CE: Cum sunt evaluate progresele Romaniei in sectorul economic, educational sau de sanatate

Comisia Europeana a publicat luni recomandari privind Programul national de reforma al Romaniei pentru 2014, care includ un aviz al Consiliului privind Programul de convergenta al Romaniei pentru 2014.
In general, capacitatea redusa a administratiei publice de a elabora si de a pune in aplicare politici constituie in continuare o provocare esentiala pentru Romania, care afecteaza dezvoltarea globala a tarii, mediul de afaceri si capacitatea de investitii publice si care, totodata, nu permite furnizarea unor servicii publice de o calitate suficienta.
Potrivit Comisiei Europene, frauda fiscala si evaziunea fiscala in domeniul TVA, inclusiv schemele transfrontaliere, accizele, contributiile de asigurari sociale si impozitele pe venit, raman o provocare majora.
Progresele concrete inregistrate in combaterea muncii nedeclarate sunt limitate, in timp ce eficacitatea strategiei de asigurare a respectarii obligatiilor fiscale este afectata de lipsa unor masuri de punere in aplicare realiste si obligatorii, precum si de atentia insuficienta acordata prevenirii.
In prezent este in curs o reforma a administratiei fiscale care este menita sa imbunatateasca eficienta acesteia, noteaza Comisia, potrivit careia cooperarea administrativa transfrontaliera, in special in domeniul TVA, ramane deficitara. Sarcina fiscala suportata de persoanele cu venituri salariale mici si medii ramane ridicata si incurajeaza munca nedeclarata si nedeclararea integrala a veniturilor.
Potrivit CE, Romania se confrunta cu riscuri de sustenabilitate pe termen lung, in special din cauza cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei. Exista preocupari cu privire la sustenabilitatea si adecvarea sistemului de pensii, avand in vedere procentul scazut al populatiei active care contribuie la sistemul de asigurari sociale fata de procentul persoanelor care beneficiaza de drepturi de pensie.
Utilizarea ineficienta a resurselor si gestionarea defectuoasa cresc riscul nesustenabilitatii bugetare in sectorul sanatatii. Reducerea utilizarii excesive a internarilor in spitale, precum si imbunatatirea asistentei medicale primare si a sistemelor de orientare a pacientilor catre centrele specializate vor asigura un raport mai bun cost-eficacitate. Au fost demarate noi reforme ale sistemului de sanatate menite sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei prin promovarea, printre altele, a accesului echitabil la servicii medicale de calitate.
Alta provocare majora mentionata de Comisie este rata ridicata de inactivitate, utilizarea insuficienta a potentialului fortei de munca si necesitatea de a spori calitatea si productivitatea muncii. Calitatea serviciilor publice de ocupare a fortei de munca si de reconversie profesionala este in continuare redusa, in pofida unor masuri la scara mica.
Reforma educatiei din 2011, care stabileste o agenda pe termen lung pentru imbunatatirea calitatii invatamantului la toate nivelurile, nu este inca pe deplin operationala, din cauza insuficientei resurselor financiare si umane. Rata de parasire timpurie a scolii este in continuare una dintre cele mai ridicate din UE si in prezent este mai ridicata decat cea inregistrata in 2010, populatia roma fiind in mod special afectata de acest fenomen.
De asemenea, persista necorelari importante intre competentele absolventilor de invatamant tertiar si cerintele pietei, iar legatura dintre intreprinderi si mediul universitar ramane deficitara, asa cum indica rata ridicata a somajului si faptul ca multi absolventi de universitati isi gasesc un loc de munca in profesii care fie nu corespund pregatirii lor, fie sunt sub nivelul lor de calificare.
In pofida situatiei relativ stabile in domeniul ocuparii fortei de munca, veniturile brute ale gospodariilor au scazut, iar inegalitatile in materie de venituri au crescut. Familiile care au copii sunt in mod special expuse. S-au realizat doar progrese limitate in ceea ce priveste accelerarea tranzitiei de la ingrijirea institutionala la ingrijirea alternativa a copiilor lipsiti de ingrijire parinteasca. Numarul de persoane cu handicap care sunt ingrijite in institutii rezidentiale de mari dimensiuni este in continuare mare, in timp ce serviciile comunitare pentru persoanele cu handicap nu sunt suficient dezvoltate.
Desi s-au realizat anul acestea progrese importante, rata de absorbtie a fondurilor UE ramane una dintre cele mai scazute din UE. Caracterul constant deficitar al sistemelor de gestiune si de control, precum si al practicilor din domeniul achizitiilor publice poate avea un impact negativ asupra pregatirilor pentru noua generatie de programe si asupra punerii in aplicare a acestora.
Legislatia in domeniul achizitiilor publice este instabila si lipsita de coerenta. Cadrul institutional, cu actori multipli si responsabilitati care se suprapun in mod frecvent, nu dispune de instrumentele necesare pentru a remedia deficientele si a furniza orientari corespunzatoare autoritatilor contractante.
Romania a inregistrat unele progrese in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii, a independentei si a eficientei sistemului sau judiciar, precum si in lupta impotriva coruptiei, dar aceste aspecte constituie in continuare un motiv de ingrijorare pentru intreprinderi, care vor sa dispuna de cai de atac eficiente. Rezistenta la masurile de integritate si de combatere a coruptiei la nivel politic si administrativ este in continuare puternica.
Infrastructura de baza slab dezvoltata din sectorul transporturilor continua sa franeze cresterea economica a Romaniei. Cresterea puternica a parcului de autovehicule si calitatea slaba a infrastructurii rutiere impiedica activitatea intreprinderilor si franeaza economia. Intretinerea deficitara a retelei feroviare a afectat siguranta si fiabilitatea.
Comisia a efectuat o analiza cuprinzatoare a politicii economice a Romaniei si a evaluat Programul de convergenta si Programul national de reforma prezentate de aceasta tara. Comisia a tinut seama nu numai de relevanta acestora pentru o politica bugetara si socioeconomica sustenabila in Romania, ci si de conformitatea acestora cu normele si orientarile UE, avand in vedere necesitatea de a consolida guvernanta economica globala a Uniunii Europene prin oferirea unei contributii a UE la deciziile nationale viitoare.
Citeste si: 8 recomandari ale CE pentru Romania
Sursa: Mediafax