Zoom IN: Analiza de risc și riscul fiscal. Influențe asupra activității contribuabililor

Acest text constituie un fragment din articolul Analiza de risc și riscul fiscal. Influențe asupra activității contribuabililor publicat în revista Curierul fiscal nr. 10/2018.
Autor:
Vlad Tănase
Tax Senior Consultant al Țuca Zbârcea & Asociații Tax
Sumar:
1. Inspecția fiscală
2. Obținerea și anularea codului de înregistrare în scopuri de TVA
3. Soluționarea deconturilor cu sumă negativă de TVA
4. Eșalonarea la plată
Extras:
(…)
Analiza de risc și riscul fiscal au o incidență ridicată în cadrul legislației fiscale, însă aceste noțiuni sunt oarecum disparate, făcând de cele mai multe ori dificilă sarcina contribuabilului de a determina dacă și când poate face subiectul unei analize de risc sau care sunt elementele care îl încadrează într-un grad de risc sau altul. În plus, după cum vom detalia în cele ce urmează, analiza de risc și riscul fiscal prezintă grade de transparență diferite în funcție de aria de administrare fiscală în care sunt prevăzute.
Cu toate acestea, analizând cadrul legislativ aplicabil, am identificat ariile de administrare fiscală asupra cărora analiza de risc și riscul fiscal produc cu precădere efecte, acestea fiind următoarele:
- Inspecția fiscală;
- Obținerea și anularea codului de înregistrare în scopuri de TVA;
- Soluționarea deconturilor cu sumă negativă de TVA;
- Eșalonarea la plată.
Ca și noțiune introductivă, se cuvine menționat faptul că riscul fiscal reprezintă în esență rezultatul analizei de risc pe care autoritățile fiscale o desfășoară în anumite situații. În ceea ce privește analiza de risc, aceasta este definită în cadrul Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (i.e., denumită în continuare „Codul de procedură fiscală”), la art. 1, pct. 3 ca reprezentând „activitatea efectuată de organul fiscal în scopul identificării riscurilor de neconformare în ceea ce privește îndeplinirea de către contribuabil/plătitor a obligațiilor prevăzute de legislația fiscală, de a le evalua, de a le gestiona, precum și de a le utiliza în scopul efectuării activităților de administrare fiscală”. Reiese astfel că efectuarea analizei de risc nu este limitată în ceea ce privește scopul său și nici cu privire la tipul contribuabilului, analiza de risc efectuându-se la persoanele juridice și la persoanele fizice deopotrivă. Cu toate acestea, pentru scopul prezentului articol, ne vom concentra pe implicațiile asupra contribuabililor – persoane juridice, urmând a expune ariile de administrare fiscală în care regăsim noțiunile de analiză de risc și risc fiscal.
(…)