Sinteza a cauzelor finalizate de DNA in octombrie 2011

Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna octombrie 2011, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa:

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului NITA CONSTANTIN, ofiter de politie (cu gradul de comisar sef), coordonator regional al Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Pitesti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura cu infractiunea de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 20 octombrie 2010, inculpatul Nita Constantin, in calitate de coordonator regional al Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Pitesti, a facut mai multe demersuri pentru ca Belciug Vasile sa beneficieze de o situatie juridica mai favorabila in dosarul penal in care era cercetat. Belciug Vasile, fost comandant al U.M. 01261 Pitesti, a fost trimis in judecata pentru mai multe infractiuni de coruptie in legatura cu fraudarea unor concursuri organizate de Ministerul Apararii Nationale pentru ocuparea posturilor vacante de militari si subofiteri. La interventia lui Belciug Vasile, li s-au pus la dispozitie candidatilor grilele de raspuns la examenul sustinut. Printre candidatii sustinuti de Belciug Vasile se afla si Zagrean Marius-Ioan care a beneficiat de interventia acestuia la solicitarea lui Galan Ioan. In acest scop, Zagrean Marius-Ioan i-a dat lui Belciug Vasile, prin intermediul lui Galan Ioan, suma de 5.500 de lei, consecinta fiind aceea ca, in cursul lunii august 2010, Zagrean Marius-Ioan a castigat concursul de subofiter la o unitate militara din Valcea.
Pe parcursul cercetarii lui Belciug Vasile de catre procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari, inculpatul Nita Constantin l-a determinat pe Galan Ioan sa nu se prezinte la audieri si, la randul sau, sa ii ceara lui Zagrean Marius-Ioan sa nu se prezinte la audieri sau sa faca declaratii mincinoase in cazul in care va fi audiat si sa efectueze convorbiri telefonice care sa nu poata fi interceptate de organele de cercetare penala. De asemenea, Nita Constantin i-a cerut lui Galan Ioan ca, atat el cat si Zagrean Marius-Ioan, sa il informeze pe Belciug Vasile cu privire la declaratiile date in fata anchetatorilor.

Belciug Vasile a fost trimis in judecata in cursul lunii mai 2011, impreuna cu Galan Ioan si Zagrean Marius-Ioan (detalii in comunicatul nr. 321/VIII/3 din data de 16 mai 2011).

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Arges.


2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

PIRNECI GEORGETA, asociat si administrator al S.C. GEVOMAR S.R.L., S.C. OVI TRANS S.R.L., S.C. OVYCOM S.R.L., S.C. DOMO IMPEX S.R.L. si S.C. ANA METAL S.R.L., toate din judetul Giurgiu, in sarcina careia s-au retinut cinci infractiuni de evaziune fiscala, toate in forma continuata;

PIRNECI MARIAN, asociat si administrator al S.C. ANA METAL S.R.L. si administrator de fapt la S.C. GEVOMAR S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– doua infractiuni de complicitate la evaziune fiscala, ambele in forma continuata si
– spalare de bani, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2003-2008, inculpata Pirneci Georgeta, in calitate de asociat si administrator al celor cinci societati comerciale mentionate mai sus, cu obiect principal de activitate recuperarea si comercializarea deseurilor metalice si nemetalice reciclabile, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat, nu a mentionat in documentele firmelor veniturile obtinute din vanzarea de deseuri industriale. In acelasi scop, inculpata Pirneci Georgeta a consemnat in documentele financiar contabile cheltuieli care nu au la baza operatiuni comerciale reale. In demersul sau, in perioada 2003 – 2004, inculpata a fost ajutata de sotul sau, Pirneci Marian, care era administrator de fapt al SC GEVOMAR SRL, una dintre firmele inculpatei.
De asemenea, in perioada august – noiembrie 2006, inculpatul Pirneci Marian, in calitate de asociat si administrator al S.C. ANA METAL S.R.L., in conditiile in care, in cursul lunii august 2006, societatea a fost cesionata iar noii actionari au radiat-o in aceeasi zi de la Registrul Comertului, a continuat sa efectueze operatiuni comerciale in numele acestei firme si a retras sume de bani din conturile aceleiasi societati comerciale, cunoscand ca banii provin din evaziune fiscala.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului Giurgiu s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 26.988.173,84 RON (echivalentul a peste 2,5 milioane de euro, calculat la cursul aferent datei consumarii faptelor) reprezentand impozit pe profit si TVA.

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra unor imobile apartinand celor doi inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Giurgiu.


3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a inculpatului PETRE ION DORU, administrator al S.C. G.P.T.S. LOGISTICS S.R.L. Brasov, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de evaziune fiscala.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 30 iunie – 29 noiembrie 2006, inculpatul Petre Ion Doru, in calitate de administrator al S.C. G.P.T.S. LOGISTICS S.R.L., a comercializat cantitati importante de motorina si combustibil lichid usor fara a evidentia in actele contabile aceasta operatiune si veniturile aferente realizate. In aceasta modalitate, inculpatul s-a sustras de plata obligatiilor fiscale cauzand un prejudiciu bugetului consolidat al statului in suma totala de 5.832.914,29 lei (echivalentul a aproximativ 1.659.482 euro).
De asemenea, pentru a disimula activitatea si pentru a se sustrage de la verificarile financiar – contabile, la momentul constituirii societatii comerciale pe care o administreaza, Petre Ion Doru a declarat un sediu fictiv, pe raza altui judet decat cel unde domicilia.
Directia Generala a Finantelor Publice Brasov, prin A.N.A.F. in calitate de reprezentanta a Statului Roman, s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 5.832.914,29 lei, la care se adauga majorarile de intarziere si penalitatile calculate de la data savarsirii faptei pana la data platii efective.
Procurorii nu au instituit masuri asiguratorii in vederea recuperarii acestei pagube intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului Petre Ion Doru.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Brasov.


