Buletin fiscal – Țuca Zbârcea & Asociații Tax – 26 februarie 2021
Sumar:
- Ordinul nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Noua procedură de înregistrare în scopuri de TVA
În Monitorul Oficial nr. 182/23.02.2021 a fost publicat Ordinul nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în vigoare începând cu data de 23 februarie 2021.
Noua procedură a fost publicată în contextul în care, anul trecut (prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020), a fost eliminată din Codul Fiscal condiția privind îndeplinirea criteriilor pentru evaluarea riscului pentru obținerea codului de TVA.
Astfel, în prezent, autoritățile fiscale atribuie codul de înregistrare în scopuri de TVA, ca urmare a simplei solicitări din partea contribuabilului, fără a mai fi parcursă procedura privind evaluarea riscului. Prin urmare, contribuabilul va depune doar formularul 098 (dacă înregistrarea se solicită odată cu înființarea la Registrul Comerțului) sau formularul 010 (dacă înregistrarea se solicită ulterior).
Valabilitatea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei impozabile începe cu data comunicării certificatului de TVA sau cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea, după caz.
Pentru a exclude riscul activării unui cod de TVA în situația în care un contribuabil este declarat inactiv fiscal sau există fapte înscrise în cazierul fiscal, organele fiscale efectuează aceste verificări și, dacă este cazul, emit concomitent și o decizie de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA se comunică persoanei impozabile solicitante numai după efectuarea acestor verificări. De asemenea, există în continuare posibilitatea anulării ulterioare a codului de TVA, dacă nu sunt îndeplinite criteriile privind evaluarea riscului fiscal prevăzute de Ordinul ANAF 2856/2007.
Pentru informații suplimentare, echipa noastră vă stă la dispoziție.
Editori
Țuca Zbârcea & Asociații Tax S.R.L. este divizia de consultanță fiscală a Țuca Zbârcea & Asociații, organizată ca o structură societară de sine stătătoare cu o echipă formată din consultanți fiscali autorizați, având o vastă experiență în domeniu. Serviciile oferite acoperă: planificarea tranzacțiilor, consultanță fiscală operațională, structuri de eficientizare (scheme de optimizare fiscală), analize fiscale și audit, audituri ale autorităților fiscale și soluționarea litigiilor (inclusiv combaterea riscurilor și a eventualului impact al unor litigii de lungă durată cu autoritățile fiscale), conformare și reprezentare fiscală, precum și stabilirea prețurilor de transfer.
Experții fiscali din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax S.R.L. colaborează îndeaproape cu avocații firmei cu experiență în gestionarea diverselor problematici de procedură și contencios fiscal, asistând și reprezentând clienți dintr-o varietate de industrii cu privire la toate tipurile de taxe, obligații fiscale, facilități fiscale ori contribuții de orice natură la bugetele de stat.
Țuca Zbârcea & Asociații și Țuca Zbârcea & Asociații Tax S.R.L. colaborează cu Andersen în România.
Alexandru Cristea
Tax Partner
+4 037 413 61 15
alexandru.cristea@tuca.ro
https://www.curierulfiscal.ro/wp-content/uploads/2021/03/alexandru-cristea.jpg
Şos. Nicolae Titulescu nr. 4-8
America House, Aripa de Vest, et. 8
Sector 1, 011141, Bucureşti, România
T + 4 021 204 88 90
F + 4 021 204 88 99
E office@tuca.ro
www.tuca.ro/tax
Acest material informativ are numai un caracter orientativ. Scopul său nu este de a oferi consultanţă fiscală cu caracter definitiv, care se va solicita conform fiecărei probleme în parte. Pentru detalii şi clarificări privind oricare dintre subiectele tratate în Buletinul Fiscal, vă rugăm să contactaţi consultantul sus-menţionat.