CSM: Comunicat cu privire la declaratiile publice ale domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, cu ocazia reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei din 3 noiembrie 2011
CSM, in calitatea sa constitutionala de garant al independentei justitiei (art. 133 alin. 1 din Constitutie, republicata), a luat act de considerentele expuse de Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu in cadrul reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei (Comisia MCV) desfasurata in data de 3 noiembrie 2011 la sediul Ministerului Justitiei.
Este esential ca astfel de atentionari, venite de la Presedintele Romaniei, sa fie analizate cu calm si echilibru, fara a naste emotii suplimentare nici la nivel interinstitutional, nici in randul opiniei publice.
In acelasi timp, CSM priveste cu multa seriozitate aceste atentionari, exprimandu-si, in acelasi timp, rezerve cu privire la amplitudinea si corectitudinea de fond a acestor atentionari.
De aceea, CSM, a trimis astazi o solicitare Administratiei Prezidentiale pentru a obtine detalii in legatura cu scrisoarea Comisiei Europene referitoare la achizitia publica la care a facut referire Presedintele Romaniei cu ocazia mai sus-amintita. Precizam ca, in cazul derularii unor achizitii publice, instanta se refera la posibilele neconcordante, incorectitudini, pe parcursul derularii achizitiei, care privesc autoritatea ce deruleaza procedura de achizitie.
In acest moment, CSM considera ca este inoportun si periculos a acuza justitia de insuccesul unei achizitii publice si ca este necesara efectuarea unor analize a faptelor alegate.
In alta ordine de idei, CSM este constient de dificultatea prin care trece Romania azi, inclusiv din perspectiva achitarii arieratelor datorate de stat cu titlu de restante date prin hotarari judecatoresti.
Pentru a restabili adevarul trebuie spus ca mare parte din aceste arierate provine din anii 2001, 2003 pana in 2008, iar vina existentei acestor arierate nu e neaparat a sistemului judiciar. De exemplu, unui numar de peste 100.000 de cadre didactice si angajati din sistemul de educatie i s-a acordat o marire salariala de 50% in toamna anului 2008, in urma unui vot unanim al Parlamentului Romaniei. Mai mult, Curtea Constitutionala a precizat in doua randuri ca aceasta lege este constitutionala.
Prin urmare, toate aceste persoane si-au castigat drepturile salariale in instanta in mod corect, tocmai pentru a respecta o lege adoptata de Parlament si promulgata de Presedintele Romaniei. Or, Parlamentul, spre exemplu, nu a indicat sursa financiara din care ar trebui platite sumele de bani, dar s-a cerut ca acest lucru sa fie facut de instante.
In ce priveste dosarele amanate nejustificat, asa cum s-a facut atentionarea publica, CSM reaminteste ca a declansat un control al tuturor dosarelor vechi aflate pe rolul instantelor – peste 4600 de dosare cu vechime de peste 5 ani – urmand ca acest control, pe care Inspectia Judiciara il efectueaza in aceste zile, sa identifice cauzele care au condus la aceste perioade lungi pana la solutionarea dosarelor.
CSM, in calitate de garant al independetei justitiei, isi manifesta preocuparea pentru eficientizarea justitiei si cere responsabilitate tuturor actorilor de pe scena publica.