Modificarea Regulamentului BNR nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili
In M. Of. nr. 54 din 23 ianuarie 2012 a fost publicat Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/2012 pentru modificarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili.
Din cuprins:
ART. I
Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile permanente acordate de aceasta participantilor eligibili, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 84 din 1 februarie 2008, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, literele b) si c) vor avea urmatorul cuprins:
“b) cumparari reversibile – repo – de active eligibile pentru tranzactionare – tranzactii reversibile in cadrul carora, in scopul injectarii de lichiditate, Banca Nationala a Romaniei cumpara de la participanti eligibili active eligibile pentru tranzactionare, cu angajamentul acestora de a rascumpara respectivele active la o data ulterioara si la un pret stabilit la data incheierii tranzactiei. Transferul proprietatii asupra activelor eligibile respective se realizeaza prin mecanismul <<livrare contra plata>>;
c) vanzari reversibile – reverse repo – de active eligibile pentru tranzactionare – tranzactii reversibile in cadrul carora, in scopul absorbtiei de lichiditate, Banca Nationala a Romaniei vinde participantilor eligibili active eligibile pentru tranzactionare, angajandu-se sa rascumpere respectivele active la o data ulterioara si la un pret stabilit la data incheierii tranzactiei. Transferul proprietatii asupra activelor eligibile respective se realizeaza prin mecanismul <<livrare contra plata>>;”.
2. La articolul 2, alineatul (4) va avea urmatorul cuprins:
“(4) Pentru participarea la operatiunile de piata monetara si la facilitatile de depozit ale Bancii Nationale a Romaniei, bancile, bancile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, bancile de economisire si creditare in domeniul locativ, persoane juridice romane, sucursalele din Romania ale institutiilor de credit din state membre, respectiv din state terte, cu exceptia sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit emitente de moneda electronica, trebuie sa aiba calitatea de participant la sistemul ReGIS, iar pentru participarea la operatiunile de piata monetara si la facilitatile de creditare ale Bancii Nationale a Romaniei ce implica tranzactii cu titluri de stat si/sau certificate de depozit, acestea trebuie sa aiba si calitatea de participant la sistemul de depozitare si decontare SaFIR.”
3. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
“ART. 5
Activele eligibile pentru tranzactionare si pentru garantare sunt evaluate zilnic de Banca Nationala a Romaniei la pretul ajustat (%), determinat prin deducerea unor marje (haircuturi), exprimate procentual, din pretul (%) stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru toate categoriile de active eligibile. Pretul (%), precum si marjele (haircuturile) aferente activelor eligibile pentru tranzactionare si pentru garantare sunt puse la dispozitia participantilor de catre Banca Nationala a Romaniei, prin mijloace de comunicare specifice sistemului SaFIR.”
4. La articolul 10, alineatele (2) si (3) vor avea urmatorul cuprins:
“(2) Valoarea totala de rascumparare a activelor eligibile pentru tranzactionare se compune din valoarea de vanzare si dobanda datorata la scadenta, aferenta valorii respectivelor active vandute. Rata dobanzii aplicate este rata dobanzii simple, cu conventia NUMAR DE ZILE / 360.
(3) Valoarea activelor eligibile pentru tranzactionare, care fac obiectul cumpararilor/vanzarilor reversibile – repo/reverse repo – trebuie sa acopere in permanenta valoarea de rascumparare a acestora.”
5. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
“(2) Valoarea activelor eligibile aduse in garantie trebuie sa acopere in proportie de 100% creditul acordat si dobanda aferenta.”
6. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
“ART. 21
Acordarea creditului lombard este conditionata de colateralizarea acestuia cu active eligibile. Garantiile trebuie constituite pana la momentul acordarii creditului, iar valoarea acestora trebuie sa acopere in proportie de 100% creditul si dobanda aferenta.”
ART. II
Prezentul regulament intra in vigoare in termen de 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.