Intrebari si raspunsuri referitoare la regulamentul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare

Cum poate sti un adolescent alergic la arahide ce sa manance atunci cand iese in oras cu prietenii? Cum poate o femeie care vrea sa reduca cantitatea de sare pe care o consuma sa‑si dea seama care este cea mai buna alegere? Cum pot consumatorii sa stie de unde provine carnea pe care tocmai au cumparat‑o? Atunci cand cumparam produse alimentare prin internet sau prin catalog, cum putem sa ne asiguram ca avem acces la aceleasi informatii referitoare la produsele alimentare ca si in magazin? Vom putea gasi si citi cu usurinta informatiile relevante de pe etichetele produselor alimentare?

Acestea sunt aspecte cu care ne confruntam in fiecare zi, fie noi insine, fie prietenii, rudele sau cunostintele noastre. O noua legislatie UE adoptata recent reprezinta o incercare de a oferi raspunsuri si solutii printr‑o serie de norme noi in materie de etichetare a alimentelor. De exemplu, dupa intrarea in vigoare a acestei legislatii, va fi obligatorie furnizarea informatiilor referitoare la anumite substante care cauzeaza alergii sau intolerante, cum ar fi arahidele sau laptele, atat pentru alimentele ambalate, cat si pentru cele care nu sunt preambalate, inclusiv alimentele vandute in restaurante si cafenele. In cazul alimentelor preambalate, principalii alergeni de pe lista ingredientelor vor fi scosi in evidenta. De asemenea, legislatia prevede ca anumite informatii nutritionale sa fie furnizate pentru majoritatea alimentelor prelucrate. Referitor la carnea preambalata provenita de la porcine, ovine, caprine si pasari de curte, va fi obligatorie furnizarea de informatii cu privire la provenienta acestora. Consumatorii care doresc sa cumpere alimente prin intermediul internetului, sau prin alte moduri de vanzare la distanta, vor avea acces la informatii importante referitoare la produsele alimentare inainte de a cumpara aceste produse. De asemenea, atunci cand legislatia mentionata va intra in vigoare, consumatorii vor putea sa citeasca cu usurinta etichetele produselor alimentare, fara a fi nevoiti sa utilizeze o lupa.

De ce a fost modificata legislatia in materie de etichetare a alimentelor?

Legislatia actuala privind etichetarea generala a alimentelor dateaza din 1978, iar normele de etichetare nutritionala au fost adoptate in 1990. De atunci, cerintele consumatorilor si practicile comerciale s‑au schimbat in mod semnificativ. Atunci cand cumpara produse alimentare, consumatorii din Uniunea Europeana doresc sa fie mai bine informati si sa dispuna de etichete simple, lizibile, inteligibile si care sa nu induca in eroare. Elaborata intr‑o perioada de peste 3 ani, noua legislatie va ajuta consumatorii sa ia decizii in cunostinta de cauza cu privire la produsele alimentare pe care le cumpara, avand posibilitatea de a contribui la alegerea unui stil de viata mai bun.


Ce vor insemna noile norme pentru mine?

Noua legislatie stabileste principii generale privind etichetarea alimentelor. Aceasta prevede noi norme referitoare la lizibilitatea informatiilor. De asemenea, noua legislatie intareste normele destinate prevenirii practicilor inselatoare. Prin urmare, aceasta ar trebui sa va ajute sa faceti o alegere mai buna, corespunzatoare necesitatilor dumneavoastra. Aceste obiective sunt realizate in diferite moduri practice. De exemplu, unele cerinte de informare suplimentare se refera la substante care provoaca alergii sau intolerante. Exista, de asemenea, noi cerinte de a furniza informatii cu privire la continutului de nutrienti din produsele alimentare. Noile reguli privind etichetarea carnii vor permite consumatorului sa cunoasca originea carnii proaspete obtinuta de la porcine, ovine, caprine si pasari de curte. De asemenea, lista ingredientelor va trebui sa contina si nanomaterialele fabricate.

