Modificarea si completarea OMFP si OMIMMCMA nr. 2.225/994/2009 pentru aprobarea Conventiei privind implementarea programului “Prima casa” si a Conventiei de garantare si pentru reglementarea unor masuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casa”

In M. Of. nr. 370 din 26 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri nr. 2024/1043/2011 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice si al ministrului intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri nr. 2.225/994/2009 pentru aprobarea Conventiei privind implementarea programului “Prima casa” si a Conventiei de garantare si pentru reglementarea unor masuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casa”.

    ART. I

    Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri nr. 2.225/994/2009 pentru aprobarea Conventiei privind implementarea programului “Prima casa” si a Conventiei de garantare si pentru reglementarea unor masuri necesare pentru aplicarea prevederilor art. 10 din anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casa”, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 469 din 7 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Dupa articolul 2^2 se introduc trei noi articole, articolele 2^3 – 2^5, cu urmatorul cuprins:

    “ART. 2^3

    Se aproba Protocolul-cadru, prevazut in anexa nr. 6, care face parte integranta din prezentul ordin.

    ART. 2^4

    La cererea finantatorilor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala transmite trimestrial o informare privind stadiul procedurilor de valorificare a bunului care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita.

    ART. 2^5

    (1) Sumele provenite din valorificarea bunurilor imobile achizitionate prin programul <<Prima casa>>, pentru care a fost instituita ipoteca de rang I proportional cu procentul de garantare, stabilit potrivit legii, atat in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, cat si a finantatorului, se vor elibera si se vor distribui proportional cu procentul de garantare, stabilit potrivit legii, dupa deducerea cheltuielilor de orice fel, facute de organele fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu urmarirea si conservarea bunurilor al caror pret se distribuie.

    (2) Organele fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala sunt obligate sa ii instiinteze din oficiu pe finantatorii in favoarea carora au fost inscrise sarcinile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului <<Prima casa>>, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a participa la distribuirea pretului.

    (3) Eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare silita se va consemna de indata de catre executorul fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intr-un proces-verbal, care se va semna de toti creditorii indreptatiti.”

    2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 3

    Prin prezentul ordin, Ministerul Finantelor Publice, in numele statului roman, acorda finantatorilor, prin reprezentantii lor legali, un mandat special in vederea efectuarii formalitatilor de inscriere/radiere a ipotecilor prevazute la art. 10 alin. (3), art. 10^1 alin. (4) si art. 10^2 alin. (4) din normele de implementare a programului <<Prima casa>>, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 717/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si de notare/radiere a interdictiilor prevazute de lege in cartea funciara, precum si pentru constituirea, efectuarea publicitatii, executarea si, respectiv, inscrierea notificarii privind stingerea garantiei reale mobiliare prevazute la art. 10^4 din normele de implementare a programului <<Prima casa>>, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 717/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, proportional cu procentul de garantare, in conformitate cu prevederile titlului VI din Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, cu modificarile ulterioare.”

    3. Titlul anexei nr. 1 se modifica dupa cum urmeaza:

    “CONVENTIE

de implementare pentru anul 2009”

    4. In anexa nr. 1, la articolul 3, litera n) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “n) sa solicite acordul MFP in vederea radierii dreptului de ipoteca legala de rang I si a interdictiilor prevazute de lege, la respingerea platii in conditiile expres prevazute in conventia de garantare incheiata cu Finantatorul si sa-l predea Finantatorului dupa obtinere;”.

    5. In anexa nr. 1, articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 12

    In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data intrarii in posesia dovezii de transmitere a notificarii prevazute la art. 11, FNGCIMM inainteaza organelor competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a caror raza teritoriala are domiciliul fiscal debitorul beneficiar al finantarii garantate, in vederea efectuarii procedurii de executare silita, urmatoarele documente:

    a) notificarea beneficiarului, pe formularul prevazut in anexa nr. 5 la prezenta conventie si dovada transmiterii catre debitor, in original;

    b) contractul de garantare, in original;

    c) incheierea de intabulare a ipotecii legale de rang I in favoarea statului roman, prin MFP, in copie certificata, si/sau extrasul de carte funciara din care sa rezulte ca ipoteca legala in favoarea statului roman, reprezentat de MFP, are rangul I si ca au fost notate interdictiile prevazute de lege (exemplar original);

    d) copia politei de asigurare a locuintei, chiar daca valabilitatea politei a expirat.”

