„Nu avem voie sa facem niciun pas inapoi sau vreo politica gresita care sa compromita cresterea economica din anul 2012”, a declarat premierul Emil Boc
Ramona Avramescu: Buna seara, doamnelor si domnilor. Pentru cateva ore bugetarii au trait astazi cu speranta ca de la 1 octombrie li se vor mari salariile. Totul a fost, insa, o neintelegere provocata de defectiunile de comunicare din coalitia de guvernare. Nu e insa mai putin adevarat ca si declaratiile mai optimiste ca de obicei ale expertilor FMI au alimentat aceste speculatii. In studioul “Editiei speciale” este in aceasta seara premierul Emil Boc. Buna seara, domnule prim-ministru! Bine ati venit!
Emil Boc: Buna seara si multumesc pentru invitatie!
Ramona Avramescu: Haideti sa lamurim ce s-a intamplat astazi. S-a discutat in coalitie astazi sau in alta zi despre aceasta posibilitate a majorarii salariilor bugetarilor in acest an?
Emil Boc: Ati intrat exact in miezul problemei si as vrea doar sa fac cateva consideratii generale inainte de a ataca si acest subiect al salariilor pe care vreau sa-l prezint exact asa cum este, in sensul de a spune lucrurilor pe nume, cu cifre si cu prognoze reale in momentul de fata. Vizita Comisiei Europene, a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale s-a incheiat. Prima concluzie pe care o putem trage cu totii este ca Romania si-a respectat toate angajamentele pe care le are cu FMI, cu CE, cu BM, cu exceptia situatiei arieratelor la companiile de stat. In rest, in privinta veniturilor stam mai bine decat am prognozat pe primele sase luni, cheltuielile sunt sub plafonul negociat cu FMI, cheltuielile cu personalul sunt sub control, cresterea economica este in graficul de 1,5 pentru anul acesta si, prin faptul ca in acesti ultimi doi ani Romania a luat acele masuri pe care le cunoastem cu totii, astazi putem spune ca se afla intr-o situatie mult mai buna nu numai in comparatie cu ce era in 2008 din punct de vedere economic, ci in comparatie chiar si cu multe tari din UE. Iar acest lucru, repet, nu-l spunem noi. Acest lucru il spun oficialii internationali si…
Ramona Avramescu: O sa luam pe rand fiecare concluzie a expertilor Fondului, dar as vrea sa lamurim, totusi, aceasta problema cu salariile.
Emil Boc: De ce atata graba? Toate la locul lor si… va asigur ca avem 50 de minute si le discutam pe toate.
Ramona Avramescu: Da, dar cred ca telespectatorii…
Emil Boc: Chiar am primit…
Ramona Avramescu: …vor niste lamuriri.
Emil Boc: Categoric si de aceea sunt aici, sa oferim explicatii romanilor. CDS e un termen tehnic pe care-l folosesc structurile economice internationale prin care pozitioneaza o tara ca credibilitate din punct de vedere economic in Europa si in lume. In termeni tehnici CDS inseamna costurile la care sunt asigurate obligatiunile suverane impotriva riscului de faliment al tarii.
Ramona Avramescu: Si in termeni pe care sa-i intelegem si noi?
Emil Boc: Increderea pe care o au investitorii intr-o tara. Cu cat este mai mic acest CDS, au atat tara este mai credibila. Cu cat CDS-ul asta este mai mare, cu atat tara este mai putin credibila pentru investitori sau pentru cei care finanteaza, pentru finantatori.
Ramona Avramescu: Si al nostru a scazut?
Emil Boc: Eu vreau sa stiti ca astazi, datele de pe Bloomberg, ca le-am primit si le-am spus de pe Internet acum cateva ore si am primit si de la consiliera pe probleme economice, Andreea Vass, exact acelasi mesaj: Romania are un CDS de 240 de puncte. Vreau sa stiti ca peste noi Italia are 300, Ungaria 306, Spania 356, Irlanda 775, Portugalia 905, Grecia 1.683. Deci toate aceste tari stau mai prost decat Romania din perspectiva increderii finantatorilor sau a investitorilor. Aceasta este o recunoastere implicita ca reformele pe care le-am facut au fost acelea care au fost nu numai necesare, dar si-au aratat beneficiile pentru ceea ce inseamna pietele internationale. Asta ca o concluzie, repet, spusa nu de oficiali romani, spusa de cei care sunt in afara si apreciaza ceea ce se intampla in Romania.
Ramona Avramescu: Si in aceste conditii, revenind la intrebarea de inceput, probabil ca unii bugetari s-ar intreba: daca lucrurile stau atat de bine, de ce nu-mi creste salariul?
Emil Boc: Eu aici am un mesaj foarte clar si pe care l-am tot repetat si in cadrul Guvernului, si in cadrul coalitiei, si in intalnirile cu FMI, si in intalnirile cu partidele politice, si anume acest mesaj este: precautie, moderatie si echilibru. Ati vazut ca chiar SUA au fost si sunt la un pas de incapacitate de plata. Azi-noapte in Congres s-a reusit o intelegere de moment pentru a evita colapsul economic. Daca SUA au ajuns intr-o asemenea situatie, ganditi-va ce se intampla in lume si cat de dificila este situatia pe pietele mondiale si pe pietele europene. Deci asta inseamna ca inca lucrurile nu au o stabilitate definitiva, ca exista oricand riscul unei noi crize economice sau al unui nou val al crizei economice si ca Romania nu-si poate permite nici un fel de exces de nici o natura si trebuie sa ramana cu maxima precautie, moderata, echilibrata pentru a putea sa-si conserve stabilitatea pe care o are in acest moment.
Si acum ajungem la salarii, pentru ca este o tema importanta si, este adevarat, vizeaza peste un 1.233.000 de bugetari, cat sunt in momentul de fata, din scrisoarea cu FMI, asa cum este proiectul ei in acest moment. Si la pagina trei scrie in felul urmator, ma refer la componenta de salarii: Pentru a finaliza revenirea totala la nivelurile salariale anterioare reducerii temporare de 25% din anul 2010, vom implementa alte majorari salariale in cursul anului 2012. Aceste majorari vor fi insa conditionate de progresul inregistrat in reducerea numarului de angajati din sectorul public, prin plecari naturale din sistem, astfel incat sa fie mentinut nivelul cheltuielilor totale cu salariile la cel mult 7.2% din produsul intern brut. Continuam sa fim complet dedicati unor politici salariale responsabile in sectorul public, care sa asigure sustenabilitate fiscala si sa ajute la pastrarea competitivitatii.
Ramona Avramescu: Deci, din 2012.
