Conditiile pentru a comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei

In M. Of. nr. 786 din 16 decembrie 2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei.

Din cuprins:

ART. 1

Prezentul ordin stabileste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei.

ART. 2

In sensul prezentului ordin urmatorii termeni se definesc astfel:

– produs de panificatie – produsul – paine, cornuri, chifle, batoane, minibaghete, franzelute, impletituri etc. – obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare iodata, cu sau fara enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fara alte adaosuri. Se excepteaza de la aceasta definitie produsele de panificatie cu umpluturi;

– aditivi alimentari, auxiliari tehnologici – conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari;

– enzima alimentara – astfel cum este definita in art. 3 alin. (2) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare si de modificare a Directivei 83/417/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 al Consiliului, a Directivei 2000/13/CE, a Directivei 2001/112/CE a Consiliului si a Regulamentului (CE) nr. 258/97.

ART. 3

Nu se admite prezenta in compozitia produselor de panificatie a colorantilor, cu exceptia E 150 a – d – zaharuri si melase caramelizate – la painea din malt.

ART. 4

La comercializarea produselor de panificatie neambalate pe teritoriul Romaniei, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

– denumirea produselor;

– denumirea furnizorului;

– cantitatea neta/bucata;

– pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;

– pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg;

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare. Informarea se poate face prin inscrierea pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma – comunicare verbala -, fara risc de confuzie.

ART. 5

Produsele de panificatie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilitatii minimale, avand in vedere ca, prin natura lor, sunt comercializate in 24 de ore de la fabricatie.

ART. 6

(1) Produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

– denumirea sub care se vinde produsul;

– lista cuprinzand ingredientele;

– cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;

– cantitatea neta;

– data durabilitatii minimale;

– conditiile de depozitare sau folosire atunci cand acestea necesita indicatii speciale;

– denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;

– locul de origine sau de provenienta daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a produsului;

– instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare;

– o mentiune care sa permita indicarea lotului;

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

– pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;

– pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.

(2) La comercializarea produselor de panificatie ambalate, operatorii economici sunt obligati sa afiseze in structurile de vanzare urmatoarele elemente:

– denumirea sub care se vinde produsul;

– denumirea furnizorului;

– cantitatea neta/bucata;

– pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;

– pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.

ART. 7

(1) Pentru produsele de panificatie neambalate sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate, conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin.

(2) Pentru produsele de panificatie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum si pentru produsele provenite din tari membre ale UE sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate stabilite de producatori sau valabile legal in acele tari, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializeaza produsele.

ART. 8

(1) Produsele de panificatie se comercializeaza in unitati autorizate, cu respectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare. In cazul magazinelor generale, produsele de panificatie se comercializeaza in zone de expunere individualizate.

(2) In cazul constatarii nerespectarii conditiilor igienico-sanitare la transport, manipulare, depozitare, comercializare, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor informeaza institutiile responsabile cu atributii in domeniu.

ART. 9

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor efectueaza, lunar si/sau ori de cate ori se impune, controale pe piata.

ART. 10

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.

ART. 11

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 165/2011 pentru stabilirea conditiilor privind cantitatea neta pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care produc sau comercializeaza paine pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 622 din 1 septembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se abroga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close