    6. Titlul anexei nr. 2 se modifica dupa cum urmeaza:

    “CONVENTIE

de garantare pentru anul 2009”

    7. In anexa nr. 2, la articolul 3.1 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “f) se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii. Preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei in cadrul programului de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate valabile la data preluarii, prin novatie, se face sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului si cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finantarea garantata si locuinta;”.

    8. In anexa nr. 2, articolul 5.11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 5.11

    (1) Finantatorul isi exprima acordul in numele si in contul statului pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare in cadrul programului de catre:

    a) orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novatie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului si cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finantarea garantata si locuinta; sau

    b) oricare dintre coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate ori maririi cotei-parti din dreptul de proprietate; sau

    c) unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii.

    (2) In vederea realizarii operatiunii prevazute la alin. (1), Finantatorul isi exprima acordul, in numele si in contul statului, pentru ridicarea temporara a interdictiei de instrainare.

    (3) Preluarea creditului de catre un alt beneficiar, inainte sau dupa expirarea perioadei de 5 ani de interdictie de instrainare a imobilului, se considera o noua acordare si va fi analizata in conditiile valabile la data preluarii.”

    9. In anexa nr. 2, la articolul 6.3, litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “k) sa predea Finantatorului cererea de radiere din cartea funciara a imobilului achizitionat din finantarea garantata a dreptului de ipoteca legala de rang I si a interdictiilor prevazute de lege, la respingerea cererii de plata a garantiei in conditiile prevazute la art. 7.2 alin. (3).”

    10. In anexa nr. 2, articolul 7.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 7.1

    (1) Cererea de plata se transmite de catre Finantator in intervalul cuprins intre 60 de zile si maximum 75 de zile calendaristice de restanta la plata a beneficiarului, impreuna cu urmatoarele documente:

    a) documentul/documentele de identitate al/ale beneficiarului/beneficiarilor si cel al sotului/sotiei, daca este cazul, in copie certificata pentru conformitate cu originalul. Se vor transmite cele mai recente documente aflate in posesia Finantatorului;

    b) contractul de credit, insotit de toate actele aditionale incheiate la acesta, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    c) incheierea de intabulare a ipotecii legale de rangul I in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in copie certificata, si extras de carte funciara din care sa rezulte ca ipoteca legala in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, si a Finantatorului, dupa caz, are rangul I si ca au fost notate interdictiile prevazute de lege (exemplar original);

    d) extrasul contului curent si extrasul contului de credit ale beneficiarului sau un document echivalent, aferente intregii perioade de derulare a finantarii garantate, din care sa reiasa fara echivoc trecerea la restanta a soldului finantarii garantate, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    e) notificarea bancii catre toti beneficiarii sau garantii prevazuti in contractul de garantare cu privire la declararea exigibilitatii anticipate a finantarii garantate si la data acesteia, insotita de dovada transmiterii, in copii certificate pentru conformitate cu originalul; din documentele anexate trebuie sa rezulte faptul ca notificarea a fost transmisa beneficiarului cu cel putin 15 zile inainte de data declararii exigibilitatii anticipate;

    f) cea mai recenta polita de asigurare a locuintei, chiar daca valabilitatea politei a expirat, in copie certificata pentru conformitate cu originalul.

    (2) Documentatia care trebuie sa insoteasca cererea de plata se depune la sediul social al FNGCIMM intr-un singur exemplar, indosariat, paginat si opisat.”

    11. In anexa nr. 2, la articolul 7.2, dupa alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:

    “(1^1) FNGCIMM restituie cererea de plata si documentatia insotitoare in cazul in care a fost transmisa inainte ca beneficiarul sa inregistreze cel putin 60 de zile de restanta la plata.”

    12. In anexa nr. 2, la articolul 7.2, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(5) Plata garantiei se face de catre Ministerul Finantelor Publice intr-un cont unic al Finantatorului, pe baza deciziei Fondului de aprobare a cererii de plata, in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii de catre Fond a cererii de plata, fara insa a depasi 90 de zile calendaristice de restanta la plata a beneficiarului.”

    13. In anexa nr. 2, anexa nr. 5 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 1, care face parte integranta din prezentul ordin.

