Fonduri europene de peste 74 milioane de euro pentru imbunatatirea politicilor urbane din Europa
Consolidarea cunostintelor, capacitatii si expertizei oraselor in domeniul dezvoltarii urbane integrate va reprezenta principala tema a discutiilor din cadrul evenimentului de lansare a programului URBACT III de la Bruxelles.
Peste doua treimi din populatia Europei traieste la oras. Redresarea economica a acesteia depinde deci, in mare masura, de capacitatea oraselor noastre de a rezolva probleme stringente precum somajul, combaterea saraciei sau utilizarea eficienta a resurselor. Evenimentul de lansare este o buna ocazie pentru partile interesate de a analiza modul in care programul URBACT poate ajuta orasele europene sa indeplineasca aceste sarcini cruciale.
Inainte de eveniment, comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, a declarat: „Dimensiunea urbana se afla in centrul politicii de coeziune. Crearea de locuri de munca, imbunatatirea conditiilor de viata, sporirea eficientei energetice a locuintelor sau dezvoltarea unui transport durabil: toate aceste aspecte trebuie abordate la nivelul oraselor europene. Actiunile URBACT privind schimbul de cunostinte si consolidarea capacitatii urbane vor fi astfel mai importante ca niciodata”.
Pentru perioada 2014-2020, programul URBACT a fost unul dintre primele programe interregionale adoptate. Cu o valoare totala de peste 96,3 milioane de euro, programul cuprinde o contributie de aproximativ 74,3 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR).
Incepand cu 2003, acest program european de schimb si de invatare a jucat un rol major in ceea ce priveste crearea de retele si facilitarea schimbului de cunostinte si bune practici intre partenerii urbani, capacitand peste 500 de orase de la crearea sa.
In perioada 2014-2020, cel putin 70% din resursele menite sa sprijine schimburile si invatarea se vor concentra pe urmatoarele domenii: cercetare si inovare, o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, protectia mediului, crearea de locuri de munca si incluziunea sociala. In total, in aceasta noua perioada, cel putin 50% din resursele FEDR vor fi investite in zonele urbane.
Evenimentul de lansare va reuni practicieni si experti in domeniul politicii urbane si va fi deschis de comisarul Corina Cretu.
Context:
URBACT III va permite oraselor europene sa colaboreze in cadrul retelelor, pentru a gasi raspunsuri comune la problemele urbane si a face schimb de bune practici si solutii. Programul acopera toate cele 28 de state membre, precum si cele doua tari partenere, Norvegia si Elvetia.
Programul are la baza patru obiective principale:
• imbunatatirea capacitatii de punere in aplicare a politicilor;
• elaborarea politicilor;
• implementarea politicilor;
• consolidarea si schimbul de cunostinte.
Sursa: Comisia Europeana