Emil Boc: Este textul din scrisoarea cu FMI. Acum haideti sa ne intelegem unde se afla Romania. In anul 2008, din nefericire, am avut un deficit de 5,4%, cu mult peste deficitul maxim admis de Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB. Ca o consecinta a acelui fapt, Romania a fost sanctionata de Comisia Europeana, intrand in procedura de deficit excesiv, alaturi de alte sapte tari din UE si s-a stabilit un calendar cu Romania pentru a iesi din acest deficit excesiv cu masuri clare, ferme pentru fiecare an. Si pentru anul 2012 Romania trebuie sa aiba un deficit de 3% pe ESA, si o sa revin mai tarziu sa explic diferenta intre un deficit de 3% pe ESA si 3% pe cash. Este o chestiune tehnica, dar cu un impact major pentru vietile oamenilor, in ultima instanta, si cu alocari punctuale de resurse financiare pe componente: personal, investitii si asa mai departe.
Acum vreau sa stiti ca in privinta cheltuielilor cu salariile, in 2011 stam in felul urmator: in 2011 cheltuielile cu salariile sunt si reprezinta 7,5% din produsul intern brut si in lei sau in roni, inseamna 40,6 milioane de roni, unde sunt inclusi si banii pentru plata contributiilor de asigurari la militari, care acum intra si ei in sistemul public de pensii. Pentru 2012 Romania trebuie sa ajunga la un procent de 7,2% din PIB si asta inseamna in lei 42,5 milioane de roni. De ce este mai mult decat anul acesta, 40,6 versus 42,5 ? pentru ca este prognozata pentru anul 2012 o crestere economica intre 3,5 si 4%. Noi lucram pe scenariul minimal de 3,5% in alcatuirea bugetului. Daca economia va merge mai bine, atunci vor fi venituri suplimentare.
Ramona Avramescu: Deci, in toata aceasta explicatie, domnule prim ministru, si in scrisoarea cu Fondul si in explicatia dumneavoastra, v-ati referit constant la acest an, 2012. Ca sa lamurim, vorbim de anul acesta, sau de anul viitor?
Emil Boc: Ca sa lamurim scenariul de baza, principal, fundamental pe care lucreaza guvernul, este acela ca incepand cu ianuarie 2012 sa incepem recuperarile salariale; in cate procente, in ce luni, este un lucru care se va decide odata cu legea bugetului de stat pentru anul 2012, obiectivul fiind acela ca pe parcursul anului 2012, sau pana la sfarsitul anului 2012, sa se recupereze pierderile salariale din 2010. Vreau sa stiti ca pentru a se ajunge la salariile din 2010, din luna iunie, mai trebuie sa se recupereze 15%, pentru ca 15% s-au dat in 2011, 15% urmeaza sa se recupereze in perioada urmatoare, pentru ca taierea a fost de 25%, dar cand se recupreza baza fiind alta, ea este de 30% in esenta. Cu cate procente si cat, vom putea sti in momentul cand vom avea toate datele pe masa, pentru ca sunt foarte multe variabile in lucru. Care sunt aceste variabile? In primul rand numarul de personal. Acum suntem la 1.233.000 de bugetari.
Ramona Avramescu: Vor mai fi concedieri in sectorul bugetar?
Emil Boc: Se continua, asa cum ati ascultat, politica de reducere, de 1 la 7. Asa se intampla in momentul de fata. Se vacanteaza 7 posturi, se ocupa doar unul singur. Cu exceptia posturilor unice unde se pot aproba unele derogari. Deci trebuie continuata aceasta politica. Doi, trebuie sa ne asiguram ca vom avea crestere economica in 2012 si vedeti ce se intampla inca in lume si fluctuatiile pot aparea. Trebuie sa ne asiguram ca 3,5 minim este asigurata, 4 este prognoza maximala si vedeti ca se schimba, 0,2-0,3 procente, in functie de ceea ce se intampla pe pietele internationale. Deci nu avem voie sa facem niciun pas inapoi sau vreo politica gresita care sa compromita cresterea economica din anul 2012, pentru a putea sa ne incadram in aceste cheltuieli de personal. In al treilea rand, este vorba ca pentru anul urmator, desi este an electoral, si am spus-o cu toata fermitatea, guvernul nu are voie sa cada in nicio patima electorala, sa nu faca niciun compromis politic pentru voturi, pentru ca Romania nu mai trebuie sa plateasca ce-au platit romanii in 2009 si in 2010, ca urmare a unor politici iresponsabile din 2008.
Ramona Avramescu: Le-ati spus aceste lucruri si colegilor dumneavoastra din coalitie? Pentru ca ce s-a intamplat astazi nu a aparut asa, din senin, ma gandesc, povestea cu salariile, s-au avansat niste procente. Chiar Jeffrey Franks a spus ca exista, totusi, spatiu pentru o modesta majorare a salariilor in lunile ce urmeaza.
Emil Boc: Haideti sa… Am vazut si declaratia lui Jeffrey Franks, am vazut si declaratia lui Mihai Tanasescu.
Ramona Avramescu: Domnul Mihai Tanasescu…
Emil Boc: Vreau sa fiu corect cu dumneavoastra. Noi lucram pe foarte multe scenarii. Trebuie sa fim realisti sau corecti si noi sa recunoastem ca in interiorul guvernului…
Ramona Avramescu: Deci inclusiv acesta, de majorare in ultimul trimestru, a fost un scenariu analizat de guvern?
Emil Boc: …in discutiile pe care le purtam in permanenta cu presedintele Romaniei, in discutiile cu Fondul Monetar International, avem mai multe scenarii de lucru, dar, asa cum spune romanul, masori de mai multe ori si decizi o singura data, cand ai toate argumentele, toate cifrele si toate datele pe masa. Vreau sa stiti ca pentru a putea incadra in… Vreau numai sa ma ascultati, o secunda. Pentru 2012, sa te poti incadra in 42,5 milioane de roni, care sa reprezinte 7,2% din PIB procent de salarii, trebuie sa te gandesti ca mai exista si niste sentinte judecatoresti amanate si care vin din 2008. Peste 2 miliarde de lei ne-a lasat cadou guvernul Tariceanu niste sentinte pentru magistrati, la care s-au mai adaugat alte miliarde de lei determinate de greseala lui Tariceanu cu privire la Legea educatiei si cu salariile profesorilor, care a generat multe procese. Trebuie sa avem in evidenta si aceste lucruri, pentru ca sunt tot cheltuieli de personal.
Ramona Avramescu: A fost o greseala a Parlamentului atunci, daca tin bine minte, s-a votat in unanimitate.
Emil Boc: Da, dar dupa aceea, faptul ca acea lege a fost modificata prin ordonanta de urgenta de Guvernul Tariceanu prima data si au fost, dupa aceea, si alte ordonante de urgenta, s-a ajuns la multe procese judiciare si acele drepturi fac parte tot din componenta salariala si atunci trebuie sa decidem ce se poate recupera de acolo, ce trebuie recuperat in privinta tuturor salariatilor. Adica este un lucru care trebuie masurat foarte bine, analizat, iar cand ai decis un lucru, atunci il anunti si este definitiv.