    14. Titlul anexei nr. 3 se modifica dupa cum urmeaza:

    “CONVENTIE

de implementare pentru anul 2010”

    15. In anexa nr. 3, la articolul 1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 1

    (1) Prezenta conventie reglementeaza termenii si conditiile mandatului acordat FNGCIMM de catre MFP, precum si drepturile si obligatiile partilor privind acordarea, monitorizarea, raportarea si executarea garantiilor si promisiunilor de garantare rezultate din aplicarea programului <<Prima casa>>, denumit in continuare Programul, pentru finantarile si, respectiv, garantiile si promisiunile de garantare:

    (i) acordate din plafonul aferent anului 2011, alocat prin Hotararea Guvernului nr. 119/2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului <<Prima casa>>;

    (ii) acordate din plafonul alocat pentru anul 2011, avand ca sursa diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010, in conditiile Hotararii Guvernului nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului <<Prima casa>>;

    (iii) care intra sub incidenta impartirii in mod egal a riscurilor si a pierderilor intre stat si finantator conform optiunii exprimate de finantator in conditiile art. 1 alin. (3^1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului <<Prima casa>>, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si celor care vor fi acordate in limita plafonului reutilizat.”

    16. In anexa nr. 3, la articolul 1, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins:

    “(4^1) Pentru anul 2011, plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 200 milioane euro, din diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010.”

    17. In anexa nr. 3, la articolul 2, literele a) si b) se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    “a) propune Guvernului plafonul anual al garantiilor care pot fi emise conform Programului; pentru anul 2010, plafonul garantiilor care pot fi emise este de 700 milioane euro; pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit prevederilor art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, este de 200 milioane euro, din diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010;

    b) emite, la solicitarea FNGCIMM, acordul prealabil privind alocarea pe finantatori a plafonului de garantare aferent anului 2010 si a celui aferent anului 2011, avand ca sursa diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010; in cazul in care valoarea totala a finantarilor, comunicata de finantatori, depaseste nivelul prevazut la lit. a), emite acordul prealabil privind efectuarea de alocari pro rata in cadrul acestuia de catre FNGCIMM;”.

    18. In anexa nr. 3, la articolul 3, dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a^1), cu urmatorul cuprins:

    “a^1) sa aprobe preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei achizitionate/construite in cadrul Programului de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate la data preluarii, prin novatie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului;”.

    19. In anexa nr. 3, la articolul 3, literele c) – f), j), m) si n) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    “c) sa incheie conventii de garantare sau protocoale cu finantatorii eligibili, conform modelului standard aprobat;

    d) sa predea MFP o copie certificata a conventiilor de garantare sau a protocoalelor incheiate cu finantatorii;

    e) sa emita si sa monitorizeze garantiile pe categorii de garantii si promisiuni de garantare in conditiile prevazute in conventiile de garantare sau in protocoalele si contractele de garantare incheiate cu finantatorii;

    f) sa aprobe plata garantiei numai in conditiile expres prevazute in conventiile de garantare sau in protocoalele incheiate cu finantatorii si in contractele de garantare;

    ………………………………………………………………..

    j) sa solicite acordul MFP, in cazul in care decide sa suspende unilateral acordarea de garantii in baza unora dintre conventiile de garantare sau protocoale ori sa denunte unele dintre acestea, cu prezentarea argumentelor care au condus la aceasta propunere;

    ………………………………………………………………..

    m) sa solicite acordul MFP in vederea radierii dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii si, dupa caz, de instrainare, la data rambursarii integrale a finantarii garantate, la termen sau anticipata, si sa il predea finantatorului dupa obtinere;

    n) sa solicite, dupa emiterea deciziei, acordul MFP in vederea radierii dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii, la respingerea platii in conditiile expres prevazute in conventia de garantare incheiata cu finantatorul, si sa il predea finantatorului dupa obtinere;”.

    20. In anexa nr. 3, la articolul 3, litera l) se abroga.

    21. In anexa nr. 3, la articolul 4, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:

    “g) situatia privind portofoliul de garantii cedate/preluate unui/de catre un finantator eligibil din cadrul/din afara Programului;”.

    22. In anexa nr. 3, la articolul 10, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(2) In termen de 15 zile calendaristice de la data platii, FNGCIMM transmite beneficiarului inscrisul prin care se individualizeaza creanta bugetara rezultata prin plata, conform art. 17 din normele de implementare a programului <<Prima casa>>, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 717/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.”

    23. In anexa nr. 3, articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 12

    In termen de maximum 5 zile lucratoare de la data intrarii in posesia dovezii de transmitere a notificarii prevazute la art. 11, FNGCIMM inainteaza organelor competente ale ANAF in a caror raza teritoriala are domiciliul fiscal debitorul beneficiar al finantarii garantate, in vederea efectuarii procedurii de executare silita, urmatoarele documente:

    a) notificarea beneficiarului, pe formularul prevazut in anexa nr. 7, si dovada transmiterii catre debitor, in original;

    b) contractul de garantare, in original;

    c) incheierea de intabulare a ipotecii legale de rang I in favoarea statului roman, prin MFP (exemplar original);

    d) copia politei de asigurare a locuintei, chiar daca valabilitatea politei a expirat.”

