KPMG: Serviciile Cloud – un accelerator al eficientei in sectorul public
Intr-o perioada in care lipsa de transparenta si complexitatea proceselor creeaza obstacole in utilizarea corespunzatoare a competentelor organizatiilor guvernamentale din Romania, serviciile Cloud raspund acestor constrangeri, oferind o serie de beneficii viabile.
Acesta nu este doar cazul Romaniei. Alte guverne s-au confruntat cu aceleasi probleme si au fost nevoite sa ia masuri pentru a se transforma si a putea crea valoare. Cu toate ca sunt noi si inca in curs de maturizare, serviciile Cloud s-au dovedit o alternativa demna de luat in considerare si numeroase guverne au decis deja sa profite de avantajele oferite de Cloud.
Un sondaj efectuat de KPMG cu privire la perspectivele exploatarii serviciilor Cloud in sectorul public a aratat ca desi adoptarea de catre guverne a acestor servicii se desfasoara lent, aceasta este pe punctul de a se accelera. Mediile Cloud sunt deja utilizate in prezent pentru reducerea costurilor operationale. Astfel de modele permit optimizarea utilizarii activelor si cresterea flexibilitatii atat in ceea ce priveste amploarea cat si domeniul de aplicare a serviciilor IT.
Rezultatele sondajului indica faptul ca deja un numar ridicat de organizatii guvernamentale iau masuri pentru a intelege mai bine avantajele oferite de Cloud. Astfel, 29% dintre respondentii din sectorul public au afirmat ca au dezvoltat o strategie cu privire la Cloud, 24% au testat deja conceptul de Cloud, in timp ce 19% dintre acestia au implementat partial serviciile Cloud.
Dintre factorii de ordin economic ce stau la baza migrarii catre Cloud, atat sectorul public cat si cel privat au indicat reducerea costurilor (50% dintre respondentii din fiecare sector) si obtinerea unei mai bune interactiuni cu clientul, respectiv cetateanul si furnizorii (39% dintre respondentii din fiecare sector). Totusi, companiile din sectorul privat considera ca imbunatatirea timpului de raspuns la semnalele pietei reprezinta un factor economic important (35% dintre respondenti), in timp ce guvernele considera cresterea transparentei ca fiind un factor economic critic (37% dintre respondenti).
„Deficitele de buget si programele de austeritate din numeroase tari, inclusiv Romania, reprezinta un motiv convingator pentru ca guvernele sa acorde atentie mai mare posibilitatilor de economisire”, a declarat Aurelia Costache, Partener pentru Management Consulting in cadrul KPMG Romania.
De asemenea, conform sondajului, aproape trei sferturi (73%) din respondentii din organizatiile guvernamentale au afirmat ca reducerile de cost ar reprezenta un motiv serios pentru ca organizatia lor sa migreze catre serviciile Cloud. Cu toate acestea, problema care ramane este aceea ca numerosi respondenti nu sunt inca convinsi ca economiile de costuri promise de Cloud sunt reale, accesibile sau macar sustenabile.
Asigurarea securitatii si cresterea increderii
Desi ingrijorarea pe care o arata guvernele cu privire la securitate depaseste cu putin grija demonstrata de companiile din mediul privat (47% fata de 44%), marile organizatii guvernamentale au o opinie diferita, considerand securitatea ca factor critic pentru implementarea Cloud, cu o rata a raspunsurilor de 56%, mai ridicata decat cea a marilor companii private sau a organizatiilor guvernamentale mai mici (45%, respectiv 33%).
Una dintre explicatiile pentru atentia crescuta acordata securitatii serviciilor Cloud este ca, in plus fata de datele cu caracter personal detinute de guverne, care deseori sunt confidentiale, guvernele sunt deseori tinta preferata a hackerilor.
