Fostul subprefect al jud. Vaslui trimis in judecata pentru luare de mita si alte infractiuni
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
– MARIAN SERGIU, subprefect al judetului Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar la data comiterii faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita, instigare la fals intelectual, abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor,
– HUDUM MIHAI, inginer in cadrul Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S) Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar la data comiterii faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de instigare la fals intelectual, abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor,
– PRUNILA DANIEL, director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar la data comiterii faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul anului 2007, inculpatul Marian Sergiu, in calitate de subprefect al judetului Vaslui, urmarind sa dobandeasca anumite suprafete de teren in conditii avantajoase, a conceput un plan potrivit caruia terenurile respective urmau sa fie scoase din patrimoniul Agentiei Domeniilor Statului (A.D.S) Vaslui si retrocedate unor persoane cu care urma sa incheie ulterior contracte de vanzare – cumparare. Desi persoanele respective nu aveau dreptul la reconstituire pe respectivele amplasamente, inculpatul avea in vedere ca putea sa influenteze procedura de retrocedare, stabilind in mod unilateral, in functie de propriile interese, locatia terenurilor ce urmau a fi retrocedate.
Concret, inculpatul a identificat doua persoane care ar fi avut dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor suprafete de teren situate pe raza localitatilor Negresti, respectiv Alexandru Vlahuta, judetul Vaslui, contactandu-le apoi in mod direct sau prin intermediari. Speculand eventuala lipsa de interes a acestora pentru utilizarea terenurilor agricole, le-a pretins celor doua persoane sa vanda terenurile la preturi mult mai mici decat valoarea de piata, promitand ca in schimb se va ocupa, in calitatea sa de subprefect al judetului si membru al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, de urgentarea desfasurarii procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate, urmarind astfel sa mute locatia terenurilor in Municipiul Husi, judetul Vaslui si in consecinta sa sporeasca valoarea obiectului reconstituirii dreptului de proprietate.
Dupa stabilirea intelegerilor de vanzare a terenurilor, la preturile convenabile lui, inculpatul Marian Sergiu, incalcandu-si atributiile de serviciu si instigand alti functionari sa-si incalce atributiile de serviciu, cu nesocotirea grava a dispozitiilor legale incidente in materia fondului funciar, a determinat reconstituirea dreptului de proprietate in favoarea celor doua persoane asupra unor suprafete de teren proprietate de stat, aflate in patrimoniul ADS, exploatate de SC Vidisamp SA Hu?i, societate comerciala cu capital de stat, aflata in acel moment in lichidare. In realizarea scopului urmarit, inculpatul a determinat si falsificarea a doua hotarari ale Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, prin care se validase reconstituirea dreptului de proprietate, impunand inserarea mentiunii privind acordarea terenurilor de la SC Vidisamp SA Husi, desi acest aspect nu fusese discutat si stabilit de respectiva comisie.
Ulterior emiterii titlurilor de proprietate, potrivit intelegerii, cele doua persoane au vandut terenurile dobandite unor apropiati ai fostului subprefect, la un pret mai mic decat valoarea de piata, banii fiind platiti chiar de catre inculpatul Marian Sergiu.
Prin scoaterea nelegala din patrimoniul statului (titular al dreptului de proprietate, exercitat prin intermediul ADS) a suprafetelor de teren totalizand 21 de hectare, a fost produs un prejudiciu de 228.904 lei in dauna statului, constand in diferenta de valoare existenta intre terenurile retrocedate ilegal si terenurile la care cele doua persoane erau indreptatite.
Activitatea infractionala a avut ca rezultat si vatamarea intereselor legale ale unor persoane care ar fi putut beneficia de reconstituirea dreptului de proprietate asupra acelor terenuri si pentru improprietarirea carora fusese delimitata anterior respectiva suprafata de teren.
In demersurile sale, inculpatul Marian Sergiu a fost sprijinit de inculpatul Hudum Mihai care, in calitate de angajat al A.D.S Vaslui si membru al Comisiei Judetene de Fond Funciar, fara a avea acordul Comisiei municipale de fond funciar Husi, a intocmit procesele verbale de delimitare a terenurilor si schitele acestora, in conditiile in care cunostea ca subprefectul doreste sa le obtina pentru sine. De asemenea, la solicitarea expresa a inculpatului Marian Sergiu, inculpatul Hudum Mihai i-a determinat pe functionarii insarcinati cu tehnoredactarea hotararilor comisiei sa insereze in cuprinsul acestora mentiuni privind acordarea terenurilor de la SC Vidisamp SA Husi. Mai mult, fara a avea vreun motiv legal, Hudum Mihai a impiedicat derularea procedurii prin care adevaratii proprietari ai terenului in litigiu ar fi urmat sa intre in posesia acestuia, respectiv a refuzat nejustificat sa semneze procesul verbal de delimitare inregistrat la Primaria Municipiului Husi prin care a fost identificata si delimitata suprafata revendicata.
Inculpatul Prunila Daniel, in calitate de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Vaslui si membru al Comisiei judetene de fond funciar Vaslui, la solicitarea expresa a inculpatului Marian Sergiu, a dispus scrierea titlurilor de proprietate pentru cele doua persoane cu care fostul subprefect stabilise intelegerea, desi nu avusese loc punerea in posesie a proprietarilor. In plus, seful OCPI a semnat cele doua titluri de proprietate si le-a predat impreuna cu toata documentatia aferenta inculpatului Marian Sergiu, incalcandu-si astfel atributiile de serviciu.
In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aflat in proprietatea inculpatului Sergiu Marian, in vederea recuperarii prejudiciului.
Mentionam ca Marian Sergiu a mai fost trimis in judecata in alt dosar, la data de 17 noiembrie 2009 (detalii in comunicatul nr. 295/VIII/3 din 17.11.2009)
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA