UE propune supravegherea mai atenta a agentiilor de rating, in contextul masurilor de reformare a pietelor financiare.
Inca de la inceputul crizei economice, UE a introdus reforme destinate sa amelioreze reglementarea pietelor financiare si sa ii protejeze pe investitori.
Una dintre ele prevedea monitorizarea mai atenta a agentiilor de rating pentru ca acestea sa reduca posibilele conflicte de interese, sa devina mai responsabile si sa le ofere mai multe informatii investitorilor. in prezent, agentiile de rating sunt supravegheate de noua Autoritate europeana pentru valori mobiliare si piete (AEVMP), care le poate penaliza daca incalca regulile.
Nevoia de reglementari mai stricte
Totusi, criza datoriilor cu care se confrunta zona euro a scos in evidenta necesitatea de a actiona si mai ferm in anumite directii. In acest sens, Comisia propune noi masuri menite sa contribuie la stabilizarea pietelor financiare si la o mai buna informare a investitorilor cu privire la riscul de credit.
Misiunea agentiilor de rating consta in evaluarea riscului de credit, de exemplu a celui asociat investitiilor in obligatiuni emise de o companie sau de o tara. Aceasta evaluare poate avea un impact imens. Retrogradarea ratingului unei tari poate duce la cresterea dobanzilor, situatie in care tara in cauza nu mai poate imprumuta bani decat cu costuri foarte mari.
Masurile propuse de Comisie ar urma:
- sa limiteze increderea exagerata acordata ratingurilor – institutiile financiare nu se vor mai baza atat de mult pe evaluarile agentiilor de rating al creditelor in momentul in care vor decide ce investitii doresc sa faca. Aceasta inseamna ca vor fi nevoite sa realizeze propriile evaluari. La randul lor, agentiile vor trebui sa ofere mai multe detalii legate de modul in care evalueaza riscul de credit.
- sa impuna o evaluare mai frecventa a ratingurilor de tara – agentiile vor trebui sa actualizeze ratingurile tarilor UE de doua ori pe an (nu o data, asa cum se intampla in prezent). Pentru a se evita perturbarea pietelor, ratingurile de tara ar urma sa fie publicate numai dupa incheierea zilei lucratoare si cu cel putin o ora inainte de deschiderea locurilor de tranzactionare in UE.
- sa garanteze independenta – emitentii de obligatiuni vor trebui sa schimbe agentia care le evalueaza riscul de credit cel putin o data la 3 ani. Mai mult, in cazul instrumentelor financiare complexe structurate, evaluarile vor trebui efectuate de catre doua agentii de rating diferite. Actionarii semnificativi ai unei agentii de rating nu vor putea fi in acelasi timp actionari semnificativi ai unui concurent.
- sa responsabilizeze agentiile de rating – investitorii vor putea intenta actiuni in raspundere civila daca au motive sa creada ca o agentie a incalcat, voit sau nu, reglementarile europene.
Daca vor fi aprobate de guvernele nationale si de Parlamentul European, propunerile Comisiei ar putea intra in vigoare la sfarsitul anului 2012.
Sursa : Comisia Europeana