Ramona Avramescu: Si ati decis, domnule prim-ministru?
Emil Boc: Ca sa concluzionez, vom putea decide cand avem toate aceste date pe masa. Adica cum arata exact tot anul 2011, dupa ce se inchide acest trimestru III, care-i foarte important, pentru ca este trimestrul maxim de crestere economica pe care-l poti avea intr-un an. Vedem cum arata numarul de bugetari, vedem cum arata prognozele in raport cu pietele internationale, vedem cum arata prognoza pe buget, minus 3 sau 2,5, in functie de ESA sau cash si atunci putem sa spunem: “Asa se face!”. Ce procent si cum se rezolva problema sentintelor care sunt restante, toate aceste lucruri trebuie analizate. Recunosc faptul ca in discutiile cu presedintele Romaniei, in discutiile cu Fondul Monetar, am avut si avem unele scenarii de lucru care includ inclusiv o componenta, s-a avut in vedere inclusiv o componenta din octombrie, dar cu foarte multe variabile. Dar nu luam decizii fara sa masuram foarte, foarte sanatos si foarte bine.
Ramona Avramescu: Deci daca toate aceste variabile pe care le-ati enumerat sunt…
Emil Boc: Deci, ca sa fiu foarte succint, si in discutia pe care eu am avut-o cu domnul presedinte Traian Basescu, in discutia pe care presedintele a avut-o cu Fondul Monetar, in discutia pe care guvernul a avut-o cu Fondul Monetar, am discutat vreo trei sau patru scenarii de lucru, dar a ramas ca decizia sa apartina guvernului…
Ramona Avramescu: Care ar fi cel mai bun scenariu, care ar fi cel mai rau scenariu?
Emil Boc: Dati-mi voie sa va spun un singur lucru: ceea ce scrie si in scrisoare, ca pe parcursul anului 2012 se urmareste recuperarea drepturilor salariale pierdute in 2010, in anumite transe ce vor fi precizate, in functie de conditiile economice ale tarii, de contextul international si de incadrarea in deficitul bugetar. Acest lucru se poate afirma in acest moment. Alte detalii concrete, va rog sa ne permiteti sa le anuntam oficial atunci cand toate analizele sunt finalizate si toate aceste variabile, despre care am vorbit, sunt cunoscute si puse pe masa. Dar prin faptul ca se spun de catre unul sau altul franturi de adevar, acest lucru face parte dintr-o societate democratica, din dezbaterea publica. Eu v-am spus exact cum este realitatea in momentul de fata, pentru ca…
Ramona Avramescu: Dar ati avut o explicatie cu colegii dumneavoastra de coalitie, pentru ca…
Emil Boc: Dimineata am discutat despre acordul cu FMI, le-am prezentat aceste date, dar si altele, colegilor. Nu s-a focalizat in nicio secunda discutia pe un octombrie, a fost vorba de 2012. Tinand cont de aceste lucruri pe care le-am explicat, domnul Pambuccian mi-a si spus ca el a avut in vedere in declaratia sa faptul ca un deputat de la noi facuse vineri o afirmatie cu privire la luna octombrie, dar coalitia nu s-a preocupat, nu a luat o decizie, nu a avut in vedere vreo fundamentare, vreo decizie care sa tina de luna octombrie. Am discutat contextul acesta pentru a pregati pentru 2012 politica salariala.
Ramona Avramescu: Exista in acest moment, domnule prim-ministru, o presiune din partea colegilor dumneavoastra parlamentari, colegi de partid pentru niste masuri cu impact social? Va intreb asta si in urma declaratiei de ieri a presedintelui Traian Basescu. A fost un avertisment cat se poate de sever la adresa partidelor din arcul guvernamental, a precizat foarte clar…
Emil Boc: Mesajul pe care si eu l-am dat, atat coalitiei, cat si colegilor este acelasi.
Ramona Avramescu: V-am intrebat de mesajul colegilor dumneavoastra. Mesajul dumneavoastra e clar, da.
Emil Boc: Bun. Dumneavoastra puteti sa-l vedeti, ca libertatea de exprimare este garantata si fiecare isi expune un punct de vedere. Dar cred ca este de datoria noastra, a sefului statului, in primul rand, dar si a primului ministru, oameni care au datele oficiale, sa faca apel la aceasta precautie, la moderatie, la echilibru si evitarea oricaror derapaje care ne-ar face sa pierdem aceste bunuri pe care le-am acumulat pana in momentul de fata. Bunuri in sensul ca Romania este stabila, este apreciata de catre cei din afara, isi consolideaza credibilitatea internationala si suntem mai bine pregatiti decat in 2008 – Doamne fereste! – daca mai apare un nou val al crizei, pentru ca vremurile nu sunt usoare in lume, de aceea trebuie aceasta moderatie si echilibru despre care am vorbit. Deci, in concluzie, daca lucrurile merg pe aceasta directie a echilibrului, nu vor fi excese electorale, cresterea economica pe care o prognozam se confirma si ne incadram in tintele de deficit despre care am vorbit, atunci sunt toate sansele ca pe parcursul anului 2012, pana la sfarsit, sa se recupereze drepturile salariale pierdute. Aceasta este viziunea politica generala. Dati-ne voie ca datele concrete si cu cate procente, sa le stabilim atunci cand vom avea toate cifrele pe masa.
Ramona Avramescu: Si exista si scenariul cel mai optimist cu 2011 sau acesta l-ati eliminat deja?
Emil Boc: Repet, scenariul de baza este acela pentru 2012. In rest, sunt variabile, sunt scenarii, repet, care astazi trebuie foarte bine si mult discutate pentru a putea fi avute in vedere. Astazi, scenariul de baza este cel cu 2012.
Ramona Avramescu: Revenind la declaratia de ieri a presedintelui Traian Basescu, la ce s-a referit seful statului cand a fost atat de dur si a vorbit despre populism?
Emil Boc: Eu cred ca este un mesaj foarte sanatos si vine de la un om…
Ramona Avramescu: Dar se bazeaza pe ceva? V-am intrebat mai devreme si ati evitat sa raspundeti, daca exista o presiune in interiorul coalitiei, avand in vedere ca vine si un an electoral, pentru niste masuri mai populare, sa zicem, dupa atatea…
Emil Boc: Eu cred ca mesajul presedintelui, in primul rand, a fost preventiv. Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa corectezi dupa ce apare incidentul si acelasi lucru l-am spus si eu in fiecare zi de luni, cand avem sedinta coalitiei. Chiar astazi domnul Pambuccian, care a venit la sfarsitul sedintei, a subliniat foarte sanatos faptul ca trebuie sa fim extrem de precauti, extrem de ponderati pentru ca lucrurile in lume nu merg intr-o directie buna si dansul are intotdeauna o viziune din aceasta in care prefera prudenta in locul unui optimism nefundamentat si e membru al coalitiei, e unul din cei patru care compun conducerea operativa a coalitiei. Deci am observat un plus de exigenta tocmai in acest sens al prudentei din partea domnului Pambuccian si cred ca, in primul rand, mesajul este de preventie si care spune lucrurilor pe nume: atentie, nu este timpul sa ne jucam cu populisme, cu excese electorale sau sa repetam greselile din 2008.