4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului SULIMAN CONSTANTIN, consilier superior in cadrul A.P.I.A.- Centrul Local Sercaia, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
– inselaciune.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii mai 2009, inculpatul Suliman Constantin, in calitate de consilier superior in cadrul A.P.I.A. – Centrul Local Sercaia, a consemnat date nereale in documentatia depusa de o persoana fizica pentru obtinerea de bani provenind din fonduri nerambursabile pentru agricultura (F.E.G.A. si F.E.A.D.R.) aferente campaniei pe anul 2009. Suliman Constantin a mentionat in fals ca persoana respectiva utilizeaza suprafata totala de 269,45 ha de pasune astfel ca a obtinut in mod nelegal suma totala de 216.103,55 lei, reprezentand fonduri nerambursabile si fonduri de la bugetul de stat.
A.P.I.A. s-a constituit parte civila cu suma mentionata mai sus.
In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile apartinand inculpatului Suliman Constantin.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Fagaras.


5. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatelor:

S.C. „HAUSNER & RANICS & RUDI” SRL, S.C. „TONCS – DANCS” SRL si S.C. „ZSO – CSO AGRO” SRL, persoane juridice romane cu capital privat, cu sediul in localitatea Casinul Nou, judetul Harghita, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunitatii europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, ambele in forma continuata;

ASOCIATIA COMPOSESORALA CASINUL NOU, persoana juridica romana cu sediul in localitatea Casinul Nou, judetul Harghita, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– spalare de bani si
– fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2008, reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) Harghita au efectuat un control in urma caruia s-a stabilit ca suprafata de teren pentru care Asociatia Composesorala Casinul Nou poate primi subventie este cu aproximativ 202 hectare mai mica decat cea pentru care s-a solicitat. In consecinta, A.P.I.A. Harghita a emis o decizie ce a avut drept consecinte aplicarea unor sanctiuni multianuale in cuantum de 93.814,15 lei Asociatiei Composesorale Casinul Nou si exceptarea Asociatiei de la acordarea sprijinului financiar pentru o perioada de 3 ani.
Pentru a putea beneficia in continuare de sprijinul acordat din fonduri europene, in cursul lunii martie 2009, Tubak Liviu, in calitate de presedinte al Asociatiei Composesoratului Casinul Nou, a incheiat cu S.C. „HAUSNER & RANICS & RUDI” SRL si S.C. „ZSO – CSO AGRO” SRL, firme administrate de Tulit Miklos, doua contracte de arenda in care a consemnat in fals ca cele doua societati comerciale au preluat in arenda terenuri apartinand Asociatiei. De asemenea, de asta data in calitate de administrator al S.C. „TONCS – DANCS” SRL, Tubak Liviu a mai incheiat un contract de arenda fictiv cu Asociatia Composesoratului Casinul Nou, reprezentata de Tulit Miklos ca membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei.
In mod similar, in cursul lunilor februarie – martie 2010, Tubak Liviu a mai incheiat alte trei contracte de arenda fictive intre Asociatie si cele trei firme inculpate.
Este de mentionat ca, in ambele situatii, suprafetele de teren care au fost trecute in contractele de arenda sunt cele care au fost stabilite ca fiind eligibile in urma controlului efectuat de catre A.P.I.A. in anul 2008.
Toate aceste contracte au fost depuse la A.P.I.A. Harghita de catre Tubak Liviu si Tulit Miklos la datele de 15 mai 2009 si 14 mai 2010.
Pentru cererea din anul 2009, S.C. „HAUSNER & RANICS & RUDI” SRL, S.C. „ZSO – CSO AGRO” SRL si S.C. „TONCS – DANCS” SRL au obtinut pe nedrept fonduri europene in suma de 72.157,38 lei. Banii platiti de A.P.I.A. Harghita celor trei societati comerciale au fost apoi transferati, aproape in totalitate, in conturile Asociatiei Composesoratului Casinul Nou care a folosit aceste sume de bani in vederea realizarii intereselor proprii.
Ca urmare a cercetarilor efectuate, A.P.I.A. nu a mai efectuat platile aferente anului 2010.
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura – Centrul Judetean Harghita s-a constituit parte civila cu suma de 72.157,38 lei (echivalentul a aproximativ 17.058 euro).
Facem precizarea ca numitii Tubak Liviu si Tulit Miklos au fost trimisi in judecata la data de 18 februarie 2011 (comunicatul nr. 95/VIII/3 din 28 februarie 2011) iar prezentul dosar s-a constituit prin disjungerea dispusa in cauza respectiva. In primul dosar, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile apartinand inculpatilor Tubak Liviu si Tulit Miklos in vederea recuperarii pagubei create.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Harghita.


In legatura cu toate dosarele penale mentionate mai sus, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Sursa: DNA

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close