Romania a imprumutat 497,65 mil. Euro de la BEI pentru finantarea Proiectului privind Modernizarea Metroului din Bucuresti si pentru proiectele de investitii de mediu ale SC Electrocentrale Paroseni SA
Astazi, 16 decembrie 2011, ora 10.30, a avut loc la sediul Ministerului Finantelor Publice ceremonia semnarii a doua contracte de finantare cu Banca Europeana de Investitii in valoare totala de 497, 65 mil. Euro, dupa cum urmeaza:
Contractul de Finantare intre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 465 milioane Euro, pentru finantarea Proiectului privind Modernizarea Metroului din Bucuresti – etapa a V-a, magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, tronsonul Universitate – Pantelimon, respectiv
Contractul de Finantare intre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI), in valoare de 32,65 milioane Euro si subimprumutarea acestuia catre SC Electrocentrale Paroseni SA, pentru proiectele de investitii de mediu „Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii” si „Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere”.
Primul imprumut in valoare de 465 mil. Euro se acorda pentru finantarea Proiectului privind Modernizarea Metroului din Bucuresti – etapa a V-a, magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, tronsonul Universitate – Pantelimon” .
Acest proiect face parte din prioritatile incluse in cadrul „Strategiei globale de dezvoltare si modernizare a transportului cu metroul in Bucuresti 2008 – 2030.
Proiectul are drept obiectiv eficientizarea activitatii de transport urban in Bucuresti, prin construirea tronsonului Universitate – Pantelimon in totalitate in subteran, cu o lungime de 7,4 km cale dubla de metrou cu 12 statii si un depou, realizand legatura dintre centrul orasului si zona de est a capitalei si deservind o zona cu o populatie de cca. 350.000 locuitori si achizitia a 30 de trenuri noi de metrou inclusiv servicii de consultanta aferente achizitiei acestora pentru dotarea acestei noi magistrale.
Implementarea Proiectului se va face de catre Societatea Comerciala de Transport cu Metroul Bucuresti METROREX S.A. care va fi desemnata Agentie de executie iar proiectul are termen de finalizare martie 2019.
Al doilea imprumut in valoare de 32,65 mil. EUR se acorda pentru proiectele de investitii de mediu „Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii” si „Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere”.
Prin acest imprumut BEI sprijina Romania in efortul sau de a reduce pe termen lung – ca si obiectiv global de mediu – emisiile de dioxid de sulf si a poluarii cauzate de depozitarea cenusii si zgurii cu apa in exces.
Scopul investitiilor este de a realiza o instalatie complet noua de captare a dioxidului de sulf din gazele de ardere, cat si o instalatie noua, moderna, de colectare, transport si depozitare in slam dens a zgurii si cenusii. În acest mod, va fi eliminat 94% din continutul de dioxid de sulf al gazelor de ardere eliberate in atmosfera, respectiv o cantitate de minim 10.000 de tone anual si se va elimina orice posibilitate de producere a unei poluari a mediului, atat subterana cat si supraterana, ca urmare a depozitarii zgurii si cenusii provenite din procesul tehnologic.
Pe langa impactul pozitiv asupra protectiei mediului, proiectul are un impact pozitiv macroeconomic asigurand continuitatea functionarii centralei si astfel, furnizarea in Sistemul Energetic National a energiei electrice produse la Paroseni. De asemenea, se creaza efecte sociale favorabile prin asigurarea necesarului de energie termica pentru municipiile din Valea Jiului utilizand carbunele extras din Valea Jiului si pastrarea locurilor de munca pe termen lung in unitatile de profil din aceasta zona defavorizata. În plus, pe perioada implementarii proiectului urmeaza a fi generate un numar de aprox. 300 locuri de munca temporare.
Implementarea Proiectului se va face de catre Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice si Termice Electrocentrale Paroseni S.A care va avea calitatea de subimprumutat precum si cea de Agentie de implementare, finalizarea proiectului fiind anticipata pentru sfarsitul anului 2015.
Luand in considerare conditiile curente de finantare aplicabile imprumuturilor contractate la nivel suveran pe piata externa de capital, imprumuturile oferite de Banca Europeana de Investitii reprezinta o sursa avantajoasa de finantare pe termen lung, atat prin prisma flexibilitatii termenilor de imprumut, cat si a costurilor asociate.
Contractele de finantare au fost semnate din partea Romaniei de catre domnul Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor publice, iar din partea Bancii, de catre domnul Wilhelm Molterer, Vice-Presedinte BEI.
La ceremonie au mai participat: dna.Anca Boagiu, ministrul transporturilor si infrastructurii, dl.Claudiu Constantin Stafie, secretar de stat in Ministerul economiei, comertului si mediului de afaceri si reprezentanti ai Bancii Europene de Investitii.
Sursa: Ministerul Finantelor Publice