    24. In anexa nr. 3, anexele nr. 1 – 6 se modifica si se inlocuiesc cu anexele nr. 2 – 7, care fac parte integranta din prezentul ordin.

    25. Titlul anexei nr. 4 se modifica dupa cum urmeaza:

    “CONVENTIE

de garantare pentru achizitia de locuinte pentru anul 2010”

    26. In anexa nr. 4, la articolul 1, litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “g) finantare garantata (principalul):

    – credit acordat persoanelor fizice in cadrul Programului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, de maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 60.000 euro, pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. a);

    – credit acordat persoanelor fizice in cadrul Programului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, de maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 60.000 euro, pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. b);”

    – credit acordat persoanelor fizice in cadrul Programului, exclusiv dobanzile si comisioanele bancare si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, de maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 70.000 euro, sau maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 70.000 euro, pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. c);”.

    27. In anexa nr. 4, la articolul 2.3, literele a) si b) se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    “a) pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. a) si b), maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 euro sau echivalentul in lei la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) valabil la data aprobarii solicitarii de garantare, sau maximum 57.000 euro ori echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data aprobarii solicitarii de garantare, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 60.000 euro. Raportul de evaluare va fi intocmit de un evaluator autorizat, agreat de Finantator;

    b) pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. c), maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 70.000 euro sau echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data aprobarii solicitarii de garantare, respectiv maximum 66.500 euro ori echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data aprobarii solicitarii de garantare, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 70.000 euro sau echivalentul in lei la cursul de schimb al BNR valabil la data aprobarii solicitarii de garantare. Raportul de evaluare va fi intocmit de un evaluator autorizat, agreat de Finantator.”

    28. In anexa nr. 4, la articolul 3.1 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “c) dispun de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a locuintei si/sau care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie si finantarea garantata;”.

    29. In anexa nr. 4, la articolul 3.1 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera e^1), cu urmatorul cuprins:

    “e^1) se obliga sa constituie, conform prevederilor titlului VI din Legea nr. 99/1999 privind unele masuri pentru accelerarea reformei economice, cu modificarile ulterioare, in favoarea Finantatorului, o garantie reala mobiliara – gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea tuturor creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare;”.

    30. In anexa nr. 4, la articolul 3.1 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “f) se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii. In cazurile si in conditiile prevazute la art. 5.11, poate fi aprobata preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei;”.

    31. In anexa nr. 4, la articolul 4.1.1 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    “(2) Comisionul de gestiune este datorat de catre Finantator, care il recupereaza de la beneficiar.”

    32. In anexa nr. 4, la articolul 4.1.5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(2) In cazul in care Finantatorul nu achita comisionul de gestiune restant si penalitatile de intarziere datorate in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a fost notificat, FNGCIMM este in drept sa opereze compensarea din oficiu, pana la concurenta sumelor datorate potrivit art. 4.1.3, si/sau sa treaca la recuperarea pe cale judiciara a debitului, in conditiile legii.”

    33. In anexa nr. 4, la articolul 5.1, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 5.1

    (1) Garantia acopera valoarea finantarii garantate, dupa cum urmeaza:

    – pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. a), maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 60.000 euro;

    – pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. b), maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 60.000 euro;

    – pentru locuintele prevazute la art. 2.2 lit. c), maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 70.000 euro, sau maximum 66.500 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 70.000 euro.”

    34. In anexa nr. 4, la articolul 5.9 litera a), subpunctul (iv) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(iv) antecontractul de vanzare-cumparare autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare semnaturi sau documentele specifice procesului de licitatie in forma prevazuta de legislatia aplicabila, in copie certificata;”.

    35. In anexa nr. 4, articolul 5.11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 5.11

    (1) Finantatorul isi exprima acordul, in numele si in contul statului, pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare in cadrul Programului de catre:

    a) orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novatie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului si cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finantarea garantata si locuinta; sau

    b) oricare dintre coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate ori maririi cotei-parti din dreptul de proprietate; sau

    c) unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii.

    (2) In vederea realizarii operatiunii prevazute la alin. (1), Finantatorul isi exprima acordul, in numele si in contul statului, pentru ridicarea temporara a interdictiei de instrainare.