Ce rost are furnizarea de informatii daca acestea sunt prea mici pentru a fi citite?

Cu siguranta aceasta este o problema comuna. Acest aspect reprezinta una dintre principalele probleme pe care noua legislatie le abordeaza. Aceasta impune respectarea unei dimensiuni minime la tiparirea informatiilor obligatorii, iar informatiile voluntare (de exemplu, sloganuri sau mentiuni) nu trebuie sa fie prezentate intr-un mod care sa afecteze prezentarea informatiilor obligatorii. De asemenea, in viitor vor fi stabilite norme suplimentare privind lizibilitatea.

Vreau sa mananc sanatos. Noile norme imi vor fi de ajutor?

 Da. Informatiile privind anumite caracteristici nutritionale importante ale produselor alimentare prelucrate – energie, grasimi, grasimi saturate, carbohidrati, zaharuri, proteine si sare – vor trebui furnizate. Aceasta va va permite sa comparati produsele alimentare inainte de cumparare, ajutandu‑va sa alegeti un regim alimentar conform cerintelor dumneavoastra personale. De asemenea, va fi posibila includerea de informatii despre anumiti nutrienti selectati pe partea din fata a ambalajului, care va vor permite sa comparati mai usor produsele atunci cand faceti cumparaturile. Aceste noi norme reprezinta un important pas inainte, iar Comisia va examina evolutia situatiei dupa o anumita perioada.

 Cum sunt luate in considerare necesitatile de informare ale persoanelor care sufera de alergii?

 Noua legislatie intareste dispozitiile existente referitoare la furnizarea de informatii privind anumite substante care provoaca reactii alergice sau intolerante cu scopul de a informa si proteja sanatatea consumatorilor alergici atunci cand acestia consuma alimente preambalate sau nepreambalate si atunci cand acestia mananca in unitati de alimentatie publica. Intreprinderile din sectorul alimentar vor trebui sa puna la dispozitie astfel de informatii pentru toate produsele alimentare, iar autoritatile nationale vor avea posibilitatea de a decide cu privire la mijloacele prin care aceste informatii ar trebui oferite.

 Cum pot obtine informatii relevante despre produse alimentare daca imi cumpar alimente prin internet sau prin catalog?

 Noua legislatie prevede in mod explicit faptul ca atunci cand alimentele sunt vandute prin mijloace de comunicare la distanta, cea mai mare parte a informatiilor obligatorii care sunt mentionate pe eticheta trebuie sa fie puse la dispozitie inainte de cumparare, iar acestea trebuie sa figureze in materialul care reprezinta suportul vanzarii la distanta (pagina de internet sau de catalog) sau in alte mijloace adecvate. Aceasta cerinta ia in considerare pe deplin toate mijloacele de furnizare a produselor alimentare catre consumatori.

 Voi fi mai bine informat cu privire la originea alimentelor odata cu introducerea noilor norme?

 Etichetarea privind originea devine obligatorie pentru carnea proaspata provenita de la ovine, caprine, pasari de curte si porcine. Noile norme mentin, in general, abordarea actuala conform careia etichetarea de pe produsele alimentare cu privire la tara de origine sau locul de provenienta este voluntara, cu exceptia cazului in care absenta sa ar putea induce consumatorii in eroare. Aceasta etichetare se va aplica dupa adoptarea normelor de punere in aplicare, care vor determina modul in care vor fi exprimate informatiile, inclusiv daca originea trebuie precizata ca stat membru sau ca UE, precum si alegerea punctului (punctelor) de referinta din viata animalului (locul nasterii, locul de crestere, locul de sacrificare). Normele de punere in aplicare trebuie sa fie introduse in termen de doi ani.

