Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 14^1 din OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta

In M. Of. nr. 557 din 7 august 2012 a fost publicat Ordinul comun al viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice si al ministrului afacerilor europene nr. 1022/851/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 14^1 din OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

Din cuprins:
ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. 14^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
ART. 2
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor art. 14^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta

ART. 1
(1) In termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, Autoritatea de certificare si plata comunica Directiei generale de programare bugetara si Directiei generale de sinteza a politicilor bugetare din cadrul Ministerului Finantelor Publice sumele incasate si utilizate pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative, din sumele primite suplimentar de Romania in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.311/2011 al Parlamentului European si al Consiliului din 13 decembrie 2011 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului in ceea ce priveste anumite dispozitii referitoare la gestiunea financiara pentru anumite state membre care se confrunta cu dificultati grave sau sunt amenintate de astfel de dificultati cu privire la stabilitatea lor financiara, detaliate pe fiecare program operational, respectiv pe fiecare ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management. Sumele mai sus mentionate, utilizate pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2012, se vor reconstitui de catre Autoritatea de certificare si plata din sumele rambursate de Comisia Europeana.
(2) In termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice, Autoritatea de certificare si plata comunica autoritatilor de management, Directiei generale de programare bugetara si Directiei generale de sinteza a politicilor bugetare din cadrul Ministerului Finantelor Publice sumele incasate in conturile gestionate de Autoritatea de certificare si plata incepand cu data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2012 din sumele primite suplimentar de Romania in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.311/2011, detaliate pe fiecare program operational, respectiv pe fiecare ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management.
(3) In termen de 5 zile lucratoare de la data incasarii sumelor primite suplimentar de la Comisia Europeana in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.311/2011, Autoritatea de certificare si plata comunica autoritatilor de management, Directiei generale de programare bugetara si Directiei generale de sinteza a politicilor bugetare din cadrul Ministerului Finantelor Publice sumele incasate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentelor norme, detaliate pe fiecare program operational, respectiv pe fiecare ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management.
ART. 2
(1) In termen de 7 zile lucratoare de la incasarea sumelor primite suplimentar de la Comisia Europeana in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.311/2011 sau de la reconstituirea sumelor conform art. 1 alin. (1), respectiv in termen de 7 zile de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice pentru sumele aflate in sold, Autoritatea de certificare si plata vireaza echivalentul in lei al acestor sume, calculat la cursul Bancii Nationale a Romaniei valabil in ziua efectuarii schimbului valutar, din contul 54.01.01.00 “Disponibil din fonduri externe nerambursabile pentru finantarea programelor operationale din cadrul obiectivului convergenta” in contul de venituri ale bugetului de stat 20.45.01.22 “Sume primite in cadrul mecanismului top-up” deschis pe codul de identificare fiscala al fiecarui ordonator principal de credite cu rol de autoritate de management.
(2) Autoritatile de management care gestioneaza programele operationale pentru care primesc suplimentar sume potrivit art. 1 au obligatia de a solicita ordonatorilor principali de credite ai ministerelor in cadrul carora functioneaza majorarea bugetelor, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la incasarea in conturile de venituri bugetare a echivalentului in lei al sumelor mentionate la alin. (1), prezentand acestora urmatoarele documente justificative:
a) comunicarea prevazuta la art. 1;
b) copia extrasului contului de venituri bugetare deschis la Trezoreria Statului, in care au fost incasate sumele virate de Autoritatea de certificare si plata.
ART. 3
Ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management analizeaza documentele justificative prevazute la art. 2 alin. (2) si in termen de doua zile lucratoare le transmit Ministerului Finantelor Publice in vederea introducerii modificarilor in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat, precum si in volumul si structura bugetelor ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management.
ART. 4
(1) Ministerul Finantelor Publice, pe baza documentelor prezentate de ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management, introduce modificarile corespunzatoare in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat, precum si in volumul si structura bugetelor acestora.
(2) Sumele introduse in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat vor fi prevazute distinct atat la partea de venituri, cat si la partea de cheltuieli, dupa cum urmeaza:
