Cazurile de incompatibilitate pentru consultanții fiscali au fost stabilite

În Monitorul Oficial nr. 817 din 3 noiembrie 2015 a fost publicată Hotărârea Camerei Consultanților Fiscali nr. 8/2015 privind stabilirea cazurilor de incompatibilitate în efectuarea activității de consultanță fiscală.
Principalele prevederi
– consultanții fiscali persoane fizice sau societățile de consultanță fiscală sunt în situație de incompatibilitate să efectueze activitatea de consultanță fiscală, așa cum este prevăzută de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 71/2001, atunci când există orice fel de interes material, direct sau indirect, cu excepția onorariilor cuvenite pentru munca prestată în această calitate, respectiv: se află într-o relație angajat-angajator cu beneficiarul prestației; există o reprezentare a consultantului fiscal în organele de conducere, executive sau neexecutive, ale societății beneficiare; dețin acțiuni sau părți sociale, în nume propriu sau prin societate, la societatea beneficiară; consultantul fiscal este rudă sau afin până la gradul doi inclusiv cu administratorul sau acționarul care deține direct sau indirect controlul la societatea beneficiară; beneficiarul prestației este acționar semnificativ la societatea de consultanță fiscală;
– consultanții fiscali au obligația să se abțină de la efectuarea unei lucrări atunci când constată înainte de încheierea contractului că se află într-o situație de incompatibilitate. În situația în care persoana obligată la aceasta a luat cunoștință de existența cazului de incompatibilitate după încheierea contractului de consultanță fiscală, este obligată să facă de îndată declarație de abținere, cu arătarea cazului de incompatibilitate și a temeiurilor de fapt care constituie motivul abținerii. Nerespectarea obligației de abținere prevăzută la art. 3 reprezintă abatere disciplinară și se sancționează cu suspendarea calității de membru al Camerei Consultanților Fiscali pe o perioadă de la 3 luni până la un an.