    (3) Preluarea creditului de catre un alt beneficiar, dupa expirarea perioadei de 5 ani de interdictie de vanzare a imobilului, se considera o noua acordare si va fi analizata potrivit conditiilor in vigoare la data preluarii.”

    36. In anexa nr. 4, dupa articolul 5.11 se introduce un nou articol, articolul 5.12, cu urmatorul cuprins:

    “ART. 5.12

    Beneficiarul va constitui, conform prevederilor titlului VI din Legea nr. 99/1999, cu modificarile ulterioare, in favoarea Finantatorului, o garantie reala mobiliara – gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea tuturor creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare.”

    37. In anexa nr. 4, la articolul 6.1, literele c) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    “c) sa solicite beneficiarului sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau documentele specifice procesului de licitatie si finantarea garantata;

    d) sa solicite beneficiarului sa prezinte antecontractul de vanzare-cumparare a locuintei autentificat sau sub semnatura privata cu data certa/legalizare de semnaturi ori documentele specifice procesului de licitatie in forma prevazuta de legislatia aplicabila;”.

    38. In anexa nr. 4, la articolul 6.1, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera f^1), cu urmatorul cuprins:

    “f^1) sa solicite beneficiarului sa constituie, conform prevederilor titlului VI din Legea nr. 99/1999, cu modificarile ulterioare, in favoarea Finantatorului, o garantie reala mobiliara – gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea tuturor creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare. Dispozitia se aplica in cazul garantiilor acordate dupa data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului <<Prima casa>>, respectiv incepand cu data de 24 ianuarie 2011;”.

    39. In anexa nr. 4, la articolul 6.3, litera i) se abroga.

    40. In anexa nr. 4, la articolul 6.3, literele j) si k) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    “j) sa solicite, dupa emiterea deciziei, acordul Ministerului Finantelor Publice in vederea radierii dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii si, dupa caz, de instrainare, la data rambursarii integrale a finantarii garantate, la termen sau anticipata, si sa il predea Finantatorului dupa obtinere;

    k) sa solicite, dupa emiterea deciziei, acordul Ministerului Finantelor Publice in vederea radierii dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii, la respingerea platii in conditiile prevazute la art. 7.2 alin. (3), si sa il predea Finantatorului dupa obtinere;”.

    41. In anexa nr. 4, la articolul 7.1, literele e) – g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    “e) extrasul contului curent si extrasul contului de credit ale beneficiarului sau un document echivalent, aferente intregii perioade de derulare a finantarii garantate, din care sa reiasa fara echivoc trecerea la restanta a soldului finantarii garantate, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    f) notificarea bancii catre toti beneficiarii sau garantii prevazuti in contractul de garantare cu privire la declararea exigibilitatii anticipate a finantarii garantate si la data acesteia, insotita de dovada transmiterii, in copii certificate pentru conformitate cu originalul; din documentele anexate trebuie sa rezulte faptul ca notificarea a fost transmisa beneficiarului cu cel putin 15 zile inainte de data declararii exigibilitatii anticipate;

    g) raportul de evaluare a locuintei, intocmit conform legii, de un evaluator autorizat, agreat de Finantator, semnat si parafat, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;”.

    42. In anexa nr. 4, la articolul 7.1, dupa litera g) se introduce o noua litera, litera h), cu urmatorul cuprins:

    “h) dovada inscrierii avizului de garantie reala mobiliara in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare privind constituirea gajului fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea tuturor creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare. Dispozitia se aplica in cazul garantiilor acordate dupa data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 40/2011, respectiv incepand cu data de 24 ianuarie 2011.”

    43. In anexa nr. 4, la articolul 7.1 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    “(2) Documentatia care trebuie sa insoteasca cererea de plata se depune la sediul social al FNGCIMM intr-un singur exemplar, legat, indosariat, paginat si opisat.”

    44. In anexa nr. 4, la articolul 7.2, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:

    “(1^1) Daca pana la data inregistrarii cererii de plata, Finantatorul nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 5.9 lit. d), obligatia FNGCIMM de a solutiona cererea de plata in termenul prevazut la alin. (1) se suspenda pana la data transmiterii celor doua exemplare originale ale contractului de garantare, fara ca suspendarea sa opereze si in privinta termenului de 90 de zile calendaristice prevazut la alin. (5).

    (1^2) FNGCIMM restituie cererea de plata si documentatia insotitoare in cazul in care a fost transmisa inainte ca beneficiarul sa inregistreze cel putin 60 de zile de restanta la plata.”

