CE: Produsele periculoase retrase de pe piata

Romania se claseaza in randul statelor europene cu cele mai putine alerte rapide emise in legatura cu existenta in piata a unor produse nealimentare periculoase. In 2014, din totalul de 2.341 de alerte transmise, doar 21 au provenit din Romania. Spre comparatie, in acelasi interval de timp, Ungaria a emis 291 alerte rapide, Germania 273 si Spania 272.
Aproape 2.500 de produse, de la jucarii la autovehicule, au fost eliminate de pe piete sau le-a fost interzisa introducerea in UE, deoarece erau periculoase pentru consumatori. Chinaramane principala tara de origine a produselor semnalate in sistemul de alerta, 64% din numarul de notificari din 2014 facand referire la produse chinezesti.
„Fiecare produs din Europa trebuie sa fie sigur pentru cetatenii nostri. Produsele care pot avea efecte nocive trebuie sa fie retrase de pe piata cat mai repede posibil. Acesta este motivul pentru care am creat Sistemul de alerta rapida. De-a lungul anilor s-a dovedit a fi foarte eficient in mentinerea sigurantei consumatorilor europeni. Acesta este un exemplu concret al cooperarii UE in beneficiul cetatenilor nostri”, a declarat Věra Jourová, comisarul UE pentru justitie, consumatori si egalitate de gen.
Context
Sistemul de alerta rapida garanteaza faptul ca informatiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piata si/sau rechemate, oriunde in Europa, circula rapid intre statele membre si Comisia Europeana. In acest fel, se iau ulterior masuri adecvate peste tot in UE (interzicerea/oprirea vanzarilor, retragerea, rechemarea sau refuzarea importurilor de catre autoritatile vamale), iar consumatorii sunt informati. In 2014, s-au inregistrat in sistem 2.755 de astfel de masuri.
Pagina de internet a Sistemului de alerta rapida a atras aproximativ 2 milioane de vizitatori in 2014, iar noile instrumente de cautare permit consumatorilor si intreprinderilor sa fie mai bine informati cu privire la detectarea produselor periculoase si la rechemarea lor.
Treizeci si una de tari (statele membre UE, Islanda, Liechtenstein si Norvegia) sunt in prezent incluse in sistem.
Sursa: Comisia Europeana