Ganditi-va ce s-ar fi intamplat cu aceasta tara, daca noi urmam politicile lui Ponta si Antonescu, cand am luat cele mai grele masuri, iar ei erau aceia care propovaduiau deficite mari si asa mai departe. Nu au sustinut nicio masura de a ajusta cheltuielile bugetar. Romania era in incapacitate de plata, dar pentru faptul ca am facut ce a trebuit astazi avem aceasta stabilitate economica cu greu platita de romani. Si n-am pierdut nicio ocazie si nu voi pierde, cat timp voi sta in aceasta functie, sa le multumesc in primul rand romanilor carora, repet, toti trebuie sa le fim recunoscatori ca au inteles ca Romania nu se poate salva decat prin masuri aspre si ca acum incepem sa culegem aceste roade. Iar fiecare are o ruda, intr-un fel sau altul, in strainatate si astazi poate sa inteleaga mai bine ca am facut la timp ce a trebuit ca sa evitam sa ajungem in situatia Greciei sau a altor tari din Uniunea Europeana. Acest lucru este, repet, un castig major si pentru asta in primul rand romanii trebuie apreciati pentru ceea ce au facut. Si ii asigur ca au castigat recunoasterea si respectul Europei, pentru faptul ca am avut cu totii taria sa facem atunci lucrurile mai dificile si sa incepem acum, usor, sa mergem intr-o directie mai buna.
Ramona Avramescu: As vrea sa va referiti la un proiect concret al guvernului si sa-mi explicati cum se incadreaza acesta in politica de moderatie, despre care ati vorbit, si de prudenta. S-a vorbit mult in ultima vreme despre crearea acelor Economate pentru pensionari.
Emil Boc: M-ati auzit vorbind pe mine?
Ramona Avramescu: S-a vorbit ca si despre salarii, presupun ca…
Emil Boc: Deci, ca sa intru direct si scurt: este o propunere a partidelor de coalitie, vom vedea ce rezultate ne va da analiza facuta de catre specialisti si ne vom pronunta. Deocamdata atat pot sa va spun despre acest subiect.
Ramona Avramescu: Deci stadiul acestui proiect este…
Emil Boc: Acesta este stadiul.
Ramona Avramescu: …e in analiza si inca nu s-a decis nimic?
Emil Boc: Acesta este stadiul in acest moment si, foarte clar, au spus-o si reprezentantii Fondului Monetar, am spus-o cu totii, nu avem voie la niciun fel de exces bugetar. Deci orice program care presupune sau ar viza anumite excese bugetare nu poate fi admis. Am inteles ca nu se are in vedere acest lucru, dar, repet, asteptam analizele specialistilor.
Ramona Avramescu: Va citez o declaratie a lui Jeffrey Franks, care spune “Ni s-a spus ca e ceva care nu costa resurse bugetare”. Presupun ca cineva din guvern…
Emil Boc: Haideti sa asteptam. Eu, cand voi avea datele pe masa, repet, le voi comunica, pe baza analizei facute de catre specialisti, pornind de la o propunere a partenerilor de coalitie. De ce spun acest lucru: pentru ca, vedeti, inca Romania consuma mai mult decat produce, ca de aceea e deficit bugetar; 4,4% anul acesta, 3% anul viitor. Deci asta inseamna ca noi imprumutam bani ca sa putem functiona ca stat. E adevarat ca astazi ne imprumutam la costuri mult mai mici decat in 2009, cand Romania avea nu 220 CDS-ul de care am vorbit, ci aproape 800, si de acolo am venit, de la 800 am ajuns la 240, cat avem acum. Asta inseamna cresterea credibilitatii tarii in planul international. Deci, 3% inseamna niste exigente extraordinare si…
Ramona Avramescu: Cele mai mari dintre ele in sistemul de sanatate, care e bolnav, spus astazi, din nou, Jeffrey Franks. A vorbit si presedintele ieri. Cum veti face, cum veti plati aceste datorii uriase? Sau le veti plati? Pentru ca a existat un avertisment al presedintelui in care, cel putin in cazul medicamentelor, seful statului a spus sa nu se dea niciun ban pana nu se stopeaza aceasta hemoragie, nu se pune la punct un sistem de achizitie corect.
Emil Boc: Pozitia comuna pe care o avem cu presedintele este urmatoarea: bani pentru sanatate se vor da pe masura ce aceste reforme, care curma abuzul si intaresc siguranta sistemului medical, se realizeaza. Am convenit ca vor fi alocate 300 de milioane de lei, la rectificarea bugetara, pentru sanatate; mai punem 150 de milioane de lei in fondul de rezerva tot pentru sanatate, cu dedicatie speciala pentru sanatate. Si, de asemenea, vom permite – in anumite limite – angajarea unor credite de anagajament pentru plata medicamentelor cu si fara compensare sau pentru programele din sanatate, dar toate aceste lucruri, conditionate de efectuarea unor reforme care sa curme utilizarea abuziva a banului public in sanatate. Si aici la ce ma refer? Si le iau in ordinea complexitatii lor, ce trebuie facut in sanatate, pentru ca avem o viziune foarte clara si precisa. Acum am ajuns, om care nu sunt din domeniul medical, dar dupa discutii multiple cu ministrul sanatatii, care e un om care, repet, are vointa sa faca reforma necesara si a demonstrat ca are vointa atunci cand a inchis niste spitale, pe care nu au avut altii curajul in ultimii 20 de ani sa le faca, dar trebuie sa aiba si sustinerea Casei pentru ca aceste lucruri sa se realizeze…
Ramona Avramescu: Exista aceasta…?
Emil Boc: Si i-am pus la aceeasi masa si acum cred ca suntem pe directia buna.
Ramona Avramescu: Deci s-a rezolvat acest conflict despre care vorbea saptamana trecuta presedintele Traian Basescu?
Emil Boc: Eu as spune ca este pe cale sa se rezolve si sa se intreprinda niste masuri foarte concrete.
Ramona Avramescu: Fara ca vreunul dintre cei doi sefi, domnul ministru sau domnul presedinte al Casei, sa paraseasca guvernul?
Emil Boc: Deocamdata lucram toti la acelasi obiectiv si tragem la aceeasi trasura, in sensul bun al cuvantului si nu in sensul neacademic al cuvantului. Deci, pana in luna decembrie trebuie sa fie finalizata legislatia care sa introduca pachetul minimal de servicii in sanatate. Intr-un limbaj popular, ce ar insemna asta: fiecare trebuie sa stie, din contributia lui de 5,5%, pe care o plateste din salariu, pentru sanatate, ce servicii se cuvin? Si, avand odata acest pachet de servicii minimale, vom sti foarte clar cum se utilizeaza banul pentru sanatate. Si trebuie aprobata de Parlament pana in luna martie, anul viitor. Pe langa aceasta masura extrem de importanta si care va face ordine in sistemul medical, intre timp mai trebuie aprobate cel putin doua masuri: in primul rand, stabilirea acelei taxe de clawback.