a) la partea de venituri ale bugetului de stat vor fi prevazute la capitolul 45.01 “Sume primite de la UE/alti donatori in contul platilor efectuate si prefinantari”, la o pozitie distincta, respectiv subcapitolul 45.01.22 “Sume primite in cadrul mecanismului top-up”;
b) la partea de cheltuieli, in bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management, pentru programele operationale care utilizeaza mecanismul platii indirecte, vor fi prevazute la titlul 56 “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, dupa caz, la articolele:
– 56.29 “Cheltuieli din sumele primite in cadrul mecanismului top-up”;
– 56.30 “Transferuri din bugetul de stat din sumele primite in cadrul mecanismului top-up catre bugetele locale”;
– 56.31 “Transferuri din bugetul de stat catre ONG-uri, societati comerciale, institutii publice finantate partial sau integral din venituri proprii si alti beneficiari de drept public sau privat necesare sustinerii derularii proiectelor finantate din FEN postaderare, din sumele incasate in cadrul procedurii top-up”;
c) la ordonatorul principal de credite cu rol de autoritate de management pentru programul operational care utilizeaza mecanismul platii directe, acestea se vor reflecta la titlul 56 “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, la pozitia de clasificatie 56 XX.04, unde XX reprezinta codul programului conform clasificatiei bugetare, la care se adauga alineatul 04 “Cheltuieli din sumele primite in cadrul mecanismului top-up”.
ART. 5
Ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management pot deschide si utiliza creditele bugetare suplimentate conform art. 4 numai pentru destinatiile aprobate conform art. 14^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, aprobata cu modificari prin Legea nr. 362/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 6
(1) Ordonatorii principali de credite cu rol de autoritati de management, pana la data de 15 decembrie a fiecarui an, pot solicita Ministerului Finantelor Publice deschiderea creditelor aprobate la titlul 56 “Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, articolele prevazute la art. 4 alin. (2) lit. b) si c), si le repartizeaza autoritatilor de management in scopul utilizarii cu destinatiile prevazute de lege.
(2) Ministerul Finantelor Publice aproba solicitarea mentionata la alin. (1), formulata de ordonatorii de credite cu rol de autoritate de management, in termen de maximum 3 zile lucratoare.
(3) Pana la data de 22 decembrie a fiecarui an, autoritatile de management solicita unitatii Trezoreriei Statului virarea in contul de disponibil 50.01.46 “Disponibil din sume aferente mecanismului top-up”, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management, a sumelor primite in cadrul mecanismului top-up care nu mai pot fi utilizate pana la finele anului bugetar, determinate ca diferenta intre veniturile bugetare incasate de la Autoritatea de certificare si plata in contul de venituri bugetare prevazute la art. 4 alin. (2) lit. a) si totalul platilor care au fost dispuse de la subdiviziunea de cheltuieli bugetare prevazuta la art. 4 alin. (2) lit. b) si c). La solicitarea adresata unitatii Trezoreriei Statului va fi anexata situatia prevazuta in anexa.
(4) La data primirii solicitarii prevazute la alin. (3), unitatile Trezoreriei Statului transfera sumele prevazute la pct. 3 din anexa, din contul de venituri bugetare prevazute la art. 4 alin. (2) lit. a), codificat cu codul de identificare fiscala al acestora, in contul 50.01.46 “Disponibil din sume aferente mecanismului top-up”, deschis pe numele ordonatorului principal de credite cu rol de autoritate de management.
(5) Pana la data de 22 decembrie a fiecarui an, ordonatorii principali de credite cu rol de autoritate de management vor efectua retragerea creditelor bugetare deschise si neutilizate in cadrul mecanismului top-up. Pana la aceeasi data, acestia vor solicita Ministerului Finantelor Publice introducerea modificarilor corespunzatoare in volumul si structura veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat, precum si in volumul si structura bugetelor acestora, constand in diminuarea bugetelor respective cu sumele transferate in contul de disponibil potrivit prevederilor alin. (4).
(6) Sumele existente la finele anului in contul de disponibil 50.01.46 “Disponibil din sume aferente mecanismului top-up” se transfera in primele 5 zile lucratoare ale anului urmator de catre ordonatorii principali de credite cu rol de autoritati de management, in contul de venituri ale bugetului de stat prevazute la art. 4 alin. (2) lit. a). Utilizarea cu aceeasi destinatie a sumelor astfel transferate se efectueaza numai dupa majorarea cu sumele respective a veniturilor si cheltuielilor bugetului de stat, precum si a bugetelor ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritati de management, prin introducerea modificarilor corespunzatoare in aceste bugete conform procedurii prevazute la art. 2 alin. (2), art. 3 si 4.
ART. 7
Sumele incasate de Autoritatea de certificare si plata dupa data de 10 decembrie a fiecarui an, conform prevederilor art. 1, vor fi pastrate in contul denominat in euro, deschis la Banca Nationala a Romaniei. Echivalentul in lei al acestor sume va fi transferat de Autoritatea de certificare si plata in primele 7 zile lucratoare ale anului urmator, conform prevederilor art. 2 alin. (1), urmand ca majorarea creditelor bugetare aferente bugetelor ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management sa se realizeze conform art. 2 alin. (2), art. 3 si 4.
ART. 8
Anexa face parte integranta din prezentele norme metodologice.

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close