3 ani si investitii de peste 5 milioane de dolari, caz in care perioada de scutire este de 5 ani.

IFC a investit peste 70 de milioane de dolari in Republica Moldova

Ana Maria Mihaescu, seful misiunii IFC (International Finance Corporation) Romania si Republica Moldova, a precizat ca IFC a investit peste 70 milioane de dolari in Republica Moldova incepand din 2008. Investitiile IFC in diverse proiecte pot ajunge si pana la 50% din valoarea totala. In cazul unor proiecte de tip greenfield cu o valoare de peste 50 milioane de dolari, institutia poate acoperi pana la 25% din aceste costuri, in vreme ce proiectele greenfield de maxim 50 de milioane de dolari pot fi finantate cu pana la 35% din valoarea totala. Portofoliul IFC in Republica Moldova include opt societati, printre care Vinariile Bostavan, Eximbank Moldova, Orange Moldova, PC Bank Moldova, UF Moldova, Victoriabank. De asemenea, IFC a acordat un imprumut de 10 milioane de dolari orasului Chisinau, pentru realizarea proiectelor de infrastructura, reabilitarea si constructia retelelor de apeduct si canalizare din Chisinau si suburbii, dar si reparatia unor strazi din capitala Republicii Moldova.

IFC, membru al Grupului Bancii Mondiale, stimuleaza cresterea economica durabila in tarile in curs de dezvoltare prin finantarea investitiilor in sectorul privat, mobilizarea capitalului privat de pe pietele financiare locale si internationale si prestarea serviciilor de consultanta companiilor private si guvernelor.

Rusa este limba de business a Republicii Moldova

Alexander Turcan, avocat asociat al firmei de avocatura Turcan Cazac din Republica Moldova, a prezentat cateva caracteristici ale mediului de afaceri din Republica Moldova. Astfel, el a aratat ca rusa este limba de business a Republicii Moldova, cultura rusa (slava) fiind inradacinata in business-ul din Moldova, cele mai mari investitii venind pe filiera rusa. De altfel, principalul partener de afaceri in Moldova este Federatia Rusa, ce ocupa primul loc (25,5%) in topul destinatiilor pentru exporturi in 2010, Romania figurand pe locul al doilea (16,3%) in acest clasament si pe locul al treilea cu 10% din importurile realizate de Republica Moldova.

Avocatul a punctat cateva dintre avantajele la constituirea societatilor in Republica Moldova, cum ar fi capitaluri minime extrem de accesibile (atat pentru SRL-uri, cat si SA-uri), termene scurte pentru infiintarea unei societati (de maxim 3 zile, fata de alte tari vecine Romaniei, cum ar fi Bulgaria, unde procesul se poate extinde pana la 20 de zile), sistem fiscal relativ prietenos si stabil, inclusiv impozitarea diferentiata a salariilor, percepandu-se un impozit pe venitul persoanei fizice de 7% pentru un salariu de maxim 130 EUR/luna si pana la 18% pentru salariile ce depasesc acest plafon.

In ceea ce priveste accesul la justitie, Alexander Turcan a precizat ca fenomenul de coruptie afecteaza in continuare actul de justitie, recomandand oamenilor de afaceri prezenti la eveniment sa excluda litigiile cu partenerii moldoveni de sub jurisdictia instantelor moldovenesti (economice si de drept comun), adresandu-se instantelor din Romania sau alegand un for neutru. De altfel, investitorii romani prezenti in Republica Moldova sunt protejati printr-o serie de tratate incheiate intre cele doua tari pentru promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, putand inainta diferende spre solutionare inclusiv Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investitii (ICSID).

„Interesele investitorilor romani in Republica Moldova ar trebui protejate si in mod institutionalizat, crearea unei camere de comert moldo-romane fiind un pas important in aceasta directie”, a concluzionat Alexander Turcan.

In primul trimestru al acestui an, schimburile comerciale intre Romania si Republica Moldova s-au intensificat

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova a fost de 1,2 miliarde de dolari in anul 2008, scazand la 800 milioane de dolari in 2010. In primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o revigorare a relatiilor economice, exporturile Romaniei crescand cu 33%, iar importurile noastre din Republica Moldova cu 83%.

Prezentarile sustinute la conferinta „Investitiile romanesti in Republica Moldova – Provocari si Perspective” pot fi descarcate accesand link-ul de mai jos:

http://www.finmedia.ro/conferences/conferinta.php?cod=invest_in_rep_mold&editie=1&comanda=download

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close