Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei

In M. Of. nr. 28 din 14 ianuarie 2014 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 8/2014 pentru modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei.

Din cuprins:

ART. I

Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

“ART. 2

In sensul prezentului ordin urmatorii termeni se definesc astfel:

a) paine este produsul de panificatie preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe, care are un continut de zahar in substanta uscata de maximum 5% din greutate si grasimi in substanta uscata de maximum 5% din greutate si care prezinta cantitatea neta de minimum 300 de grame, cresterea acesteia fiind permisa numai din 100 in 100 de grame;

b) specialitati de panificatie sunt cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzelutele si impletiturile, care se incadreaza in grupa produselor de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071, care au compozitia painii, astfel cum este definita la lit. a) si care prezinta cantitatea neta de maximum 150 de grame;

c) aditivi alimentari, auxiliari tehnologici – conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari;

d) enzima alimentara – este definita conform art. 3 alin. (2) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 1.332/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind enzimele alimentare si de modificare a Directivei 83/417/CEE a Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999 al Consiliului, a Directivei 2000/13/CE a Consiliului si a Regulamentului (CE) nr. 258/97.”

2. La articolul 6, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:

“ART. 6

(1) Produsele de panificatie ambalate trebuie sa prezinte prin etichetare urmatoarele elemente pentru asigurarea informarii corecte, complete si precise a consumatorilor:

– denumirea sub care se vinde produsul;

– lista cuprinzand ingredientele;

– cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente conform prevederilor art. 8 din Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;

– cantitatea neta;

– data durabilitatii minimale;

– conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;

– denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;

– locul de origine sau de provenienta, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau la provenienta reala a produsului;

– instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare;

– o mentiune care sa permita indicarea lotului; se excepteaza cazul in care data durabilitatii minimale este indicata prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii, in aceasta ordine;

– ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.”

3. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:

“ART. 7

(1) Pentru produsele de panificatie neambalate sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate, pe durata de valabilitate, conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin.

(2) In cazul produselor de panificatie provenite din aluaturi precoapte, congelate sau semicongelate, precum si al produselor provenite din tari membre ale UE sunt acceptate scaderi ale cantitatii nete datorate pierderii de umiditate stabilite si valabile legal in acele tari, sarcina probei revenind operatorilor economici care comercializeaza produsele.

(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) painea cu o cantitate neta mai mare de 1.000 de grame, care se cantareste la locul de vanzare si care se poate vinde portionata, produsele cu destinatie speciala, ambalate si avizate conform legislatiei speciale in vigoare, precum si produsele cu destinatie religioasa.”

4. Articolul 8 va avea urmatorul cuprins:

“ART. 8

Produsele de panificatie se comercializeaza in unitati autorizate pentru comercializarea produselor alimentare, cu respectarea conditiilor igienico-sanitare prevazute de legislatia in vigoare. In cazul magazinelor generale, produsele de panificatie se comercializeaza in zone special amenajate astfel incat sa nu intre in contact cu alte produse.”

5. Anexa se modifica si se inlocuieste cu anexa ce face parte integranta din prezentul ordin.

ART. II

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la aceeasi data cu data intrarii in vigoare a Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei.

 

ANEXA 1

(Anexa la Ordinul nr. 392/2013)

 

Scaderi ale cantitatii nete pentru paine datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate

 

Nr.   Cantitatea neta a painii   Scadere a cantitatii

crt.            (g)              pentru 24 de ore

– maximum (%) –

1.    300                            8

2.    400                            6

3.    500 – 1.000                    4

4.    > 1.000                        < 4

5.    Specialitati                   8

 

 

 

 

Adauga comentariu

*

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării presupune că ești de acord cu utilizarea cookie-urilor. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close