Se pare că în acest domeniu lucrurile se întâmplă puțin pe dos: când crește temperatura afară, fiscalitatea se răcește și când vremea începe să se răcească, fiscalitatea dă în clocot

Pe măsură ce înaintăm în primăvară și temperaturile cresc, observăm o scădere a clocotului fiscalității. Se pare că în acest domeniu lucrurile se întâmplă puțin pe dos: când crește temperatura afară, fiscalitatea se răcește și când vremea începe să se răcească, fiscalitatea dă în clocot. Vă veți întreba care ar fi totuși legătura între creșterea temperaturii și clocotul fiscalității. La prima vedere, nu este niciuna. Dar, ar fi preferabil ca fiscalitatea să dea în clocot când cresc temperaturile afară și să se liniștească când temperaturile scad. Revenind în lumea noastră de zi cu zi, traducerea rândurilor de mai sus ar fi următoarea: este preferabil să se discute (și aici mă refer la decidenții politici, mediul de afaceri, organizațiile profesionale etc.) la începutul unui an despre cum va fi fiscalitatea în anul următor și să se adopte modificările legislative până în vară, cu aplicare de anul următor, decât să începem să ne înfierbântăm cu privire la „revoluțiile” fiscale când începe toamna și contribuabilul să afle (nu neapărat să și înțeleagă) în luna decembrie cum va fi fiscalitatea în anul următor. Dar … poate că anul acesta nu se urmărește realizarea unor „revoluții” fiscale. Sunt de ajuns „revoluțiile” din anul 2017.
De menționat totuși, chiar dacă nu pare o modificare strict fiscală, lupta statului de a încasa și păstra la buget partea de contribuție de asigurări sociale care ia drumul pilonului 2 de pensii. Încă nu se știe exact sub ce formă se va realiza, dar dacă banii nu vor mai ajunge la pilonul 2 de pensii această situație ar echivala cu o creștere ce poate ajunge spre 15-17% a sumelor din CAS care rămân la dispoziția statului.
Lucian Țâțu
Redactor-șef