Reuniunea Consiliului ECOFIN de la Luxemburg
In data de 20 iunie 2011 s-a desfasurat, la Luxemburg, reuniunea Consiliului ECOFIN unde Romania a fost reprezentata de dl. Gheorghe Ialomitianu, Ministrul Finantelor Publice.
Ministrii de finante din Uniunea Europeana au agreat textul final al Tratatului privind stabilirea Mecanismului European de Stabilitate, care va deveni functional din 2013 si au discutat Raportul privind implementarea Pactului Europlus, fiind subliniat faptul ca acesta poate contribui semnificativ la consolidarea fiscala si la cresterea competitivitatii la nivel UE.
De asemenea, ministrii de finante au dezbatut aspecte legate de pachetul privind guvernanta economica, in vederea finalizarii negocierilor cu Parlamentul European, recomandarile de tara elaborate in cadrul Semestrului European si Regulamentul privind derivatele tranzactionate pe pietele nereglementate.
Pachetul legislativ privind guvernanta economica a Uniunii Europene cuprinde un numar de 6 propuneri legislative – 5 regulamente si o directiva si vizeaza o supraveghere intarita si extinsa a politicilor fiscale ale statelor membre, precum si a politicilor macroeconomice si a reformelor structurale. Speram ca pachetul finalizat la nivelul Consiliului UE va conduce la obtinerea unui acord cu Parlamentul European, in prima lectura. Consideram ca implementarea pachetului privind guvernanta la nivelul Uniunii Europene reprezinta un pas important in directia consolidarii regulilor fiscale si a asigurarii unui mediu macroeconomic stabil, pe parcursul negocierilor Romania fiind unul dintre sustinatorii demersului comunitar.
In cadrul reuniunii ECOFIN au fost aprobate recomandarile economice ale Consiliului pentru fiecare stat membru UE, parte a noului concept stabilit la nivel UE, Semestrul European. Recomandarile urmeaza sa fie andosate la Consiliul European de vara din 23 – 24 iunie 2011 si stabilesc linii de actiune pentru statele membre, pe care acestea trebuie sa le aiba in vedere pentru finalizarea procesului bugetar intern. Recomandarea pentru Romania vizeaza implementarea masurilor specificate in Memorandumul de Intelegere semnat de Romania si Uniunea Europeana la 23 iunie 2009, cu completarile ulterioare ale acestuia, precum si in programul de asistenta financiara pe termen mediu de tip preventiv.
Cu privire la actualele dezbateri asupra viitorului cadru legislativ pentru derivatele tranzactionate pe pietele nereglementate, ministrii de finante au semnalat preocupari legate de atributiile Autoritatii Europene pentru Pietele de Capital si extinderea sferei de aplicare a noului regulament la toate produsele derivate.
Totodata, a fost aprobat mandatul extern al Bancii Europene de Investitii care are in vedere acordarea de garantii BEI in perioada 2007-2013 pentru finantarea proiectelor in afara UE. Garantia acopera pierderile provenind din imprumuturi neperformante si garantii acordate de BEI in conformitate cu Instrumentul de Asistenta pentru Pre-aderare (IPA), Instrumentul privind Parteneriatul European cu Tarile Vecine (ENPI) si Instrumentul privind Dezvoltarea Colaborarii (DCI).
Sursa: Ministerul Finantelor Publice