Beneficii
„Avantajul adoptarii serviciilor Cloud poate fi extrem de semnificativ pentru departamentele guvernamentale IT, prin eficientizarea proceselor si reorientarea angajatilor IT catre activitati creatoare de valoare, precum si prin abilitatea crescuta de a accesa resursele IT si infrastructura necesara” spune Aurelia Costache, Partener pentru Management Consulting in cadrul KPMG Romania. Prin implementarea serviciilor Cloud, Guvernele isi pot directiona resursele spre indeplinirea propriilor obiective si, pe masura ce adoptarea serviciilor Cloud trece de la concept la implementare, este foarte probabil ca inovarea va aparea ca un produs secundar al acestui proces. Pe masura ce serviciile Cloud reduc amprenta operatiilor IT, agentiile guvernamentale se vor putea concentra intr-o mai mare masura asupra eficientei propriilor lor programe si mai putin pe managementul serviciilor IT.
Serviciile Cloud pot fi utilizate pentru a eficientiza interoperabilitatea dintre diferitele agentii guvernamentale, a reduce redundanta si urmari/monitoriza eficacitatea planurilor guvernamentale, realizand in acelasi timp transparenta la nivel guvernamental intr-un ritm mai rapid.
Adoptarea serviciilor Cloud in sectorul medical va facilita furnizarea produselor si serviciilor de ingrijire medicala catre pacientii aflati in zone indepartate si catre cei care au acces limitat la servicii medicale de calitate.
De asemenea, datorita serviciilor Cloud sistemul de invatamant va deveni mai interactiv si mai inovator, asigurand resurse de o valoare unica, ce devin astfel disponibile tuturor studentilor. Aceasta abordare ar putea schimba modul in care invatamantul este asigurat si finantat.
Guvernele din intreaga lume adopta deja masuri in vederea implementarii serviciilor Cloud. Un exemplu il reprezinta Ontario, Canada, unde a fost testat un proiect pilot Cloud privat. Proiectul pilot s-a concentrat pe accesarea si gestionarea serviciilor partajate precum email si instrumente de colaborare si, conform coordonatorilor proiectului, acum „sunt mai bine informati si se afla in pozitia de a culege roadele eforturilor lor pentru a vedea ce potential exista pentru serviciile Cloud in sectorul public din Ontario.”
Ce ne ofera viitorul?
„Guvernele din intreaga lume intentioneaza sa-si digitalizeze economiile pentru a conecta toti membrii societatii prin accesul la continutul digital si utilizarea in comun a acestuia prin intermediul Internetului din orice loc si in orice moment, pentru a munci, a se recrea, a consuma si a invata”, spune Aurelia Costache. „Serviciile Cloud reprezinta o platforma care, atunci cand va fi combinata cu Internetul si cu un acces crescut la dispozitive personale puternice, va face Economia Digitala cu adevarat posibila. Migrarea catre un guvern care utilizeaza servicii Cloud poate genera oportunitati semnificative de inovare si de transformare a proceselor si serviciilor. Ținand cont de transformarile prin care trece Romania in prezent, acum este momentul pentru a accesa serviciile Cloud si a inova.”
Despre sondaj
La acest sondaj au participat 429 de angajati guvernamentali in functii executive, precum si 808 membri executivi din sectorul privat din 10 tari. De asemenea, s-au realizat interviuri individuale cu o serie de membri guvernamentali in pozitii de conducere. Țarile incluse in sondaj au fost: Australia, Canada, Danemarca, Italia, Olanda, Singapore, Africa de Sud, Spania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii. Studiul a avut in vedere trei factori: dimensiunea organizatiei, nivelul autoritatii guvernamentale si tarile selectate, care au acoperit toate continentele.
Mai mult de jumatate dintre respondentii la nivel guvernamental (53 %) lucreaza la nivel national si 31 % din respondenti au functii decizionale in cadrul guvernului. Aproape jumatate dintre respondentii guvernamentali (46 %) au bugete de cel putin 1 miliard USD sau mai mult si 23 % au bugete de 10 miliarde USD sau mai mult.
Sursa: KPMG