 In acelasi timp, se stabilesc anumite criterii pentru producatorii care doresc sa includa aceasta informatie referitoare la originea produselor lor in mod voluntar. In astfel de cazuri, si in conformitate cu standardele internationale (si anume, Organizatia Mondiala a Comertului si Codex Alimentarius), tara de origine ar trebui sa fie stabilita in conformitate cu Codul Vamal al Uniunii. Țara de origine sau locul de provenienta al principalelor ingrediente trebuie, de asemenea, sa fie enumerate in cazul in care aceste ingrediente provin dintr‑un alt loc decat produsul finit. De exemplu, untul separat in Belgia din lapte danez ar putea fi etichetat drept „fabricat in Belgia din lapte danez”. Aceste norme vor proteja consumatorii impotriva indicatiilor de origine inselatoare si vor asigura conditii de concurenta echitabila intre operatorii din sectorul alimentar.

 Cum pot sti daca mananc produse alimentare „autentice” si nu „false”?

 Falsificarea de produse alimentare si bauturi reprezinta o preocupare majora. Aceasta poate lua diferite forme, cum ar fi falsificarea unui produs prin diluare sau prin inlocuirea ingredientelor cu ingrediente de calitate inferioara, sau prin sugerarea unei origini false a produsului.

 Prin noile norme se va asigura faptul ca, daca un produs alimentar nu este exact ceea ce pare a fi, vor fi prevazute informatii relevante care sa previna inducerea in eroare a consumatorilor printr‑o anumita prezentare sau aspect. Atunci cand anumite ingrediente, care ar trebui sa fie in mod normal prezente in alimente, au fost inlocuite cu altele, ingredientele inlocuitoare vor fi etichetate in mod vizibil pe ambalaj si nu doar enumerate in lista de ingrediente. In ceea ce priveste carnea si produsele pescaresti, vor fi furnizate informatii vizibile cu privire la adaosul de apa si la orice proteine de origine animala diferita adaugate. In plus, daca astfel de produse alimentare dau impresia ca sunt produse dintr‑o bucata intreaga de carne sau peste, desi acestea constau din bucati diferite combinate, acestea vor fi etichetate drept „carne reconstituita” sau „peste reconstituit”.

 Referitor la produsele care sugereaza sau indica o origine falsa, noile norme stabilesc anumite criterii care sa asigure faptul ca indicatiile de origine voluntare nu induc in eroare consumatorii. Operatorii care prevad mentiuni cu privire la origine sunt obligati sa ofere informatii suplimentare, astfel incat consumatorii sa isi poata da seama de unde provine efectiv ingredientul alimentar caracteristic, si nu doar ultima tara in care a fost prelucrat produsul alimentar.

 De ce au fost excluse vinul si toate bauturile alcoolice? Aceasta nu ajuta la protectia copiilor si tinerilor impotriva alcopop‑urilor si a altor bauturi alcoolice.

 Bauturile alcoolice nu sunt excluse din domeniul de aplicare al legislatiei. Acestea sunt exceptate doar in mod provizoriu de la cerintele de furnizare a unei liste de ingrediente si a informatiilor nutritionale. Cu toate acestea, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a noilor norme, Comisia va studia aceasta chestiune in mod special si, daca este cazul, va propune modificari ale normelor.

 Ce mai ramane de facut?

 Comisia va elabora norme specifice privind etichetarea obligatorie a originii carnii si va clarifica modul in care se vor aplica noile norme privind indicarea voluntara a originii pe eticheta. Se preconizeaza ca aceasta se va realiza in urmatorii doi ani.

 Cand va intra in vigoare acest act legislativ?

 Noile cerinte privind etichetarea se aplica la trei ani dupa adoptarea formala a legislatiei. Cu toate acestea, in ceea ce priveste etichetarea nutritionala, obligatia de a include informatiile nutritionale nu se va aplica decat dupa cinci ani de la adoptarea formala, desi dupa trei ani etichetarea nutritionala va trebui sa fie prezentata in conformitate cu noile norme.

Sursa: Comisia Europeana

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close