    45. In anexa nr. 4, la articolul 7.2, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(5) Plata garantiei se face de catre Ministerul Finantelor Publice intr-un cont unic al Finantatorului, pe baza deciziei FNGCIMM de aprobare a cererii de plata, in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii de catre FNGCIMM a cererii de plata, fara insa a se depasi 90 de zile calendaristice de restanta a beneficiarului la plata.”

    46. In anexa nr. 4, la articolul 7.2, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:

    “(7) Deciziile emise de FNGCIMM pot fi contestate la instanta de contencios administrativ, in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”

    47. In anexa nr. 4, articolul 9.3 se abroga.

    48. In anexa nr. 4, articolul 11.4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 11.4

    Prezenta conventie se aplica pentru finantarile si, respectiv, garantiile acordate din plafonul aferent anului 2010 si anului 2011, avand ca sursa diferenta neutilizata din plafoanele alocate pentru anii 2009 si 2010, in conditiile Hotararii Guvernului nr. 119/2010 si ale Hotararii Guvernului nr. 40/2011, precum si ale modificarilor si completarilor de natura legislativa ulterioare acestora.”

    49. In anexa nr. 4, anexa nr. 3 se modifica si se inlocuieste cu anexa nr. 8, care face parte integranta din prezentul ordin.

    50. Titlul anexei nr. 5 se modifica dupa cum urmeaza:

    “CONVENTIE

de garantare pentru constructia de locuinte pentru anul 2010”

    51. In anexa nr. 5, la articolul 2.2, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “b) locuinte care urmeaza sa se construiasca prin asociatii fara personalitate juridica, constituite din minimum 2 beneficiari, dintre care cel putin un asociat este proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.”

    52. In anexa nr. 5, la articolul 3.2, partea introductiva a alineatului (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 3.2

    (1) Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii care construiesc o locuinta prin asociatii fara personalitate juridica constituite de minimum 2 beneficiari sunt urmatoarele:”

    53. In anexa nr. 5, la articolul 3.2 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “f) prezinta Finantatorului contractul civil, autentificat in conditiile legii, de constituire a unei asociatii fara personalitate juridica, formata dintr-un numar de cel putin 2 beneficiari, sau adera la o asemenea asociatie, contract care contine cel putin elementele prevazute la alin. (2).”

    54. In anexa nr. 5, la articolul 3.2 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “a) desemnarea unui reprezentant dintre asociati, in scopul indeplinirii formalitatilor prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati va detine cate o singura locuinta, precum si pentru gestionarea relatiei cu Finantatorul;”.

    55. In anexa nr. 5, la articolul 4.1 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:

    “(2) Comisionul de gestiune este datorat de catre Finantator, care il recupereaza de la beneficiar.”

    56. In anexa nr. 5, la articolul 4.5, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(2) In cazul in care Finantatorul nu achita comisionul de gestiune restant si penalitatile de intarziere datorate in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a fost notificat, FNGCIMM este in drept sa opereze compensarea din oficiu, pana la concurenta sumelor datorate potrivit art. 4.3 si/sau sa treaca la recuperarea pe cale judiciara a debitului, in conditiile legii.”

    57. In anexa nr. 5, articolul 5.12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 5.12

    Preluarea creditului de catre un alt beneficiar, dupa expirarea perioadei de 5 ani de interdictie de instrainare a imobilului, se considera o noua acordare si va fi analizata potrivit conditiilor in vigoare la data preluarii.”

    58. In anexa nr. 5, dupa articolul 5.12 se introduce un nou articol, articolul 5.13, cu urmatorul cuprins:

    “ART. 5.13

    (1) Preluarea creditului de catre un alt beneficiar, inainte de expirarea perioadei de 5 ani de interdictie de instrainare a imobilului, se poate face cu conditia obtinerii acordului Finantatorului, dat in numele si in contul statului, pentru preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei viitoare in cadrul programului de catre:

    a) orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novatie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului si cu aprobarea FNGCIMM privind eligibilitatea beneficiarului care preia finantarea garantata si locuinta; sau

    b) oricare dintre coproprietari, in vederea intregirii dreptului de proprietate ori maririi cotei-parti din dreptul de proprietate; sau

    c) unul dintre soti, ca efect al partajului, in conditiile legii.

    (2) In vederea realizarii operatiunii prevazute la alin. (1), Finantatorul isi exprima acordul, in numele si in contul statului, pentru ridicarea temporara a interdictiei de instrainare.”

