Curierul fiscal nr. 6/2017

Numărul 6 al revistei Curierul fiscal întâmpină vara cu o serie de articole ample, dezbateri pe seama temelor de actualitate în domeniul fiscalității și contabilității atât pe plan național, cât și la nivel european. Pe scurt, vă prezentăm conținutul revistei.
- Infocurier
– Legislaţie naţională fiscal-contabilă publicată în Monitorul Oficial al României în perioada perioada
– Legislaţie europeană fiscal-contabilă publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în perioada
- Impozite directe
Delia Stoian (avocat) readuce în prim-plan microîntreprinderile și impozitul aplicabil acestora, oferind explicații necesare și utile. În numărul 6 ne este prezentată a doua parte a articolului „Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor”, de această dată accentul fiind pe partea contabilă a acestui domeniu.
- Dreptul afacerilor
Andreea Judy (Associate Manager KPMG România) și Niculae Done (Tax Senior Partner KPMG România) ne explică noutățile aduse OMFP nr. 1802/2014 în ceea ce privește tratamentul contabil al stimulentelor acordate la încheierea sau la renegocierea unor contracte – leasingul operațional.
Implementarea acțiunii 13 BEPS în România ne este prezentată de Ramona Chițu (Tax Manager al Țuca Zbârcea & Asociații Tax) și Andreea Savanecu (Junior Tax Consultant al Țuca Zbârcea & Asociații Tax).
În ceea ce privește schimbul automat de informații la nivelul României , Ionuț Măstăcăneanu (Director, Servicii de Fiscalitate) și Georgiana Calinovici (Senior Consultant, Servicii de Fiscalitate) propun o analiză a acestuia între conservatorism și predictibilitate.
- Procedură fiscală
Ciprian Păun (Avocat, Paun Ciprian Law Office, Baroul Cluj) și Diana Feldrihan (Avocat, Paun Ciprian Law Office, Baroul Cluj) ne prezintă faptul că obiectivul principal și punctul țintă al modificărilor în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu în domeniul fiscal au fost grupurile de întreprinderi multinaționale care își desfășoară activitatea în țări diferite.
Ce înțelegem prin domiciliu al persoanei fizice din perspectiva Codului de procedură fiscală și din perspectiva dreptului comun? Este întrebarea la care doamna Nadia Aniței (prof.univ.dr.) ne răspunde într-un articol amplu și explicit.
- Ghidul fiscal aduce rezlvarea a două situații: una privind creditul fiscal aferent cheltuielilor cu sponsorizarea, iar cealaltă factura cu TVA 19 % sau fără TVA.
- Jurisprudență fiscală
– Jurisprudență națională, culeasă de Emanuel Albu (dr., judecător în cadrul Secției de contencios administrativ și fiscal, ICCJ) include luna aceasta o hotărâre importantă în materie: Taxa pe valoarea adăugată. Situația subvenției pentru gigacalorie.
– Jurisprudență CJUE: nașterea datoriei vamale; sustragere de sub supravegherea vamală; neexecutarea uneia dintre obligațiile care rezultă din utilizarea unui regim vamal; distrugerea totală sau pierderea irecuperabilă a mărfii dintr o cauză ce ține de natura mărfurilor sau în urma unui caz fortuit ori de forță majoră.
- Index alfabetic și legislativ