2014, optimist din punctul de vedere al directorilor generali ai companiilor din Romania

feature photo

 

Nivelul de incredere este in crestere la nivel global

Directorii generali din Romania sunt optimisti cu privire la perspectivele de crestere ale veniturilor companiilor pe care le conduc, 86% dintre acestia declarandu-se increzatori in cresterea acestora in urmatoarele 12 luni, iar dintre acestia 39% sunt foarte increzatori. Pe termen mai lung, 96% dintre directorii generali participanti la sondaj cred in majorarea veniturilor companiilor lor in urmatorii 3 ani, iar 49% sunt foarte increzatori. Aceste tendinte sunt similare celor inregistrate la nivel global.

Evolutia economiei globale

La nivel global, de doua ori mai multi directori generali decat anul trecut mizeaza pe o imbunatatire a situatiei economiei mondiale in urmatoarele 12 luni, iar 39% dintre acestia declara ca sunt foarte increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor in 2014, potrivit concluziilor celei de-a 17 editii a raportului PwC Global CEO Survey.

Procentul directorilor generali care mizeaza pe o imbunatatire a situatiei economiei globale in urmatoarele 12 luni a crescut la 44%, fata de doar 18% anul trecut. De asemenea, numai 7% dintre respondenti vad o deteriorare a situatiei economice globale in acest an, fata de 28% in 2013.

In plan regional, directorii generali din Europa Occidentala sunt cei mai increzatori cu privire la perspectivele economiei globale pe termen scurt (50% mizand pe cresterea acesteia), pe masura ce se inmultesc semnele de redresare ale economiei Zonei Euro. Acestia sunt urmati de directorii generali din Orientul Mijlociu (49%), regiunea Asia-Pacific (45%), America Latina (41%), America de Nord (41%), si Africa (40%). In schimb, directorii generali din Europa Centrala si de Est sunt mai putin increzatori, doar 26% mizand pe imbunatatirea situatiei economice globale. Directorii generali din Romania fac insa exceptie de la tendintele regionale, 45% dintre acestia cred ca situatia economiei globale se va imbunatati in urmatoarele 12 luni, in comparatie cu 13% anul trecut.

„Sondajele care masoara asteptarile jucatorilor din piata sunt foarte bune semnale ale tendintelor economice. Cresterea semnificativa a numarului directorilor generali increzatori in perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor lor ar putea indica intrarea intr-un nou ciclu de crestere a economiei globale, care probabil ca va dura mai mult timp (de obicei ciclurile de expansiune sunt mai lungi decat cele de recesiune), insa ritmul acestei cresteri ar putea fi unul lent. De exemplu, in Statele Unite, inainte de instalarea recesiunii in decembrie 2007, economia a crescut timp de 16 ani continuu (din 1991), cu singura exceptie a doua trimestre din 2001, ca urmare a atentatelor teroriste de pe 11 septembrie 2001. Cu toate acestea, nu exista nicio garantie ca viitorul ciclu de crestere va fi la fel de lung”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

In functie de industrie, directorii generali din sectorul turismului s-au declarat cei mai increzatori in perspectivele de crestere din urmatoarele 12 luni (46%), urmati de cei din sectorul bancar si al pietelor de capital (45%), retail (44%), servicii financiare (44%), asset management (44%), comunicatii (44%), inginerie si constructii (41%). Directorii generali din industria metalurgica sunt cei mai pesimisti la nivel global, doar 19% dintre acestia cred in cresterea veniturilor companiilor lor in urmatoarele 12 luni.

„Directorii generali au reusit sa-si conduca cu succes companiile in perioada recesiunii si acum mai multi dintre acestia sunt increzatori atat in capacitatea companiilor lor de a-si majora veniturile, cat si cu privire la perspectivele economiei globale. Pe de alta parte, directorii generali sunt constienti ca mentinerea unei cresteri sustinute in perioada post-criza va fi una dificila, mai ales in conditiile in care se vor confrunta cu o incetinire a cresterii economice a pietelor emergente”, a precizat Vasile Iuga.

„Exista in continuare ingrijorari la nivelul directorilor generali, iar acestia transmit un mesaj clar autoritatilor publice ca sunt preocupati de supra-reglementare, povara fiscala si deficitele bugetare aflate la niveluri foarte ridicate. In privinta viitorului, directorii generali se asteapta la trei tendinte globale majore – progresul tehnologic rapid, schimbarile demografice si de putere economica – acesti trei factori urmand sa aiba cel mai mare impact asupra companiilor lor. Identificarea modalitatilor prin care aceste tendinte globale pot fi folosite in beneficiul companiilor este cheia succesului viitor”, a adaugat Vasile Iuga.