Ramona Avramescu: M-ati pierdut.
Emil Boc: Adica e un termen de specialitate si care aduce bani la bugetul de stat prin faptul ca se impoziteaza sau se iau niste bani de la cei care produc medicamente si le distribuie. Daca se depaseste un anumit plafon, se iau niste bani mai multi la bugetul de stat. Trebuie implementat acest lucru. De asemenea, trebuie implementata utilizarea ca fundament si ca principiu a genericelor. Pentru cei care ne asculta si ne vad, poti sa cumperi din bani publici – nu vreau sa dau acum, sa fac… – aspirina Bayer, care costa atat, sau aspirina romaneasca, care costa, sa zicem pe o scara, una costa un leu, alta costa zece lei. Substanta este aceeasi in amandoua, una e asa, una este asa. Noi, ca stat, in primul rand trebuie sa asiguram plata si oferirea acelui medicament generic, care are substanta care trateaza, dar nu pe cel mai scump, ci pe cel care, repet, are un pret rezonabil. Acest lucru…
Ramona Avramescu: Dar discutii pe aceasta tema se poarta de mai multa vreme.
Emil Boc: Bun, acest lucru trebuie facut si pentru medicamente din lista speciala C2, acele medicamente care sunt cu regim special sau pentru anumite boli mai rare. In primul rand, nu trebuie sa platim cel mai scump medicament de pe piata, trebuie sa platesti acel generic care are substanta de baza si sa care sa poata avea si sustinerea financiara in spate. Pentru ca altfel cumperi unul si cu pretul pe un medicament poti sa tratezi 100 de alti bolnavi, daca ai cumpara mediamentul generic. Dar aceste lucruri trebuie sa fie implementate. Si adoptarea de catre Parlament, unde este in forma finala, proiectul de lege care vizeaza coplata, care are ca scop, in primul rand, sa limiteze excesele in materie de consultatii medicale si sa faca si aici ordine. La aceste masuri de baza se adauga implementarea cardului national de sanatate, sunt niste probleme cu licitatia pe card si care trebuie rezolvate, prescriptia electronica, astfel incat sa nu mai existe scurgeri de bani din sistemul sanitar si sa fie o evidenta electronica a fiecarei prescriptii care… a fiecarei… cum se numeste asta care se emite…
Ramona Avramescu: Si ce calendar aveti pentru toate aceste masuri? Cand?
Emil Boc: Fiecarei retete medicale care se emite, in momentul in care s-a emis, sa intre in sistem, cand se merge la farmacie se vede ca s-a platit, nu cum avem situatia acum, cand aceeasi reteta e platita de mai multe farmacii sau se emit retete false. Deci, 2011 si 2012 – implementarea acestor masuri, dar gradual, incepand cu clawbackul, taxa despre am vorbit mai inainte. A doua masura – genericele generalizate si adoptarea de catre Parlament a coplatii. Finalizarea pachetului minimal pana in luna decembrie si adoptarea lui pana in luna martie, anul viitor, si implementarea, incepand cu 1 ianuarie, a cardului national de sanatate si a prescriptiei electronice.
Ramona Avramescu: Aveti in coalitie un acord politic pentru sustinerea acestor masuri? Pentru ca ele sunt foarte sensibile si intotdeauna, cand au fost masuri, astfel de masuri, au existat probleme la vot.
Emil Boc: Ele vin sa ofere…
Ramona Avramescu: Adica, sunteti sigur ca exista sprijin politic pentru adoptarea lor?
Emil Boc: Aceste masuri vin sa ofere sistemului sanitar solutii pentru a nu ne mai confrunta cu aceste necazuri pe care le avem. Necazurile vin din 2008, cand…
Ramona Avramescu: Va inteleg, dar ca sa ajunga sa fie aplicate, trebuie adoptate.
Emil Boc: Pai, acestea sunt masurile, acestea sunt masurile despre care am vorbit si care fac parte si din discutiile noastre cu Comisia Europeana, pentru ca si ei sunt interesati sa nu se mai acumuleze datorii in sistem. Pentru ca acele datorii in sistem sunt o povara pe umerii statului si pe umerii fiecarui platitor de taxe si impozite din Romania. Spuneam ca au inceput aceste lucruri in 2008, cand in octombrie, sau cam asa ceva, s-a scos plafonul de la farmacie in an electoral, fara sa se puna ceva in loc care sa tina sub control eliberarea de medicamente. Si atunci, de acolo a inceput, practic, scaparea de sub control, printr-o eliminare intempestiva, fara a pune ceva in loc, a eliberarii medicamentelor, si acele costuri aproape ca s-au dublat, pentru faptul ca acum…
Ramona Avramescu: Revin: si 2012 e an electoral, domnule prim-ministru. Exista sprijin politic?
Emil Boc: M-ati auzit ce am spus, m-ati auzit ce am spus, si alaltaieri, si saptamana trecuta, si voi spune in continuare: chiar daca 2012 este an electoral, nu este un an cu derapaje electorale din punct de vedere economic. De acest lucru pot sa va asigur, pentru ca este singura sansa a acestei tari sa reziste in climatul acesta international destul de instabil si inca imprevizibil. Si spun asta pentru ca 3% deficit in 2012 inseamna ca intram in regulile complete ale Uniunii Europene. 3% deficit inseamna, dupa regulile ESA, ale Uniunii Europene – si aici o sa va suparati pe mine daca un minut o sa va spun o diferenta.
Ramona Avramescu: Eu nu ma supar, dar telespectatorii s-ar putea sa nu inteleaga, asa ca…
Emil Boc: Sa inteleaga faptul ca, daca nu se face, de exemplu, reforma companiilor de stat, fiecare roman, din buzunarul lui, va plati incompetenta si incapacitatea managerilor de acolo, actuali sau… ai acestor firme care produc pe pierderi, care stau si produc pierderi planificate. De ce spun asta? Pentru ca 3% deficit pe ESA nu este acelasi lucru cu 3% deficit pe cash. Deficit pe cash inseamna ca ti se ia in evidenta numai ceea ce s-a platit. Deficitul asta, pe ESA, in termenii Uniunii Europene, inseamna ca sunt avute la cheltuieli si facturile care s-au emis, care nu s-au platit, si garantiile de stat care au fost executate, daca nu au fost arierate consecutive platite, si receptii efectuate, dar neplatite, si datorii ale companiilor de stat care lucreaza pe pierderi, adica acelea care primesc mai multi bani de la bugetul de stat decat ei isi produc prin venituri proprii. Si asta ce inseamna? Ca orice companie de stat care lucreaza pe pierderi, inseamna ca trece pe bugetul de stat si inseamna ca trebuie sa o intretin cu bani de la sanatate, de la educatie, de la investitii ca sa functioneze neperformant.
