Curierul fiscal nr. 3/2016
Numărul din luna martie a revistei Curierul fiscal aduce în atenția cititorilor o mulțime de subiecte controversate și dificile din domeniul fiscalității: regimul fiscal al PFA și microîntreprinderii, din perspectiva Noului Cod fiscal, reîncadrarea activității independente ca activitate dependentă în Noul Cod fiscal, precum și asocierile în participațiune așa cum sunt reglementate de Noul Cod fiscal. Nu în ultimul rând, puteți citi pe scurt despre caracterul economic al diurnei plătite pentru detașarea intracomunitară sau despre regimul serviciilor promoționale și al reducerilor comerciale.
Din cuprins:
• Info curier
– Legislația națională fiscal-contabilă publicată în Monitorul Oficial al României în perioada 18 februarie – 27 martie 2016
– Legislație europeană fiscal-contabilă publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în perioada 18 februarie – 27 martie 2016
– Agenda obligațiilor fiscale pentru luna aprilie 2016
• Impozite directe
– Articolul semnat de Anamaria Staicu (Economist, Roedl & Partner Outsourcing SRL) abordează modificările aduse odată cu Noul Cod fiscal regimului persoanei fizice autorizate (PFA) și cel al microîntrepinderilor.
– Daniel Jinga și Andrei Popescu (Asisstant Manager/Senior Assistant, Global Mobiity Services) semnează luna aceasta un articol privind plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în România asupra veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, mai exact, cum procedăm în cazul în care suntem deja asigurați într-un sistem de securitate socială dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.
– Adrian Bența (Consultant fiscal) pune în discuție caracterul economic al diurnei plătite pentru detașarea intracomunitară, printr-un studiu de caz care răspunde la întrebarea în ce condiții este diurna asimilată veniturilor din salarii?
– Lavinia Bartoș și Iulia Butnaru (Fonatoare, Taxwise) abordează noutățile din 2016 în ceea ce privește prețurile de transfer.
– Emilian-Constantin Miricescu (Conf.unv.dr., Departamentul de Finanțe, FABBV, ASE București) semnează un articol privind regimul fiscal al veniturilor din pensii în România, luând în considerare informații statistice privind numărul pensionarilor din România, dar și la nivelul UE.
• Impozite indirecte
– Vlad Mădăras (Senior Consultant, Tax Department, BDO România) semnează un articol privind principiul forței de atracție din perspectiva TVA și a metodologiei de aplicare acestui principiu în privința statelor membre UE.
• Dreptul afacerilor
– Articolul semnat de Horațiu Sasu (Consultant în afaceri, jurist) abordează problema serviciilor de consultanță, mai exact a contractelor de consultanță așa cum ele vor fi tratate sub imperiul Noului Cod fiscal, în comparație cu vechiul regim, dar și din perspectiva reglementărilor Codului civil.
– Anca Grigorescu și Cristina Randjak (Partener/Avocat senior coordonator, bpv Grigorescu Ştefănică) abordează un subiect de mare interes prin prisma schimbărilor aduse de Noul Cod fiscal: reîncadrarea activității independente ca activitate dependentă de către autorități: riscul reîncadrării, consecințele reîncadrării, precum și recomandările autoarelor.
– Articolul semnat de Ramona Chițu și Izabela Stoicescu (Tax Senior Manager, Tax Senior Consultant, Ţuca Zbârcea și Asociații Tax) tratează luna aceasta asocierile în participațiune conform Noului Cod fiscal, dar și conform Normelor Metodologice de aplicare, analizând dacă noua reglementare încadrează mai bine realitatea acestor structuri, mai des întâlnite în anumite domenii (precum oil & gas, construcții etc.)
– Tot Vlad Mădăras (Senior consultant, Tax Department, BDO România) tratează comparativ regimul serviciilor promoționale vs. cel al reducerilor comerciale în România, conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1802/2014.
• Jurisprudența fiscală
– Jurisprudența națională, selectată de Emanuel Albu (Judecător la Secția de contencios administrativ și fiscal a ICCJ):
1. Decizia nr. 348 din 11 februarie 2016 privind contribuția claw-back și situația persoanelor juridice care realizează încasări din comercializarea în România a medicamentelor.
2. Decizia nr. 1281 din 20 martie 2015 privind TVA, dreptul la deducere și situația în care realitatea operațiunilor economice nu este contestată, dar facturile nu se corelează cu avizele de însoțire a mărfurilor.
– Jurisprudența CJUE: Hotărârea Aspiro SA, cauza C 40/15 din 17 martie 2016.
• Index alfabetic și legislativ