Cresterea veniturilor companiilor

In privinta companiilor pe care le conduc, 39% dintre directorii generali din intreaga lume sunt „foarte increzatori” in perspectivele de crestere ale acestora in urmatoarele 12 luni. Acest lucru marcheaza o crestere fata de procentul de 36% inregistrat anul trecut. Increderea in posibilitatea majorarii veniturilor companiilor a atins nivelul minim de 21% in 2009.

Directorii generali din Orientul Mijlociu (69%) sunt cei mai increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor lor pe termen scurt, in crestere fata de procentul de 53% inregistrat anul trecut. Acestia sunt urmati de directorii generali din regiunea Asia-Pacific, unde 45% dintre respondenti mizeaza pe cresterea veniturilor companiilor lor, fata de 36% anul trecut.

In Europa Occidentala, increderea a crescut cu 8% fata de nivelul minim atins anul trecut ajungand la 30%. Dar in Africa, nivelul de incredere este pe o panta descendenta. Doar 40% dintre directorii generali din Africa sunt foarte increzatori in perspectivele de crestere ale veniturilor companiilor lor in urmatoarele 12 luni, in scadere fata de nivelul de 44% de anul trecut si de 57% in 2012. Nivelul de incredere a scazut de asemenea in randul directorilor generali din America Latina la 43%, fata de 53% anul trecut. In acelasi timp, increderea directorilor generali din America de Nord ramane la acelasi nivel de 33%

La nivel de tara, nivelurile de incredere variaza foarte mult: de la niveluri foarte ridicate raportate de directorii generali din Rusia, unde 53% dintre directorii generali se declarara increzatori in cresterea veniturilor, urmati de cei din Mexic (51%), Coreea de Sud (50%). Se observa ca in Coreea de Sud s-a produs un reviriment foarte puternic al increderii, de la doar 6% anul trecut. Urmeaza directorii generali din India (49%), China (48%), Elvetia (42%), Brazilia (42%), Statele Unite (36%), Germania (33%), Marea Britanie (27%), Canada (27%), Japonia (27%), Italia (27%), Franta (22%) si, in final, Argentina, unde doar 10% dintre directorii generali sunt increzatori in cresterea veniturilor companiilor lor in 2014. (vezi nota 2)

Principalele ingrijorari ale directorilor generali

 

Pe masura ce perspectiva directorilor generali asupra economiei se imbunatateste, se produce si o schimbare in ceea ce priveste principalele ingrijorari ale acestora. Actiunile guvernamentale, sau absenta acestora, sunt pe primul loc in privinta ingrijorarilor directorilor generali. Nivelul de preocupare cu privire la supra-reglementare (72%) si la deficitele bugetare (71%) este cel mai ridicat inregistrat de cand PwC realizeaza rapoartele Global CEO Survey pana in prezent. Tarile in care directorii generali se declara foarte ingrijorati de supra-reglementare sunt Franta (88%), Australia (85%), India (82%) si Germania (77%). In Statele Unite, directorii generali sunt preocupati indeosebi de deficitul bugetar (92%), urmati de cei din Argentina (90%) si din Franta (84%).

In plus, directorii generali sunt preocupati aproape in egala masura si de o incetinire a cresterii in economiile emergente (65%), ca si de cresterea lenta de pe pietele dezvoltate (71%). Alte ingrijorari majore se refera la cresterea poverii fiscale (70%), disponibilitatea abilitatilor profesionale cheie (63%), volatilitatea ratei de schimb valutar (60%) si instabilitatea pietelor de capital (59%).

Insa temerile pentru securitatea cibernetica – inclusiv securitatea datelor – sau viteza transformarilor tehnologice au fost citate drept amenintari de mai putin de jumatate dintre directorii generali.

In privinta reglementarii, aproape 80% dintre directorii generali sustin ca aceasta a dus la cresterea costurilor, in vreme ce 52% declara ca reglementarea a facut mai dificila atragerea angajatilor talentati. De asemenea, 40% cred ca reglementarea le-a ingreunat eforturile de a urmari o oportunitate de piata sau o inovatie. La polul plus, mai bine de jumatate dintre directorii generali cred ca reglementarea a dus la cresterea calitatii serviciilor.

Pregatirile pentru viitor

Atunci cand au fost intrebati care sunt factorii care vor determina cresterea viitoare, dezvoltarea de noi produse si servicii a fost identificata de 35% dintre directorii generali drept principala oportunitate de crestere, in comparatie cu doar 25% dintre acestia anul trecut. Cei care au in vedere derularea unei fuziuni si achizitii sau o alianta strategica in acest an au crescut la 20% dintre respondenti, fata de 17% anul trecut. Directorii generali declara ca exploreaza oportunitatile de crestere si pe alte piete emergente in afara celor din BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), si vad perspective bune de crestere in urmatorii 3-5 ani in Indonezia, Mexic, Turcia, Thailanda si Vietnam. Statele Unite, Germania si Marea Britanie sunt de asemenea bine vazute in topul destinatiilor ce ofera bune perspective de crestere.