Ramona Avramescu: Si ce faceti cu aceste companii de stat?
Emil Boc: Am ajuns acum la punctul crucial. In primul rand, vrem sa ne asiguram ca, incepand cu 1 ianuarie, nu mai lucreaza pe pierdere. Pentru asta avem un mecanism prin care le ajutam sa scape de datoriile din trecut. Si va dau un exemplu: la CFR Calatori. CFR Calatori trebuie sa primeasca de la stat niste subventii pentru studenti, pentru pensionari, pentru elevi si pentru ca aceste subventii nu s-au acordat, CFR Calatori are niste datorii. La randul sau, CFR Calatori, pentru ca a avut datorii, nu a putut plati la CFR Infrastructura, adica aia care duc trenul efectiv si nu i-a putut plati pe cei de la CFR Infrastructura, care la randul lor au datorii pentru ca nu si-au platit contributiile la pensii, la somaj, la asigurari de sanatate.
Ramona Avramescu: Deci, este un lant al slabiciunilor.
Emil Boc: Si acum, noi facem niste scheme, cu acordul Comisiei Europene si al Uniunii Europene, prin care dam bani la Calatori, Calatorii dau bani la Infrastructura si Infrastructura da banii inapoi la bugetul de stat pentru a-si achita acele datorii, sa spunem, cu plata cheltuielilor care tin de contributiile la sanatate, la somaj sau la pensii. Si ne asiguram ca pentru trecut nu mai sunt datorii, dar atentie, cu conditia ca incepand cu 1 ianuarie sa nu mai faca niciun arierat, adica nicio pierdere. Si acum tot acest mecanism este prevazut si el, trebuie sa demonstreze ca incepand cu 1 ianuarie nu mai produc pierderi. Altfel, nu au nicio sansa sa functioneze. Asta este conditia Uniunii Europene, pentru ca, daca produc pierderi, inseamna ca trebuie sa luam bani de la salarii si pensii sa sustinem ineficienta acestor companii. Necazul este ca in ultimii 20 de ani nimeni nu s-a ocupat serios de aceste datorii din sistem. Le-au lasat, s-au acumulat penalitati la penalitati, datorii la datorii si s-a ajuns la niste nenorociri, ca astazi sunt blocaje majore in economie. Noi vrem sa facem ordine si in acest sistem. Dar pentru asta trebuie management privat si asta este prima solutie pe care o avem, finalizarea procedurilor de a selecta manageri privati, romani sau straini, care sa conduca aceste companii pe baza de contract de management.
Ramona Avramescu: Au inceput aceste proceduri?
Emil Boc: Deja procedurile au inceput. Sunt selectati consultantii sau procedurile au inceput, de selectare a consultantilor care sa pregateasca acest management privat si nu numai cel care conduce, ci si Consiliul de Administratie, adica la o companie mare de stat, la Romgaz sau la nu stiu care sa spunem, Consiliul de Administratie va fi format din reprezentanti ai statului, dar, atentie, nu orice reprezentant al statului care nu se pricepe si nu are legatura cu domeniul, tot o echipa independenta de specialisti, o firma de consultanta care are capacitate sa faca evaluarea propunerilor pentru Consiliul de Administratie ii va accepta sau respinge pe cei care vor face parte din Consiliul de Administratie de la Romgaz, de exemplu. Dupa ce in prealabil…
Ramona Avramescu: Si acei clienti politici, care populeaza consiliile de administratie, ce se va intampla cu ei?
Emil Boc: C’est la vie, c’est la guerre, adica aceste lucruri nu vor mai fi pentru viitor. Nu este un lucru placut pentru clasa politica, dar este atat de necesar pentru sanatatea sistemului bugetar si a economiei acestei tari. Pentru ca de 20 de ani aceste lucruri s-au tolerat. Si aici am avut taria, forta politica sa spunem: daca vrem sa fim corecti cu banii acestei tari, sa nu se mai piarda pe tot felul de lucruri, care astazi se duc aiurea banii trebuie sa avem management privat cu criterii de performanta, cu membri in consilii de administratie, specialisti selectati de catre firme specializate si care sa aiba, repet, niste obiective strategice si criterii de performanta inca din momentul numirii lor.
Ramona Avramescu: Revenind la stadiul acestor masuri, deci s-au selectat consultantii?
Emil Boc: Suntem in procedura de selectare a consultantilor pentru ca pot sa participe si romani si straini la un asemenea demers ca sa conduci o firma sau o companie nationala.
Ramona Avramescu: Acesti consultanti fiind companii de resurse umane.
Emil Boc: De resurse umane care au specialitatea in domeniu, care ei trebuie sa faca aceasta evaluare si sa ne ofere aceste solutii.
Ramona Avramescu: Si selectia propriu-zisa a candidatilor si a managerilor privati cand va incepe?
Emil Boc: La sfarsitul acestui an, in prima parte, inceputul anului viitor. Acest lucru se va intampla chiar in an electoral.
Ramona Avramescu: Este proiectul….
Emil Boc: Nu exista alta solutie pentru Romania daca vrem, repet, sa nu mai perpetuam aceste lucruri gresite din ultimii 20 de ani care au dus la aceasta ineficienta a companiilor de stat si la aceste situatii care, repet, se intorc impotriva noastra astazi. Ca asta vreau sa va spun, ca o companie de stat acum care lucreaza pe pierderi, potrivit UE este pusa pe bugetul de stat si platesc toti romanii ineficienta lor si trebuie sa luam bani, repet, de la salarii, de la investitii, de la educatie, de la sanatate ca sa le putem sustine pe aceste companii ineficiente. Or daca noi curmam, si pentru viitor nu mai produc pierderi, banii aceia nu se mai duc acolo si raman pentru investitii si locuri de munca. Este singura cale de crestere economica, investitiile si locurile de munca.
Ramona Avramescu: Daca tot ati venit la investitii, au avertizat din nou reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene in legatura cu absorbtia fondurilor europene. O rata undeva in jur de 3%.
Emil Boc: Bun. Daca ne raportam faptic la rambursarile efective de bani, adica lucrari efectuate, platite de Romania, trimise facturile la Bruxelles si intorsi banii inapoi, intr-adevar rata este mai mica. Dar vreau sa intelegeti ca aceste rambursari reprezinta chiar ultima etapa a unui proiect european. Ori acum nu vreau sa scuz, vreau sa prezint realitatea asa cum este. 2007 si 2008 au fost si din punct de vedere al fondurilor ani ratati. Nu s-a facut nimic. Erau 158 de milioane de euro bani rambursati. Astazi sunt peste doua miliarde sase sute de milioane de euro.
