Piata avocaturii romanesti in 2011, la o prima analiza „din interior”
Autor:
Ovidiu Constantinescu, PR manager, Bostina & Asociatii
Piata avocaturii din Romania a avut o evolutie sinuoasa in anul 2011, entuziasmul primelor trei luni, care prevesteau o crestere sustinuta pe fundalul datelor pozitive din economia romaneasca si iesirea din recesiune fiind inlocuite de pesimismul generat de evenimentele de pe pietele financiare internationale, scaderea ratingului suveran a unor tari si posibilitatea ca economia mondiala – si implicit cea romaneasca – sa intre din nou in recesiune.
Avocatii de business din Romania au fost nevoiti sa se adapteze „din mers” acestor schimbari si sa gaseasca acele strategii prin care sa asigure o intreaga gama de servicii de asistenta juridica pentru clientii lor, care la inceput de an se pregateau pentru expansiune si, in a doua jumatate, se confruntau cu spectrul de a suporta o noua recesiune economica.
Piata avocaturii de business din Romania a fost dominata si in 2011 de case de avocatura autohtone. Cele cateva firme de renume de peste hotare care, prin asociere cu unele cabinete mai mici, au intrat pe piata din Romania in anii anteriori, nu au crescut semnificativ concurenta pe piata si nu au periclitat pozitiile marilor case de avocatura locale. Regula a fost confirmata si in anul 2011, cand doar o singura firma de avocatura de business de top a intrat pe piata romaneasca prin asocierea cu un partener local, piata ramanand in continuare fragmentata, polarizata si relativ mica. Economia romaneasca nu este inca suficient de matura pentru a genera proiecte de valoare mare si foarte mare (de ordinul a miliardelor si zecilor de miliarde de dolari), care sa trezeasca interesul firmelor mari de avocatura din lume de a-si asigura in Romania mai mult decat un „cap de pod”.
De asemenea, se poate observa ca, in ciuda unor schimbari minore in topurile realizate de diverse publicatii, acelasi numar relativ mic de case de avocatura mari realizeaza cea mai mare parte a veniturilor din piata, an de an. Acest lucru se explica prin faptul ca resursele umane si materiale pe care acestea le au la dispozitie, precum si expertiza acumulata de-a lungul anilor in arii din cele mai diverse ale dreptului comercial, le permit sa gestioneze proiecte mari si complexe care, la randul lor, pot asigura venituri pe masura, ceea ce, mai departe, se transforma in resurse pentru accesarea de noi proiecte mari.
Spre deosebire de 2010, cand multe case de avocatura au incercat sa se extinda in teritoriu, extindere vazuta drept o modalitate de a contracara reducerea semnificativa a numarului de proiecte mari derulate in capitala si mutarea polilor de dezvoltare economica spre alte zone, in 2011 acest fenomen a fost putin vizibil, cele mai multe dintre ele optand pentru a opera in sistemul „best-friends” cu cabinete locale. Bostina si Asociatii ramane astfel singura casa de avocatura din Romania care are intr-adevar o retea proprie si operationala de birouri in toata tara.
Paradoxal sau nu, criza economica din ultimii ani nu a determinat casele de avocatura de dimensiuni medii sau mai mici sa fuzioneze pentru a fi in masura sa exploateze mai bine oportunitatile ivite in piata, ba dimpotriva. In ultimii ani, s-au inregistrat patru fuziuni mai importante si nenumarate “difuziuni”, unele mai celebre decat altele iar, din acest punct de vedere, 2011 nu a constituit exceptia. In privinta caselor mari de avocatura problema nici nu se pune, acestea avand deja „masa critica” necesara pentru a gestiona orice proiect ce poate aparea in economia romaneasca, ele fiind – ca si in trecut – mult mai susceptibile de a face obiectul unor spin-off-uri.
Piata fortei de munca din avocatura de business a fost favorabila angajatorilor si avocatilor cu experienta, cei doi ani de criza economica scazand presiunea intaririi echipelor cu avocati stagiari. In ciuda scaderii sensibile a pretentiilor materiale ale tinerilor absolventi de drept, care au intrat acum pe piata avocaturii, acestora le-a fost din ce in ce mai greu sa-si gaseasca un loc in echipele caselor de avocatura specializate strict in domeniul comercial.
Concluzionand, cred ca in ciuda climatului economic instabil si imprevizibil, „precaut-optimist” este scenariul pe care lucreaza pe termen scurt si mediu cele mai multe dintre casele de avocatura de business din Romania.