Comisia Europeana: in Bulgaria si Romania sunt necesare progrese suplimentare in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei
Bulgaria si Romania trebuie sa inregistreze progrese suplimentare in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, iar in cazul Bulgariei – si in lupta impotriva criminalitatii organizate. Rapoartele subliniaza in special faptul ca sistemul judiciar din ambele tari ar trebui sa faca mai multe eforturi in ceea ce priveste reforma. Comisia face o serie de recomandari de actiuni care ar trebui intreprinse in Bulgaria si in Romania. In vara anului 2012, Comisia va efectua o evaluare globala a progreselor realizate de la aderare de Bulgaria si de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare si va face propuneri corespunzatoare in lumina acestei evaluari. Acestea sunt principalele concluzii ale rapoartelor adoptate astazi de catre Comisie: al cincilea raport anual elaborat in cadrul mecanismului de cooperare si verificare privind Bulgaria, respectiv Romania.
Raportul privind progresele inregistrate de Bulgaria subliniaza vointa politica sustinuta si angajamentul guvernului bulgar de a-si continua strategia de reforma. Bulgaria a continuat procesul de reforma a sistemului judiciar, a consolidat legislatia privind conflictul de interese si a inceput o reforma structurala a politiei si a sistemului de instante penale. In acelasi timp, in raport se constata ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu a dus la rezultate convingatoare in cursul ultimelor douasprezece luni si ca rezultatele globale inregistrate in lupta impotriva criminalitatii organizate trebuie imbunatatite in mod semnificativ. Factorii de decizie din sistemul judiciar trebuie sa demonstreze un angajament real fata de reforma sistemului judiciar. Raportul concluzioneaza ca trebuie intreprinse urgent imbunatatiri considerabile in ceea ce priveste raspunderea si practica profesionala in cadrul sistemului judiciar si al autoritatilor cu atributii de investigatii in vederea obtinerii de rezultate convingatoare in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate.
Raportul privind Romania subliniaza masurile semnificative intreprinse de Romania de la ultimul raport anual, din iulie 2010. Romania a inregistrat progrese in ceea ce priveste eficienta justitiei, a modificat temeiul juridic al Agentiei Nationale de Integritate, a continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri, a lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si a efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie. In acelasi timp, potrivit raportului, consecventa si inregistrarea de rezultate in mai multe domenii raman o provocare si trebuie inregistrate in continuare progrese in lupta impotriva coruptiei. In concluzie, raportul arata ca Romania trebuie sa adopte masuri urgente pentru accelerarea judecarii dosarelor de coruptie la nivel inalt si pentru evitarea prescrierii acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie. Lupta impotriva coruptiei ar trebui sa ramana o prioritate majora si ar trebui sa se bucure de sprijinul Parlamentului; ar trebui adoptate masuri urgente pentru a se imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice.
La fel ca in rapoartele anterioare, analiza Comisiei se bazeaza pe o evaluare a progreselor realizate de autoritatile bulgare si romane, precum si pe informatiile prezentate de statele membre, de organizatii internationale, de experti independenti, precum si pe informatii din diverse alte surse. Comisia a organizat mai multe delegatii in Bulgaria si in Romania, inclusiv cu sprijinul unor experti din alte state membre. Rapoartele iau in considerare si raspunsurile Bulgariei si ale Romaniei la chestionarele detaliate elaborate de catre Comisie.
Comisia propune sa efectueze o evaluare globala a progreselor realizate in cadrul MCV de la aderare in Bulgaria si Romania in urmatorul raport anual de evaluare, din vara anului 2012. In lumina acestei evaluari, Comisia va face propuneri adecvate. Prezentul raport contine o serie de recomandari specifice pentru a ajuta ambele state membre sa se pregateasca pentru aceasta evaluare globala.
Comisia va continua sa sprijine Bulgaria si Romania in acest demers si va prezenta, in vara anului 2012, urmatoarea evaluare anuala a progreselor.
Context
La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare si verificare, pentru a evalua angajamentele asumate de Bulgaria si de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar, al luptei impotriva coruptiei si – in cazul Bulgariei – al luptei impotriva criminalitatii organizate. Comisiei i s-a solicitat sa prezinte in mod regulat un raport privind progresele inregistrate in aceste domenii. Comisia a prezentat primul sau raport la 27 iunie 2007 si de atunci elaboreaza rapoarte semestriale. Rapoartele Comisiei sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei in care se prezinta o analiza detaliata a progreselor inregistrate cu privire la fiecare dintre obiectivele de referinta stabilite in cadrul MCV.
Ultimele rapoarte anuale au fost publicate la 20 iulie 2010. Acestea au fost completate de rapoarte intermediare, publicate la 20 februarie 2011.
O prezentare mai detaliata a raportului privind Bulgaria poate fi gasita in MEMO/11/525.
O prezentare mai detaliata a raportului privind Romania poate fi gasita in MEMO/11/528.
O prezentare mai detaliata a mecanismului de cooperare si verificare poate fi gasita in MEMO/07/260.
Rapoartele complete pot fi gasite la adresa:
http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/cvm/index_ro.htm
Sursa: Comisia Europeana