Ramona Avramescu: Pe de alta parte, de luna trecuta, presedintele Comisie Europene avertiza intr-o scrisoare ca cresterile au fost mai degraba nesemnificative.
Emil Boc: Bun. Vreau sa spun ca platim faptul ca doi ani pe care alte tari i-au fructificat sa-si pregateasca proiectele, sa acrediteze programele, nu i-a folosit Romania. Si noi din 2009 am inceput de fapt cu acreditarea programelor care sa atraga fonduri europene, cu pregatirea proiectelor, cu aprobarea lor, cu organizarea de licitatii, cu sapa, cu factura, cu plata de la bugetul de stat si cu intoarcerea de la UE. Si asta este preocuparea intr-adevar majora acum pentru ca stam bine la proiectele contractate, stam bine la capitolul de proiecte depuse, stam mai prost la capitolul bani care sa se intoarca de la Bruxelles pentru lucrari efectuate in Romania. Si aici a aparut o problema pe care am vrut, si a fost si mesajul presedintelui, de a curma sau de a elimina pericolul ca Romania sa piarda bani europeni pentru greselile la licitatii ale autoritatilor publice. Pentru ca daca vin europenii si gasesc licitatii gresite, atunci Romania pierde complet banii. Daca noi identificam aceste licitatii gresite, tara nu pierde banii, ci doar ii muta pe un alt proiect corect si unde sunt licitatii facute dupa lege.
Ramona Avramescu: Si cum va puteti asigura ca aceste licitatii sunt corecte?
Emil Boc: Asta facem noi in acest moment. Autoritatile de management verifica aceste proceduri de licitatie sa ne asiguram ca nu exista probleme. De aceea am spus, nu trimitem temporar facturi spre decont la Bruxelles spre rambursare pana noi nu ne asiguram ca in plan intern nu avem probleme, pentru ca daca vin ei si constata greseli atunci pierdem si noi ca tara banii pe care ar trebui sa-i ducem in economia romaneasca.
Ramona Avramescu: Era vorba sa se faca o evaluare a fiecarui minister in parte in functie de absorbtia acestor fonduri europene. Termenul dat de presedinte la un moment dat era 30 iunie.
Emil Boc: Este una dintre evaluarile pe care.le avem in derulare.
Ramona Avramescu: S-a facut? Aveti concluzii?
Emil Boc: Bineinteles. Concluziile la 30 iunie le avem si pe componenta fondurilor europene…
Ramona Avramescu: Si care este situatia? Cine…
Emil Boc: Si pe componenta investitiilor. Si am spus un lucru, aceste evaluari se fac in permanenta si decidem o singura data. Si cand este momentul, il vom decide impreuna cu presedintele. Potrivit Constitutiei, presedintele si premierul pot sa propuna si sa faca remanierea guvernamentala, dar repet, la timpul si la momentul potrivit.
Ramona Avramescu: Era totusi un termen, 30 iunie, avansat deja.
Emil Boc: Repet.
Ramona Avramescu: Nu aveti nici macar concluzii partiale?
Emil Boc: Bineinteles ca le avem, dar momentul si timingul necesar il decid cei doi care au responsabilitati constitutionale.
Ramona Avramescu: S-a mai discutat, tot in aceasta zona a fondurilor europene, despre crearea unui minister unic de control. Presedintele spunea ca exista deja, a gasit un….
Emil Boc: Un minister care sa coordoneze.
Ramona Avramescu: Sa coordoneze.
Emil Boc: Structurile legate de absorbtia fondurilor europene. Asta nu inseamna ca vom lua fondurile de la Ministerul Mediului, de la Ministerul Transporturilor, de la Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltarii si sa le dam unui nou ministru. Nu. Autoritatile de management raman acolo unde sunt ele doar pentru o coordonare a acestor structuri, impreuna cu structurile europene, cu autoritatea de audit de la Curtea de Conturi si pentru a avea o persoana de legatura directa la nivel ministerial cu Bruxelles-ul, exista aceasta recomandare. Este adevarat, impreuna cu presedintele am discutat cateva alternative, cateva solutii. Evident, la inceputul toamnei le vom discuta si in coalitie, dupa ce Parlamentul se intoarce din vacanta.
Ramona Avramescu: Deci nu exista in acest moment un acord in coalitie pentru crearea acestui minister?
Emil Boc: Eu spun ca in coalitie exista acord pentru crearea ministerului. Nu am discutat concret in coalitie numele pe care sa-l propunem impreuna cu presedintele. Evident ca noi …
Ramona Avramescu: Presedintele spunea saptamana trecuta ca exista un nume…
Emil Boc: Noi am discutat, e adevarat, dar dupa ce se intoarce Parlamentul din vacanta vom discuta si in coalitie. Evident, dupa aceea ne vom duce spre Parlament.
Ramona Avramescu: As vrea sa va rog sa comentati un subiect destul de controversat din ultima vreme, si anume proiectul Rosia Montana. Un membrul al cabinetului dumneavoastra, domnul Kelemen Hunor, a dat un aviz care a starnit proteste in societatea civila, iar doamna Monica Macovei, europarlamentar al PD-L, a recomandat discutarea acestui subiect in partid si probabil si in coalitie. Cum veti rezolva aceasta …
Emil Boc: Acum, eu am spus de mai multe ori ca nu sunt un fan al acestui proiect si sunt doua observatii majore: una ce tine de mediu – si astept ca cei de profil sa se pronunte, pentru ca este treaba in primul rand a specialistilor, nationali si internationali, care au competente in domeniu sa se pronunte – si in al doilea rand, beneficiul pentru statul roman. Cred ca actuala forma a contractului nu este cea mai favorabila pentru statul roman. Sunt observatiile pe care le-am avut chiar inainte de a fi prim-ministru. Voi vedea cum vor evolua discutiile pe marginea acestui subiect si-mi voi face un punct de vedere. Deocamdata sunt la nivel ministerial.
Ramona Avramescu: Deci intentionati o modificare a acestui contract?
Emil Boc: Repet, inca este prematur sa ma pot pronunta. V-am spus care sunt doua dintre lucruile la care m-am referit inca din trecut: contractul, care nu este in cea mai buna forma, din punctul meu de vedere, ca avantaj pentru statul roman, asa cum a fost el conceput, si ar trebui rediscutat si astept concluziile pe ceea ce inseamna componenta de mediu.
Ramona Avramescu: Deci veti lua o decizie dupa …
Emil Boc: Sunt cei care sunt abilitati de catre lege sa se ocupe de acest subiect, pe diversele componente pe care le au, dar va vom informa pe masura ce vom avea date noi.
Ramona Avramescu: Unul dintre colegii dumneavoastra de partid, ca tot suntem la capitolul europarlamentari, caruia i-ati mai dat o data un cartonas galben, domnul Cristi Preda, spunea din nou zilele trecute, a readus de fapt in discutie subiectul unei eventuale demisii a dumneavoastra. Cred ca zis ceva de genul ca ar trebui sa va cautati alt job. Mai este de actualitate acest subiect in coalitie, in partid sau…?
