Emil Calota, ANRE: La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate de 24% energie regenerabila
Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie cu 60% mai mare decat era la inceputul acestui an, cand in sistem figurau 2.334 de MW in comparatie cu 3.670 de MW, potrivit datelor Transelectrica.
Cel mai mare avans l-au avut panourile fotovoltaice, care au ajuns la 656 de MW, fata de doar 49 de MW la inceputul acestui an. Si la eoliene a fost un salt mare, la 2.459 de MW, fata de 1.800 de MW in ianuarie.
In 2013 a fost instalata aceasta capacitate-record, intrucat este ultimul an cand producatorii de energie verde mai beneficiaza de schema de sprijin in forma actuala.
Subventiile pentru producatorii de energie din surse regenerabile sub forma certificatelor verzi vor fi reduse drastic incepand de anul viitor, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la inceputul acestei luni.
„Vom reduce de anul viitor subventiile pentru energia regenerabila. Am pregatit un proiect de act normativ in acest sens”, a declarat Nita.
El a adaugat ca, in continuare, se doreste exceptarea marilor consumatori de energie de la plata a 50% din certificatele verzi, insa nu este sigur ca acest lucru va putea fi implementat incepand de anul viitor, intrucat este nevoie de acordul autoritatilor de la Bruxelles.
Numarul mare de turbine eoliene si de panouri fotovoltaice instalate in ultimii 2 – 3 ani a urcat foarte mult factura consumatorilor, in special in cazul industriei energofage.
Certificatele verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila sunt platite de toti consumatorii din Romania, in factura finala la electricitate.
La finele lunii noiembrie, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au anuntat ca Romania si-a atins deja tinta de energie regenerabila asumata in fata Comisiei Europene pentru anul 2020.
„Am constatat ca schema de sprijin nu mai raspunde realitatilor. La 1 ianuarie 2014, Romania isi atinge cotele asumate de 24% energie regenerabila din totalul consumului. Astfel ca va anuntam ca am informat comisiile de specialitate din Parlament si Guvernul ca trebuie reconsiderate cotele obligatorii”, a spus vicepresedintele ANRE, Emil Calota.
La randul sau, Rodin Traicu, membru in Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a precizat ca toate statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu aceasta problema.
„Am stat de vorba cu autoritati din tarile din regiune si au aceeasi problema. Spre exemplu, cehii au spus ca au de gand sa diminueze schema anul viitor, iar din 2015 aceste investitii sa fie pe propriile picioare. Noi asteptam pozitia Bruxelles-ului”, a spus Traicu.
Sursa: Agerpres