    59. In anexa nr. 5, la articolul 6.1, literele v) si x) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    “v) sa efectueze formalitatile de inscriere/radiere in/din cartea funciara a ipotecii legale de rangul I instituite in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, si a Finantatorului, proportional cu procentul de garantare:

    (i) asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuinta/locuintele in cadrul Programului;

    (ii) asupra locuintei/locuintelor viitoare care urmeaza sa se construiasca de beneficiarul individual/in regim asociativ, dupa caz;

    (iii) asupra locuintei/locuintelor finalizate, construite de beneficiarul individual/in regim asociativ in cadrul Programului, dupa caz.

    Ipoteca legala este valabila pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, potrivit legii. Inscrierea ipotecii legale si notarea interdictiilor prevazute la lit. x) se efectueaza in temeiul contractului de garantare, iar radierea ipotecii legale si a interdictiilor se face in baza deciziei FNGCIMM si a Finantatorului, proportional cu procentul de garantare;

    x) sa efectueze formalitatile de notare/radiere in/din cartea funciara a interdictiilor prevazute de lege, dupa cum urmeaza:

    (i) interdictia de instrainare a terenului pe care se va/vor construi locuinta/locuintele in cadrul Programului, valabila pe o perioada de 5 ani de la data semnarii contractului de garantare;

    (ii) interdictia de instrainare a locuintei/locuintelor construite in cadrul Programului, valabila pe o perioada de 5 ani de la data construirii;

    (iii) interdictia de grevare cu alte sarcini a terenului pe care se va/vor construi locuinta/locuintele in cadrul Programului, valabila pe toata durata finantarii;

    (iv) interdictia de grevare cu alte sarcini a locuintei/locuintelor construite in cadrul Programului, valabila pe toata durata finantarii;”.

    60. In anexa nr. 5, la articolul 6.1, dupa litera x) se introduc doua noi litere, literele x^1) si x^2), cu urmatorul cuprins:

    “x^1) sa notifice beneficiarului/beneficiarilor/garantului/garantilor, semnatar/semnatari al/ai contractului de garantare, cu privire la declararea exigibilitatii anticipate a finantarii garantate si la data acesteia; din documentele anexate trebuie sa rezulte faptul ca notificarea a fost transmisa beneficiarului cu cel putin 15 zile inainte de data declararii exigibilitatii anticipate;

    x^2) sa prezinte odata cu cererea de plata documentele prevazute la art. 7.1;”.

    61. In anexa nr. 5, la articolul 6.1, litera z) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “z) sa mentina criteriile prevazute la lit. f) – x) pe intreaga durata de derulare a contractelor de finantare incheiate in conditiile Programului.”

    62. In anexa nr. 5, la articolul 6.3, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c^1), cu urmatorul cuprins:

    “c^1) sa aprobe, sub aspectul eligibilitatii beneficiarului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra locuintei/locuintei viitoare in cadrul Programului de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate valabile la data preluarii, prin novatie, sub conditia mentinerii garantiilor instituite prin lege asupra imobilului;”.

    63. In anexa nr. 5, la articolul 6.3, literele e) si h) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

    “e) sa transmita debitorului beneficiar al garantiei, in termen de 15 zile calendaristice de la data efectuarii de catre Ministerul Finantelor Publice a platii garantiei catre Finantator, inscrisul prin care se individualizeaza creanta bugetara rezultata prin plata, exprimata in moneda nationala, si data scadentei acesteia; transmiterea se face prin posta, cu scrisoare recomandata cu dovada de primire, sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea actelor si confirmarea primirii acestora;

    ………………………………………………………………..

    h) sa transmita la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in vederea declansarii executarii silite a beneficiarului, urmatoarele documente:

    – notificarea beneficiarului si dovada efectuarii procedurii de transmitere catre debitor, in original;

    – contractul de garantare, in original;

    – incheierea de intabulare a ipotecii legale de rangul I in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in copie certificata, si/sau extrasul de carte funciara, in original;”.

    64. In anexa nr. 5, la articolul 6.3, litera i) se abroga.

    65. In anexa nr. 5, la articolul 6.3, dupa litera i) se introduc doua noi litere, literele i^1) si i^2), cu urmatorul cuprins:

    “i^1) sa predea Finantatorului, dupa obtinerea acordului Ministerului Finantelor Publice, decizia de radiere a dreptului de ipoteca legala de rangul I, a interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini, cu exceptia celei prevazute la art. 3.1 alin. (2) lit. b), pe toata durata garantiei, la data rambursarii integrale a finantarii garantate, la termen sau anticipata;

    i^2) sa predea Finantatorului, dupa obtinerea acordului Ministerului Finantelor Publice, decizia de radiere a dreptului de ipoteca legala de rangul I, a interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini, cu exceptia celei prevazute la art. 3.1 alin. (2) lit. b), la respingerea cererii de plata a garantiei in conditiile prevazute la art. 7.2 alin. (3);”.

