Curierul fiscal nr. 5/2020

Numărul 5 din 2020 prezintă aspecte practice din domeniul fiscalității în privința unor situații care încă necesită lămuriri în materie, incluzând și ultimele noutățile legislative în materie.
- Infocurier
– Legislaţie naţională fiscal-contabilă publicată în Monitorul Oficial al României în perioada 1 august – 30 septembrie.
– Calendarul obligaţiilor fiscale pentru lunile septembrie-octombrie 2020.
- Preţuri de transfer
Florin Moroz (Senior Transfer Pricing Specialist, DLA Piper, Romania) ne vorbeşte despre dezvoltarea rolurilor îndeplinite de fiecare entitate în cadrul tranzacţiilor intra-grup realizate la nivelul grupurilor multinaţionale, care a dus la o evoluţie a modului în care sunt acestea analizate de autorităţile fiscale şi ar trebui să ducă şi la o evoluţie a modului în care acestea sunt documentate şi susţinute de entităţile implicate.
- Impozite directe
Alina Andrei (Tax & Transfer Pricing Partner al Cabot Transfer Pricing) analizează cum, în toamna aceasta, mai exact pe 25 octombrie 2020 expiră termenul unei facilităţi extrem de importante pentru mediul de afaceri şi în special pentru IMM-uri, care au acces mai greu la finanţare: amânarea plaţii taxelor şi a executării silite.
- Ghid fiscal
1. Cum se pot corecta erorile materiale din decontul de TVA?
2. Când îşi produce efectele cesiunea creanţelor fiscale ale contribuabilului/plătitorului privind dreptul de rambursare a TVA?
3. Când nu este obligat organul fiscal, înaintea luării deciziei, să asigure contribuabilului/plătitorului posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la faptele şi împrejurările relevante în luarea deciziei?
4. Un contribuabil/plătitor poate depune la organele fiscale petiţii sau alte înscrisuri într-o limbă străină?
5. Un contribuabil declarat inactiv care a fost reactivat poate fi scos din evidenţa Cazierului fiscal?
6. Cum se înregistrează în contabilitatea angajatorului sumele încasate de acesta, suportate din bugetul asigurărilor de şomaj, reprezentând indemnizaţia acordată salariaţilor al căror contract de muncă a fost suspendat din iniţiativa angajatorului?
- Jurisprudență CJUE
- Index alfabetic și legislativ