In Romania, 47% dintre directorii generali vad oportunitati de crestere venind din inovatia in materie de produse si servicii, iar 24% dintre acestia din extindere pe pietele unde deja activeaza. Cand au fost intrebati in privinta pietele externe cele mai importante pentru cresterea companiilor lor in urmatoarele 12 luni, 27% dintre directorii generali din Romania s-au referit la Germania, iar 18% la Rusia.

Directorii generali, la nivel global, sunt de asemenea mai ambitiosi in privinta planurilor de extindere a personalului in urmatorul an. Jumatate dintre directorii generali se asteapta sa recruteze noi angajati in urmatoarele 12 luni, in comparatie cu 45% anul trecut. Sectoarele in care s-ar putea face cele mai multe angajari includ tehnologia (63%), serviciile pentru afaceri (62%) si asset managementul (58%).  (vezi nota 3)

Pe masura ce economia se stabilizeaza, directorii generali au identificat tendintele majore care vor avea un impact asupra companiilor lor in urmatorii cinci ani. Pe primul loc este progresul tehnologic, mentionat de 81% dintre directorii generali, urmat de schimbarile demografice (60%), si cele de putere economica la nivel global (59%)

Pentru a putea face fata acestor provocari, directorii generali declara ca isi revizuiesc strategiile de management al talentelor (93%), strategiile de achizitie si retentie a clientilor (91%), investitiile in tehnologie (90%), structura organizatorica (89%) si folosirea si administrarea bazelor de date (88%).

Mai mult de jumatate dintre directorii generali declara ca actualul orizont de timp pentru care isi formuleaza planuri de dezvoltarea este de trei ani, insa doar 40% dintre acestia cred ca este intervalul de timp ideal pentru care sa faci planificarea.

Despre raport:

  1. 1.       Metodologia raportului:

 

Pentru cea de-a 17-a editie anuala a raportului PwC Global CEO Survey au fost derulate 1344 de interviuri in 68 de tari din intreaga lume in ultimul trimestru al anului 2013. In functie de regiune, 445 de interviuri au fost derulate in Asia Pacific, 442 in Europa, 212 in America de Nord, 165 in America Latina, 45 in Africa si 35 in Orientul Mijlociu. In Romania au fost realizate 49 de interviuri.

 

Un raport detaliat cu raspunsurile directorilor generali din Romania va fi publicat in perioada urmatoare.

 

  1. 2.      Lista tarilor si regiunilor cu procentul directorilor generali care se declara foarte increzatori in perspectivele de crestere in urmatoarele 12 luni.  

 

 

 

Procentajul directorilor generali foarte increzatori in perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatorul an

2014

2013

Rusia

53%

66%

Mexic

51%

62%

Coreea de Sud

50%

6%

India

49%

63%

China/Hong Kong

48%

40%

ASEAN

45%

40%

Danemarca

44%

NA

Elvetia

42%

18%

Brazilia

42%

44%

Global

39%

36%

Romania

39%

42%

Statea Unite

36%

30%

Australia

34%

30%

Germania

33%

31%

Scandinavia

30%

20%

Marea Britanie

27%

22%

Canada

27%

42%

Japonia

27%

18%

Italia

27%

21%

Venezuela

25%

30%

Africa de Sud

25%

45%

Spania

23%

20%

Franta

22%

13%

Argentina

10%

26%

 

 

 

  1. 3.     Lista industriilor cu procentul directorilor generali care au in vedere cresterea numarului de personal in acest an

 

Procentajul directorilor generali din sector care au in vedere cresterea numarului de angajati in acest an

 

2014

2013

Technologie

63%

44%

Servicii de Afaceri

62%

56%

Asigurari

59%

39%

Asset Management

58%

55%

Energie

56%

39%

Media si Divertisment

53%

43%

Sanatate

53%

43%

Banci si piete de capital

52%

44%

Comunicatii

52%

36%

Inginerie si constructii

51%

52%

Turism

51%

33%

Retail

51%

49%

Industria chimica

49%

43%

Industria bunurilor de larg consum

46%

40%

Servicii pentru consumatori si produse industrial

46%

N/A

Produse industrial

46%

36%

Industria auto

45%

44%

Industria hartiei si ambalajelor

45%

32%

Industria farmaceutica

44%

38%

Transport & logistica

40%

43%

Electricitate si utilitati

36%

41%

Industria miniera

25%

39%

Industria metalurgica

22%

28%

 

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close