Cum vom face un testament dupa 1 octombrie 2011?
Autor:
Avocat Marius Vicentiu Coltuc, Casa de avocatura Coltuc
Cine isi face un act de ultima vointa? In general, din partea persoanelor in varsta sunt cele mai multe solicitari pentru intocmirea testamentelor.
Motivatia fiecarei persoane care solicita autentificarea unui testament este o chestiune personala si nu este relevata notarului in cele mai multe cazuri. Totusi, exista cateva situatii determinante pentru incheierea actului de ultima vointa:
- situatia in care o persoana este ingrijita la batranete de cineva care nu este ruda cu aceasta si pe care doreste sa o gratifice;
- o persoana este ingrijita de unul dintre mostenitorii sai legali si prin testament i se lasa o cota mai mare decat ar fi putut obtine pe calea mostenirii legale;
- cand nu exista mostenitori legali;
- de multe ori sotii isi lasa testamente reciproce;
- testatorul poate dori ca averea sa fie repartizata in alte cote decat cele stabilite de lege;
- unele persoane doresc sa gratifice ONG-uri sau lacase de cult;
- testatorul doreste sa precizeze chestiuni personale sau familiale de suflet cat si randuieli legate de inhumare si obiceiuri sau traditii;
- de fiecare data cand o persoana are anumite preferinte in repartizarea averii intre mostenitori, altele decat cotele si ordinea stabilite in cadrul mostenirii legale, cu respectarea limitelor legale de a dispune prin liberalitati.
In privinta exheredarii, privita ca o motivatie a intocmirii testamentului, notarii constata o incidenta redusa. De cele mai multe ori inlaturarea unui mostenitor are loc prin efectul indirect al executarii dispozitiilor testamentare.
De asemenea, trebuie precizat ca majoritatea mostenirilor sunt cele intre rude de gradul I (copiii vin la mostenirea parintilor), iar aici se tine cont de rezerva legala a descendentilor – prin urmare nu va putea opera exheredarea totala, ci numai in limita rezervei.
Cuprinsul testamentului este format in primul rand de legate, care sunt dispozitii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile individuale. Acesta mai poate contine exheredari (inlaturarea de la
succesiune a unor mostenitori legali), revocari totale sau partiale ale unui testament anterior precum si alte dispozitii de ultima vointa, cum ar fi cele privitoare la funeralii sau chestiuni personale si familiale fara continut patrimonial.
Pentru incheierea valabila a testamentului exista conditii de fond (ex.: capacitatea prevazuta de lege, consimtamantul neviciat) si conditii de forma (datorita importantei acestui act juridic, legea impune sub
sanctiunea nulitatii absolute anumite forme testamentare in care va fi exprimata vointa testatorului): forma scrisa – legislatia noastra nu recunoaste valabil testamentul verbal, forma actului separat – datorita caracterului strict personal si unilateral, legea nu permite ca doua sau mai multe persoane sa testeze pe acelasi act, una in favoarea celeilalte.
Dintre formele pe care le poate imbraca testamentul, cele mai intalnite sunt testamentul olograf si testamentul autentic.
Testamentul este olograf cand ”este scris in tot si datat de mana testatorului”. Pentru validitatea acestuia, scrierea integrala, datarea si semnarea de catre testator sunt obligatorii, lipsa oricareia dintre
acestea atragand sanctiunea nulitatii absolute. Dintre avantajele intocmirii testamentelor in forma olografa, gasim optiunea intocmirii de catre oricine stie sa scrie, in orice loc si moment
s-ar gasi testatorul, lipsa cheltuielilor, asigurarea secretului dispozitiilor cuprinse in acesta. “Existand posibilitatea distrugerii sau ascunderii acestuia de catre persoane care ar fi dezavantajate de dispozitiile testamentare, ca masura de protectie, exista posibilitatea depozitarii la un birou notarial, fapta care nu-l transforma intr-un testament autentic, insa protejeaza inscrisul conform vointei testatorului”, explica notarul Vlad Velicu.
Testamentul autentic este acela facut pe teritoriul tarii in forma autentica, in fata notarului public. Acest act are autoritate publica, este verificat de notar pentru a nu cuprinde dispozitii contrare legii sau bunelor moravuri si se bucura de forta probanta a actelor autentice.
Cum poti revoca un testament
Un caracter esential al testamentului este posibilitatea revocarii acestuia care poate fi: voluntara, cand este facuta de catre testator, sau judecatoreasca, atunci cand este pronuntata de catre instanta pentru
anumite fapte culpabile.
Revocarea voluntara expresa poate fi facuta printr-un testament ulterior incheiat cu respectarea conditiilor impuse de lege sau printr-o declaratie autentificata de catre un notar public.
Testamentele pot fi revocate tacit atunci cand rezulta indirect dar neindoielnic din anumite acte sau fapte ale testatorului sau cunoscute de acesta, de exemplu, intocmirea unui testament nou, care fara sa prevada revocarea celui anterior, contine dispozitii contrare cu cele anterioare sau instrainarea obiectului ce facea obiectul testamentului.
Cum poti dezmosteni pe cineva
Prin testament se pot inlatura de la mostenire unul sau mai multi mostenitori legali, pe calea exheredarii (dezmostenirii).