Emil Boc: Sincer, la cate am pe cap, chiar n-am auzit nici declaratia asta a domnului – Cezar Preda sau Cristian Preda?
Ramona Avramescu: Cristian Preda.
Emil Boc: OK, asta e.
Ramona Avramescu: Nu va lezeaza in niciun fel o astfel de declaratie?
Emil Boc: Sincer sa fiu… In primul rand, orice lucru care tine de partid il voi discuta in partid, asta este foarte clar, pentru ca presedintele trebuie sa dea semnalul acesta, ca respecta statutul si ca orice problema o discuta in partid si acolo este locul. In rest, va spun sincer, la cate am pe cap, mai putin m-au interesat sau nu am avut in vedere declaratiile de vacanta ale unor colegi.
Ramona Avramescu: Presedintele Traian Basescu spunea saptamana trecuta, a vorbit in termeni destul de duri tot despre colegii dumneavoastra de partid, in legatura cu proiectul de reorganizare teritoriala. A spus ca in PD-L exista niste persoane care in fata isi declara sustinerea, dar de fapt, in spate submineaza cumva acest proiect.
Emil Boc: Proiectul reorganizarii nu este abandonat. La nivelul coalitiei s-a decis ca – daca nu gresesc – in 8 august, lunea viitoare, sa aiba discutie in continuare pe marginea acestui subiect, pe doua componente: variante ale propunerii de reorganizare, discutarea proiectului PD-L si vedem ce mai spun si ceilalti parteneri de coalitie, ce solutii au si ce alternative vad ei, si continuarea procesului de descentralizare, adica de a trimite spre autoritatile locale atributii si patrimoniu, care reprezinta, repet, un punct valoros al acestei coalitii, repet, descentralizarea – uitati-va la educatie, la sanatate, lucruri care deja s-au facut, dar trebuie continuate si in alte domenii, ca decizia sa fie lasata la aceste autoritati care sunt cele mai apropiate de cetatean, pentru ca numai atunci poti sa ai eficienta, cand cel care ia decizia este cel mai apropiat de omul care e afectat. Discutam cu ministrul sanatatii si nu m-a surprins, ci mi-a dat un exemplu emblematic despre modul de gandire inca in ministere. Prima tendinta a oricarui om in subordinea ministrului este sa spuna “nu” la descentralizare si la conferirea de atributii spre autoritatile locale. Cand s-a decis trimiterea spitalelor spre autoritatile locale, ca ei sa-si puna directorii de spitale, cei de la Cluj, de la Bucuresti, de la Constanta, pentru ca in primul rand in fata comunitatii trebuie sa raspunda si nu in fata ministrului. Imi explica domnul ministru cum veneau cei din minister sa-i spuna: “Stiti, domnul ministru, nu se poate sa dati acest drept primarilor, pentru ca daca dumneavoastra numiti, aveti control, aveti influenta in toata tara, in toate judetele”. Va dati seama ca un ministru, care in guvern discuta si el avea vointa sa faca descentralizare, merge in minister si ceilalti de acolo ii spun cum sa nu se faca. Dar prin faptul ca totusi a avut vointa, a facut aceste lucruri si descentralizarea s-a produs.
Ramona Avramescu: Si in celelalte ministere?
Emil Boc: Din nefericire, mai exista inca in foarte multe ministere oameni din acestia din subordinea ministrilor, care au doar menirea de a spune “Nu, domnule ministru, nu cedati la prerogativele astea nationale, ca va pierdeti influenta, va pierdeti puterea”, ca, de fapt, ei doresc sa-si conserve birocratia de sub ministri, puterea, influenta…
Ramona Avramescu: Care sunt aceste ministere, domnule prim-ministru?
Emil Boc: Pai, toate celelalte care nu au facut inca reforma in materia descentralizarii.
Ramona Avramescu: Deci, in afara de Ministerul Sanatatii…?
Emil Boc: Ministerul Educatiei… Acum se incepe si in Ministerul de Interne. In Ministerul de Finante se mai produce o descentralizare. Dar aceste lucruri… Bine, ca sunt si ministere care se preteaza la descentralizare. Sunt alte ministere care nu au structuri din acestea descentralizate. Dar asta este mentalitatea, din nefericire, la Bucuresti, aici: noi, pe cat mai multe functii, pozitii, influenta, sa controlam teritoriul, adica sa vina oamenii astia din teritoriu cu sarsanalele la Bucuresti, de fiecare data cand au nevoie de o stampila sau de o semnatura, ca sa depinda de noi.
Ramona Avramescu: Si faptul ca acesti oameni…
Emil Boc: Or, viziunea noastra este exact invers: lasati pe cei de acolo, eliminati stampilele, avizele; voi, cei de la Bucuresti, pastrati-va atributul de reglementare si control, lasati decizia acolo, la nivel local. Noi trebuie sa facem legi si sa urmarim aplicarea lor, nu sa dam aviz pentru fiecare lucru care se intampla in teritoriu sau in fiecare consiliu judetean sau in fiecare primarie din Romania. Asta e statul centralizat roman pe care l-am construit de pe vremea comunistilor, a ramas in buna parte asa, cum multe sechele, si acum si acest guvern vrea, intr-adevar, sa mearga cu decizia spre acele autoritati care sunt cel mai aproape de cetatean.
Ramona Avramescu: Si veti relua aceasta discutie saptamana viitoare?
Emil Boc: Categoric, da. La nivelul coalitiei exista o viziune, la nivel politic, clara, de sustinere a procesului de descentralizare si de realizare a acestei reorganizari, repet, fara sa avem unitate de vederi pe reorganizare in acest moment.
Ramona Avramescu: Si personajele acelea despre care vorbea presedintele, cei care sustin doar in fata si in spate?
Emil Boc: Eu sunt convins ca presedintele va poate da detalii suficiente si vine in emisiunea dumneavoastra.
Ramona Avramescu: Dumneavoastra nu v-ati lovit de ei in partid sau la sedintele de coalitie?
Emil Boc: Ca in orice partid, exista puncte de vedere diferite.
Ramona Avramescu: Dar ati reusit sa va impuneti punctul de vedere?
Emil Boc: Prin faptul ca in Biroul Permanent National am luat o decizie cu o majoritate consistenta, inseamna ca ne-am impus punctul de vedere. Si decizia, in Biroul Permanent National, nu s-a luat cu unanimitate de voturi in PD-L si asta spune, intr-adevar, ca exista puncte de vedere diferite, nu neaparat de rea-credinta, dar puncte de vedere diferite.
Ramona Avramescu: Domnule prim-ministru, va multumesc pentru prezenta la aceasta emisiune!
Sursa: Guvernul Romaniei