    66. In anexa nr. 5, articolul 7.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “ART. 7.1

    (1) Cererea de plata se transmite de catre Finantator in intervalul cuprins intre 60 de zile si maximum 75 de zile calendaristice de restanta la plata a beneficiarului, impreuna cu urmatoarele documente:

    a) documentul/documentele de identitate al/ale beneficiarului/beneficiarilor si cel al sotului/sotiei, daca este cazul, in copie certificata pentru conformitate cu originalul. Se vor transmite cele mai recente documente aflate in posesia Finantatorului;

    b) contractul de credit, insotit de toate actele aditionale incheiate la acesta, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    c) incheierea de intabulare a ipotecii legale de rangul I in favoarea statului roman, prin Ministerul Finantelor Publice, in copie certificata, si extras de carte funciara din care sa rezulte ca ipoteca legala in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, si Finantatorului, dupa caz, are rangul I si ca au fost notate interdictiile de instrainare si grevare prevazute in prezenta conventie (exemplar original);

    d) declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, prevazuta la art. 1 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, in original;

    e) extrasul contului curent si extrasul contului de credit ale beneficiarului sau un document echivalent, aferente intregii perioade de derulare a finantarii garantate, din care sa reiasa fara echivoc trecerea la restanta a soldului finantarii garantate, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    f) notificarea bancii catre toti beneficiarii sau garantii prevazuti in contractul de garantare cu privire la declararea exigibilitatii anticipate a finantarii garantate, insotita de dovada primirii acesteia, in copii certificate pentru conformitate cu originalul;

    g) raportul de evaluare a locuintei, intocmit conform legii de un evaluator autorizat, agreat de Finantator, semnat si parafat, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    h) cea mai recenta polita de asigurare a locuintei sau a lucrarilor de constructii-montaj pentru imobilul cu destinatia de locuinta aflat in constructie, dupa caz, chiar daca valabilitatea politei a expirat, in copie certificata pentru conformitate cu originalul;

    i) dovada inscrierii avizului de garantie reala mobiliara in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare privind constituirea gajului fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, pe toata durata finantarii garantate. Prevederea se aplica in cazul garantiilor acordate dupa data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului <<Prima casa>>, respectiv incepand cu data de 24 ianuarie 2011.

    (2) Documentatia care trebuie sa insoteasca cererea de plata se depune la sediul social al FNGCIMM intr-un singur exemplar, indosariat, paginat si opisat.”

    67. In anexa nr. 5, la articolul 7.2, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (1^1) si (1^2), cu urmatorul cuprins:

    “(1^1) Daca pana la data inregistrarii cererii de plata Finantatorul nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 5.9 lit. d), obligatia FNGCIMM de a solutiona cererea de plata in termenul prevazut la alin. (1) se suspenda pana la data transmiterii celor doua exemplare originale ale contractului de garantare, fara ca suspendarea sa opereze si in privinta termenului de 90 de zile calendaristice prevazut la alin. (5).

    (1^2) FNGCIMM restituie cererea de plata si documentatia insotitoare in cazul in care a fost transmisa inainte ca beneficiarul sa inregistreze cel putin 60 de zile de restanta la plata.”

    68. In anexa nr. 5, la articolul 7.2, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

    “(5) Plata garantiei se face de catre Ministerul Finantelor Publice intr-un cont unic al Finantatorului, pe baza deciziei FNGCIMM de aprobare a cererii de plata, in termen de maximum 15 zile calendaristice de la data primirii de catre FNGCIMM a cererii de plata, fara insa a se depasi 90 de zile calendaristice de restanta a beneficiarului la plata.”

    69. In anexa nr. 5, la articolul 7.2, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins:

    “(7) Deciziile emise de FNGCIMM pot fi contestate la instanta de contencios administrativ, in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.”

    70. In anexa nr. 5, articolul 9.3 se abroga.

    71. Dupa anexa nr. 5 se introduce o noua anexa, anexa nr. 6 “Protocol-cadru”, avand cuprinsul prevazut in anexa nr. 9, care face parte integranta din prezentul ordin.

    ART. II

    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close